argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: банка Хеброс  (Прочетена 3836 пъти)

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
банка Хеброс
« -: 23.07.2004, 15:05:00 »

Здравейте колеги,

Вчера и днес ми се наложи да закривам дебитна карта (за изплащане на стипендии - от банка Хеброс). Ако някой иска да закрие дебитната си карта, той трябва да подаде молба до директора на банката. След 24 часа трябва отново да отиде до банката и след като му се удържат таксите, може да си вземе това, което е останало от парите му в картата.

На колегите, които взимат стипендия бих искал да кажа: Банка Хеброс ви удържа по 6 лева на година - такса, че през това време банката е оперирала с ВАШИТЕ ПАРИ. По същата логика трябва когато тегля заем, банката да ми плаща годишно такса, че аз оперирам с нейните пари. Това е възмутително! Още повече, че студентът не избира банката, която обслужва изплащането на стипендиите.

Понеже напоследък банките ЛЪЖАТ клиентите си, че такъв е начинът на работа в EU, бих могъл да опиша обслужването на студентска сметка в Националната Уестминстърска Банка (UK, който все още е част от EU).

Таксите, които бяха удържани за откриване, закриване и съществуване на сметката ми, възлизат на 0 паунда и 0 пенита. За сметка на това още на първия месец в сметката имах лихва от 1 пени.

Банка Хеброс е просто една от многото търговски банки в България с ужасно обслужване и нереални такси. Надявам се студентите в скоро време да могат сами да избират банката, където да бъдат изплащани стипендиите им и да бъдат избегнати некоректни отношения от банки като Хеброс.

поздрави:
Атанас Чанев
бакалавър по информатика
Активен

Цуйка

 • Гост
банка Хеброс
« Отговор #1 -: 23.07.2004, 15:48:00 »

Вярно, Хеброс да ги #$!@# в @$#$ . Веднъж ме набутаха 33 кинта и един джоб стотинки. Казаха, че съм ги изтеглил, ама съм забравил (а пък аз прилежно си събирам разписките от банкомата в една папчица и си водя сметките с GnuCash). Аз най любезно стиснах касиерката за нежното и вратле и и обясних очи в очи, че банкомата отпуска суми кратни само на 10 и че ми малко трудно да изтегля 3,38 банкноти по 10 лева. Тя се ококори като жаба и каза, че ще говори с някой си и да съм дойдел утре. И аз главата му с глава се вързах... се едно. Преживях го... после ми заключиха последните 10 кинта вътре с това, че си сменили дъртата банкова система с някфа уеб базирана (ей голям смях беше да гледаш как горките женици четат едни такива разпечатки на безконечна хартия, блеят в мониторите и после с първичен страх в очите решават да натиснат някое копче :))). Та уеб базираната система изисквала в картата да няма 5 ами 15 кинта... После пък изведнъж решиха да преместят централния си офис на ... си ... После пък ми смениха номера на сметката без да се обадят и поредната ми заплата беше изпратеня в някоя смарангясана БД... вярно, после ми я преместиха ама изхабените нерви са си изхабени нерви.
Абе да му #$%#@. в .#$#$. и !@#$%!@#!@# с извинение ама много им се нервя на тия...
Та поуката е - Хеброс sucks. Честно казано досега най-добро обслужване съм получил в ОББ (и условията за микрокредитиране там са най-изгодни, проверил съм :)
Активен

mircho

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 335
банка Хеброс
« Отговор #2 -: 23.07.2004, 15:59:00 »

Още за тази банка в топика:

http://forum.argon.acad.bg/html/Forum1/HTML/000048.html
Активен

Pinochet

 • Гост
банка Хеброс
« Отговор #3 -: 24.07.2004, 14:45:00 »

Да, така работят ченгесарските "банки"!

Аугусто Пиночет
Активен

Емил Дойчев

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 278
банка Хеброс
« Отговор #4 -: 28.07.2004, 14:03:00 »

Artanis, за съжаление, не само студентите не могат да избират къде да им бъдат изплащани стипендиите. Преподавателите също са задължени да получават заплатите си само чрез банки, с които университетът е сключил някакъв мистичен договор.

До колкото знам това са Хеброс и ДСК. Според закон или правилник (който аз не съм виждал, но затова пък съм чел извадки от него по този въпрос) всеки има право да избира къде да му бъде превеждана заплатата. Това обаче не важи в ПУ. Лично аз съм се сблъсквал със служителка в счетоводството, която на въпроса ми дали може да ми превеждат хонорарите по картова сметка в ПИБ ми отговори с леден поглед и съскащ език: "Не може! Работим само с Хеброс." Пробвах 2 пъти в продължение на 2 години - резултата беше един и същ. Естествено, че не може, нали ще трябва да си размърда $#$%^ за да въведе данните (или бог знае какво трябва да направи) за превода към друга банка, а служителите в ПУ + студентите със стипендии не са малко.

Причината може и да е друга, но проблема се решава за сметка на всички, които получават пари от ПУ или поне на тези, които не са се преборили със счетоводното тяло.


