Хвана ме носталгична вълна по чистите Win32 приложения и напоследък вместо да цъкам игри цъкам на ето това:
http://www.justbasic.com/learnmore.htmlБезплатен (Visual) Basic фреймуърк даже за комерсиални нужди, може да си направите и нещо подобно на самостоятелен EXE файл с малко повече зор. Това, което ме впечатли най-много е факта, че tuatorial-ът към IDE-то е предвиден за абсолютни малоумници, които никога не са писали програмен код, т.е. за напълно начинаещи програмисти.
За справка, Visual Basic 6 (по-точно MSDN Library)
предполага, че програмистът вече има изградени знания по програмиране (и по-специално в областта на BASIC) и
ъпгрейдва до VB6. За VB.NET няма какво да си говорим - MSDN, както и официалните книги от издателството на Microsoft черно на бяло казват, че материалите са за разбиращи от поне предходната версия на продукта. Предлагат въведение в новото, без да обучат наинаещя ентусиаст.
Всъщност проблемът с елементарното обучение по програмиране при съвременните технологии се изразява във всеки език (дори Java не е достатъчно
learn friendly език) и не е това целта на темата.
Да се върна на идеята. Инсталирах си VB6 заради едното време, потроших си XP-то, тъй като инсталацията на VB6 подмени някои системни файлове (AVG и Zone Alarm не ме предупредиха, а XP-то се оплака твърде късно, за да реагирам адекватно) и потърсих някаква достойна алтернатива на класиката VB6.
Ако трябва да сравнявам близостта на IDE-то и функционалностт тогава много по-добро е
Real Basic:
http://www.realsoftware.com/products/realbasic/screenshots/windows/Освен че върви на Mac и Linux, RealBasic не е и безплатен, за разлика от Just Basic и е пъти по-тежък за зареждане от класическото VB6, а и не търсех алтернатива едно към едно, по-скоро достоен заместител.
Естествено, в Just Basic има някои гадни ограничения, например не могат да се викат DLL API функции, също така липсва каквато и да било мрежова комуникация (ако можеха да се викат API функции това нямаше да е проблем). Също така палитрата на GUI дизайнера е доста слаба. VB6 също страда от бедна палитра, но към нея може да се добавят допълнителни OLE COM компоненти.
Както вече споменах, VB6, Real Basicи и Just Basic не са ориентирани към .NET а създават 32 битови приложения на които не им пука дали има или няма инсталиран .NET Framework, което лично за мен е критерий да имам на компютъра си поне една от трите инсталации (освен ако не пишете на някой друг извратен език в още по-извратено IDE - например Visual C++).
Препоръчвам докосването до Just Basic на всеки, който някога е писал на какъвто и да било Basic или на хора, които искат да избягат за малко от езика, на който пишат и да усетят една по-различна тръпка!