argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария  (Прочетена 3122 пъти)

SodomGomor

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 126

Ми аз се сещам в последния момент щото заминавам във вторник ама все пак да се пробвам.

Който е ходил в Будапеща и Унгария по CEEPUS и желае дя сподели малко опит с мен на едно кафе / аз черпя много ясно/ да остави някакви координати-аз ще се свържа с него!

Моите са:
032/635713
Ангел
Активен
Значи кучета и котки може, а прасета не може!!?

artanis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 589
  • http://free.hit.bg/artanis
Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария
« Отговор #1 -: 09.09.2004, 15:13:00 »

Здравейте SodomGomor,

Аз съм ходил на специализация в Сегед, Унгария. Но съм посещавал Будапеща многократно и ми е любим град. Съветвам Ви да отидете в унгарския културен институт в София и да си купите речник и някаква книга от съвременен унгарски автор (примерно Естерхази). На мен ми дадоха безплатни карти на Будапеща и Унгария. Адресът в интернет е: http://www.magyarintezet.hu/szofia

На този адрес има езикови курсове по унгарски език http://www.personal.psu.edu/faculty/a/d/adr10/hungarian.html . Много е важно да научите някои основни думи и изрази на унгарски, тъй като унгарският език е от угро-финската езикова група и няма много интернационална лексика.

Ще Ви дам за пример: Полиция на унгарски звучи като: рендьооршеег; летище: репюльотеер; панирано пиле с пържени картофи (това го запомнете за ресторанта: ееттерем): рантоот чирке меел ейш бургоньо. Помнете: винаги ударението е на първата сричка!

поздрави:
Атанас Чанев

послепис:
Пишете ми на artanisz@mail.bg , ако желаете да се видим. Аз само си търся повод да говоря за Унгария. Прекрасно място!


[This message has been edited by artanis (edited 09-09-2004).]

[This message has been edited by artanis (edited 13-09-2004).]
Активен

mircho

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 335
Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария
« Отговор #2 -: 09.09.2004, 22:23:00 »

quote:
Originally posted by SodomGomor:
Ми аз се сещам в последния момент щото заминавам във вторник ама все пак да се пробвам.

Който е ходил в Будапеща и Унгария по CEEPUS и желае дя сподели малко опит с мен на едно кафе / аз черпя много ясно/ да остави някакви координати-аз ще се свържа с него!

Моите са:
032/635713
АнгелПривет, Ангеле!

Доколкото си спомням (по памет, защото в момента не съм въвФМИ-то)  по CEEPUS в Унгария са били на специализация студентите от спец. Информатика:

в Будапещенския университет - Зорница Козарева, Антония Ангелова и Никола Вълчанов ( n_valchanov)

в Сегедския университет - Атанас Чанев (artanis) и Петър Събев (BORIME4KA).

ЗА ВСИЧКИ ОТ ФМИ (СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ), КОИТО ЩЕ ЗАМИНАВАТ В ЧУЖБИНА НА СПЕЦИАЛИЗАЦИИ ПО ПРОГРАМИТЕ ЗА АКАДЕМИЧЕН ОБМЕН (CEEPUS, LEONARDO, DAAD, SOCRATES/ERASMUS и др.), КОНФЕРЕНЦИИ, РАБОТА КАТО ГОСТ-ПРЕПОДАВАТЕЛИ И Т. Н.:

От декана могат да се получат рекламни материали на ФМИ (брошури, диплянки, значки, тениски, електронни визитки - CD-та ...)

ПП. Ангеле, поздравления за супер-успешното представяне на майка ти на конкурсния изпит по информатика (на 13 септември ще се срещнем със задочните студенти и, ако се е записала, ще се запознаем )

С поздрав,
Д. М.
Активен

BORIME4KA

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 86
  • http://psabev.blogspot.com
Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария
« Отговор #3 -: 09.09.2004, 23:50:00 »

Здравей и от мен, Ангеле!