[This message has been edited by emil (edited 28-07-2004).]
Активен

BORIME4KA

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 86
  • http://psabev.blogspot.com
банка Хеброс
« Отговор #5 -: 09.08.2004, 04:07:00 »

Много хубаво, че подхващате темата... И на мен не ми допада обслужването на Хеброс. А някакви ПО-КОНСТРУКТИВНИ идеи?
Активен

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
банка Хеброс
« Отговор #6 -: 09.08.2004, 14:31:00 »

Здравейте,

Искам само да спомена, че аз вече НЕ ползвам услугите на институцията Хеброс. Ползвам друга банка, която отговаря (поне частично) на моите изисквания. Тъй като вече не получавам пари от университета, нямам стимул да се опитвам да реша проблема и пиша по тази тема от позицията на наблюдател.

Възможно е всеки да закрие сметката си, съответно дебитната карта в Хеброс и никой не може да му каже нищо. После възниква въпросът къде ще му бъде изплащана стипендията или заплатата. Това може би е прецедент. Проблемът е, че при закриване се удържа такса, а безплатното издаване от университета много бързо може да стане платено за тези, които са закрили картите си.
Активен

Ники Вълчанов

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 526
 • History is written by the victors
банка Хеброс
« Отговор #7 -: 09.08.2004, 23:06:00 »

Здравейте колеги,

Разплащането може да става и на ръка (не съм сигурен за стипендиите как стои въпроса). Хонорарите могат да се получават на касата в брой. Аз така получих хонорарите от демонстраторските си часове. Логично е това да важи и за стипендиите. Проверете на втория етаж на ректората - първата врата в дясно от стаята ,в която се подават документи за стипендия.

[This message has been edited by n_valchanov (edited 09-08-2004).]
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
банка Хеброс
« Отговор #8 -: 16.08.2004, 22:32:00 »

Здравейте,

Научих, че Биохим също удържа по 6 лева на година за обслужване на дебитна карта. От там ми обясниха също, че голяма част от таксата при теглене отива при системата Борика.

Но защо да си правя дебитна карта като при откриване, обслужване и закриване на обикновена сметка не се удържа нищо. Повечето от дебитните карти не могат да бъдат използвани в чужбина и интернет. А при кредитните карти издадени в чужбина се удържа голяма комисионна при ползване на банкомат...

Честно казано не виждам смисъл да си издавам дебитна карта. Мисля, че е неизгодно. В по-големите населени места има клон на моята банка, а банкоматите не са добре разпространени.

...а може би просто банковата ни система е пеленаче в сравнение със страните с развита банкова система.
Активен

Емил Дойчев

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 278
банка Хеброс
« Отговор #9 -: 17.08.2004, 13:58:00 »

artanis, а какво правиш когато в събота/неделя или друг почивен ден ти се наложи да ползваш някакви допълнителни средства извън предвиденото? Или пък ако в МЕТРО на касата се окаже, че не ти стигат парите? Някак си наличието на банков клон в същия град по това време не помага   Освен това аз от доста време ползвам ePay за плащане на сметките за ток, телефон, gsm, парно... Спестява ми доста време, а за това също е необходима дебитна карта. Стигнах дори до там, че си пуснах интернет банкиране в ПИБ за да мога без да се разкарвам до банката да си прехвърлям суми от депозитната сметка в дебитната карта, които ги тегля след това в удобно за мен време и място от банкомат. Вярно, че има такси, но спестеното време все някак се заплаща. Освен това не смятам, че ако отида с колата (или пък с такси) до банката ще ми излезе по-евтино отколкото ако си изтегля парите от близкия банкомат. Да не говорим, че става много по-бързо.

Банките в България (и не само тук) живеят предимно от такси и комисионни и е нормално за дебитните (още повече за кредитните) карти да се начисляват такива. Също не съм съгласен, че повечето дебитни карти не могат да се ползват в чужбина. Нямам наблюдение над всички банки обаче според мен повечето са Cirrus/Maestro и би трябвало да могат да се ползват и на банкомати в Германия, например.

Всъщност исках да кажа, че за себе си виждам много смисъл в дебитните карти и не бих се отказал от тях. Най-малкото заради времето, което пестят.

[This message has been edited by emil (edited 17-08-2004).]
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
банка Хеброс
« Отговор #10 -: 17.08.2004, 14:37:00 »

Хай,
Емо може би повечето хора отдавна са осъзнали идеята, че дебитните карти са нещо мноооого полезно. Даже тук на запад (за Германия, Испания, Холандия и Франция знам със сигурност) са задължителни. Аз също съм си активирал услугата online banking и адски и се кефя - преводи, проверка на сметката и т.н. :) Изобщо от гъвкавата система на плащане зависи много голяма част от оборота на пазара...
Що се отнася до съвместимостта на българските и чужди дебитни карти - никакви проблеми. Тествал съм ДСК и Хеброс в Германия - работят, на Sparkasse и Deutsche Bank без проблеми от Пловдив, е разбира се с комисионна някъде около 12 лв. на 200 лв.
Активен

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
банка Хеброс
« Отговор #11 -: 17.08.2004, 14:51:00 »

Здравейте emil и ksx,

Никъде не съм споменал, че ползването на карти (особено кредитни, каквито не се издават в България, според служител от Биохим) не е удобно. Просто мисля, че би могло да бъде много по-удобно и на по-ниска цена. Иначе бих избрал друга, чуждестранна банка asap.

поздрави:
Атанас Чанев

Активен