Здравейте,
Много ме заинтригува темата. Донякъде съм съгласен с margaret_hyra (донякъде!!!). Между другото не виждам защо Nikolay толкова се е засегнал от жаргона `и. Все пак смятам, че повечето от нас си обсщуват на жаргон с повечето си приятели (е със сигурност не чак толкова "див селски"
, но какво да се прави има всякакви хора).
И понеже споменах, че донякъде съм съгласен с magaret_hyra, първо искам да кажа, че нямам абсолютно никакви възражения по отношение на актуалността и съдържанието на сайта- той наистина се обновява много често и съдържа нужната информация. Напротив- поздравявам всички които полагат усилия това да е така!
Всичко, което не ми харесва (а мисля, че и на много други) се изчерпва с дизайна.
Доста ме впечатли първото изказването на GORO. Мисля си, че е бил малко афектиран, иначе не мога да си обясня някои негови думи.
malko za dizaina ...
1: da smenim shrift-a ... hubava ideia ... zahto ne se probvah? ... az lichno hte ti dam kopie varhu CD na saita ... zahtoto sam siguren che ako si go darpah stranica po stranica, hte se otkajeh sled parviat mesec ...
- Шрифта наистина не е добър за четене на non antialias capable OS (малко трудно е да го преведа, но се надявам, че повечено от вас знаят какво е anti-aliasing), каквито са повечето Windows-и. Ако се платят на даден човек, който разбира от работа с Notepad 20лв. за два дни би могъл да paste-не по един ред във всеки от 1852-ата файла.
2: da se slojat kartinki ... mnogo gotina ideia ... naistina no kartinkite parvo tribva da sa po temata vtoro da sa formatirani podhodiahto i da sa na tochnite si mesta za da ne pravim sharenii i selianiii ... tuk pak moga da ti pomogna ako imah jelanie ... imam samo 8 000 000 moje da se probvah da gi razgledah ... kamoli da gi sortirah i da gi postavih po sait-a
- Не вярвам да имаш 8 000 000 снимки на и от ПУ-то. А каква връзка имат всякакви други картинки със сайта на ПУ?
3: kakto kazvah ima i oht emnogo nehta koito mogat da se napraviat ... naistina samoche zabraviah che sa svarzani s ohte mnogo bezsanni nohti na chovek koito hodi na work, opitva se da uchi i v malkoto svobodno vreme se zanimava sas saita ...
- Абсолютно съм съгласен с теб и те разбирам- и аз имам подобни проблеми. Надявам се поне някой от ПУ-то да се сеща да ти се отблагодарява по някакъв начин.
1: saita na TU ... )) ami smehna rabota tromava i plus tova s prekaleno oskadna informacia ... updeitva se vednaj na 100 godini ... edinstveno niakoi koito mnogo ne razbira ot dizain da se vpechatli malko ... e pri FMi tova nemoje no pocne chovek ima tolkova mnogo info che to kompensira ...
- На мен лично ми харесва дизайна на ТУ- поне не бих го определил като smehna rabota tromava, а аз горе долу разбирам. Аз съм на dial-up и сайта слиза доста бързо. Виж за информацията не знам. Но както казах от нашия сайт съм много доволен в това отношение.
2: chestno kazano poseti saita na mit ... tam ima sahtiat problem kato se zadalbochih ... dizaina ostava na posledno miato za smetka na informaciata ... a nesmiatam che niakoi moje da kaje che "MIT nemogat da si napraviat saita ili tam ne se uchi nihto"
- Тук си много прав!
4: Viarno tehnologiite se razvivat ... CMS struva samo 28 000$ na procesor ... koito go podari na FMi az bezplatno hte nameria i profesionalni dizaineri i razrabotchici, ClassServer-a e malko po evtin samo kam 4-5000$ ... moje da sponsorirate i za nego ... ako iskate zapoznaite se i s alternativi za Unix ili Linux ... nikakv problem cenite sa malko po evtini no razlikata ne e goliama ... ako tribva da se postignat sahtite rezultati ...
- Смея да твърдя, че доста разбирам от web design и development като цяло (
http://www.smartmenus.org) и се занимавам почти на професионално ниво (надявам се скоро да стане и професионално- в момента си регистрирам фирма). Това просто ми звучи несериозно за организация бедна като ПУ. Има десетки (ако не стотици) безплатни CMS или Design Templates с много модули като webmail, forum... написани на PHP на доста добро ниво (
http://www.xoops.org ,
http://www.horde.org са добри примери). Защо му е нужен на ПУ толкова скъп сървър. Смятам, че за 1000$ може да се вземе много мощна машина и като добавим 10 лв. за сваляне и запис на дискове на SuSE- ето ти един перфектен сървър с последните версии на Apache, PHP и MySQL. Но нали все пак в момента сайта се намира на някакъв сървър (поправете ме ако греша
, не сте ли доволни от него?? Между другото, като се замисля, защо пък трябва сайта да е на собствен сървър? Не е ли приемливо да се купи евтин hosting пакет (
www.icdsoft.com предлагат много добри цени и стабилни съръри).
GORO, извинение с предишния дизайнер би могъл да търсиш, ако във всички документи създадени от теб се намира най-малко така коментирания линк към CSS файл. Или сега като са го омазали отначало, дай така да караме до безкрай
. В крайна сметка, нищо не пречи да си направим нов дизайн а пък за старите документи може и нищо да не се прави. Например като си смениха дизайна Yahoo, в началото беше само на основната страница. Останалите раздели ги промениха много по-късно. Сайтовете на много безплатни проекти са на следния принцип- основните страници с препратки са с добър и фунционален дизайн, докато страниците с повече информация и данни са с много опростен дизайн (
http://www.gnome.org ,
http://www.kde.org са примери в това отношение).
Както и да е. Надявам се да не съм засегнал GORO (просто неговите post-ове ми направиха най-силно впечатление) или някой друг. Поздравявам го още веднъж за това, което прави, защото то е много повече от това което ние правим (нищо!)
И понеже не видях някой нещо да е предложил, аз бих се заел с дизайна на онсовния template, въпреки, че нямам почти никакво свободно време (сега пък ще трябва да уча и по ДУ- тези висши математики нещо не ми вървят
Само да вметна малко собствени тъждения и мисли, които въобще нямат нищо общо с темата. Понеже Nikolay споменава доста неща за политиката и ме подсети. Та, искам най-искрено да поздравя всички безмозъчни същества, които избраха нашия месия бат Симо, който се върна от страната Педро Педроса и само за две години е успял да вдигне таксите за откриване на фирма повече от 100%. Бат Симо явно здраво насърчава дребния и среден бизнез. Браво бат Симо! Жив и здрав! А скоро ще ни управляват и по-яки батьовци- бат Серговците. Няма значение- важното е да завършим и живот и здраве след две години ще се печем на плажовете в .au (поне аз имам такива планове де
.
Поздрави на всички,
Васето.