За заведения и почерпки май нямаш време, ами дай да ти кажа някои готини и не чак толкова неща за Унгария. Аз също бях в Сегед, но посетих и Будапеща. Определено има какво да се види там.
Предполагам, вече си си уредил пътуванията, тъй че няма да те занимавам с това... Какво можеш да видиш в Унгария и в Будапеща... Освен туристическите атракции, които за 2-3 дни ще разгледаш, задължително пробвай кока-колата с вкус на ванилия и череша, както и унгарската супер-люта лютеница Eros Pinta (ерош пинта).
Специално в Будапеща не вярвам да имаш каквито и да било проблеми, тъй като освен на унгарски, всичко го пише на английски. Когато ти трябват указания за посока или нещо от рода, питай унгарци на възраст между 16 и 25 години - почти всички знаят английски и с радост упътват. Все пак е добре да научиш думи като villamos (вилямош - трамвай) и др. такива, които би трябвало да са ти изпратили в един кратък наръчник от ръководството на CEEPUS.
Силно ти препоръчвам да минеш през деканския кабинет преди това, за подаръци. Вземи си и шише ракия за сплотяване с унгарските колеги ;-) Един комплект мускалчета с българска роза са също рядък за тях подарък, а са наистина ценни - тях можеш да раздаваш на приятели. Обикновено човек се сплотява с един-двама души много повече, така че за тях ти препоръчвам да избереш специален подарък.
За фотоапарат, ако имаш цифров е най-добре, но определено се въоръжи с повечко ленти/памет и батерии, защото има какво да се снима.
Дай ми e-mail адрес и ще ти изпратя моята презентация от Сегед възможно най-скоро. Адресът ми е psabev на bulgaria.com. Телефонът ми е 0887324784, без допълнителни импулси.
Друго - изкарай си едно- или двумесечна карта за транспорт, ще ти е изключително нужна, още повече, че има такива, които ти дават отстъпка за музеи, изложения и др. интересни неща. Навсякъде в Будапеща има метро, автобуси и трамваи, като транспортът е много редовен и удобен. В общият случай, максималното време за стигане от произволни точки А и В в Будапеща, е 20-тина минути. Съветвам те през уикенда да се разходиш до другите по-големи градове в Унгария или евентуално до Балатон, въпреки че аз не успях да отида там, за да ти кажа мнение.
Предполагам, че ще пътуваш с влак, а ако е така, имаш право на три безплатни дни пътувания в страната - напълно достатъчни, за да разгледаш други интересни неща в Унгария. Подробно разписание на влаковете можеш да получиш още от България на този адрес: http://www.elvira.hu/
Съветвам те, когато получиш парите си, да отидеш на общежитие - първо, че е най-евтино и второ, усещаш какво е да си истински унгарски студент.
Между другото, вземи си и празни CD-та, има интересна унгарска музика, пък и винаги намираш какво да си копираш от колегите.
На http://www.hungary.com можеш да получиш подробна информация за атракциите и интересните неща, които си струва да се видят. Разбира се, не само там, ама цъкни един Google и ще разбереш. Таксита не ти препоръчвам да използваш, особено покрай гарите, защото шофьорите са мошеници като нашите и ще те обръснат здраво.
Ето и някои думи на унгарски, които напълно съвпадат с българските: рак (и в двата смисъла), виц, ружа, пуйка...
Пичовете, които бяха в Сегед, бяха изключително музикални и останах с впечатление, че много се кефят на всякаква музика - от английските поп-хитове, през руските Тату, до български автентичен фолклор. Така че, ако искаш, изгори им и едно CD с български MP3-ки.
Уви, не мога да ти дам координати на хора от Будапеща, в случай, че имаш проблем, но не вярвам да възникне такъв.
Ако харчиш разумно, парите стигат точно, че даже и остават малко за подаръци и глезотийки... Но ако си решил да се разцепваш от купон, ще ти трябват допълнително към 100-200 EUR на месец.
Доколкото знам, ще си с още една мацка от ФМИ, така че не вярвам да скучаете. На мен най-тежко ми беше в Сегед, че съм единственият българин.
Желая ти приятно и ползотворно изкарване!
Активен

BORIME4KA

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 86
  • http://psabev.blogspot.com
Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария
« Отговор #4 -: 10.09.2004, 00:11:00 »

"От декана могат да се получат рекламни материали на ФМИ (брошури, диплянки, значки, тениски, електронни визитки - CD-та ...)"

Нека и аз да припомня този факт още веднъж, защото:
1. В края на краищата CEEPUS = Central and Eastern European Partnership for University Students, а за да се осъществи такова партньорство, трябва партньорите да се познават.
2. Искаме или не, освен че представяме себе си, когато сме в чужбина ние представяме страната си, града си, а при такъв обмен - и ФМИ, и ПУ.
3. Рекламните материали дават бърза и ясна представа за ФМИ, а и показват, че нашият факултет е един от малкото съвременни в това отношение. Сигурно много от студентите, не го осъзнават, но ако се разходите до другите ВУЗ-ове или дори до някой съседен факултет, ще видите колко по-зле са нещата там.
4. Рекламните материали имат цел да привличат чуждестранни студенти. Не би ли било добре във ФМИ да има повече пари => още по-добра база и условия? Или, най-малкото част от новите ти приятели в чужбина да решат да продължат образованието си тук?
Накратко, просто мини през Деканата - доц. Мекеров е готин човек и ще ти даде ценни напътствия.

[This message has been edited by BORIME4KA (edited 10-09-2004).]
Активен

mircho

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 335
Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария
« Отговор #5 -: 10.09.2004, 01:03:00 »

И нещо, което е най-важно за една специализация:

Търсете всички възможности за пълноценен ефект:

- лични контакти с преподавателите,

- участия в научни семинари,

- включване в проекти,

- разработване на теми за дипломен проект (не са малко вече дипломни защити във ФМИ с научни ръководители преподаватели от чуждестранни университети),

- прослушване на университетски курсове по дадени дисциплини (ако се представи официална академична справка за взет изпит с оценка, кредити, хорариум и прочие, то тя се вписва в дипломата - напр. от Будапещенския университет, където отива Ангел, Зорница имаше 4 признати дисциплини, Никола 3 (доколкото си спомням).

Нашите студенти, където и да са били на такива специализации (Унгария, Румъния, Австрия, Англия, Португалия, Швейцария, Германия, Ирландия...), са били винаги измежду най-добрите!

Мисля, че и тези, които сега ще тръгват, ще продължат традицията.

И, също в традицията на ФМИ, на неформалните сбирки(семинари) от цикъла "Къде сме ние?" очакваме интересни презентации (впечатления, резултати, мнения и др.).

Успех!

[This message has been edited by mircho (edited 10-09-2004).]
Активен

Ники Вълчанов

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 526
 • History is written by the victors
Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария
« Отговор #6 -: 10.09.2004, 09:49:00 »

Привет,

съжелявам ,че се включвам толкова късно ,но вчера имах работа и не съм видял темата.
Казвам се Никола Вълчанов и през 2001 по същата програма бях в Будапеща.
Ако искаш да се видим ми прати съобщение в ICQ номера ми е 168136527 може да се видим и днес ако видиш post-a ми.

P.S. Ние май се познаваме ... но не съм много сигурен :P

Ще чакам да се появиш!!! Или тук или в ICQ ,а до тогава

Успех!
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

SodomGomor

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 126
Абе кой е ходил по CEEPUS в Унгария
« Отговор #7 -: 16.09.2004, 13:51:00 »

Ve4e sam v Budapest, no mersi na vsi4ki.

Pozdravi ot mra4no /sega/ budapest
Активен
Значи кучета и котки може, а прасета не може!!?