Днес се състоя записването за свободно-избираеми дисциплини за пролетния триместър във ФМИ. Досега винаги се бях възмущавал от ужасната процедура, но все пак се бях надявал, че все ще стане по-добре следващия път.
За съжаление, няма
нищо такова. Напротив, нещата стават все по-лоши и по-лоши. Не знам чия е идеята записването да става на принципа на опашката, но това е една страхотна недомислица, пример за това как понякога (иска ми се да не пиша често), такива административни проблеми се подминават с лека ръка и се търси най-лесното възможно решение, което в случая е
ужасно за студентите (това, разбира се, едва ли важи само за ФМИ или само за ПУ).
Вече съм трета година в ПУ и в началото записването ставаше по най-първобитния и
варварски начин - който има най-много качества в
извънредно важното за случая умение "
блъскане с лакти и рамена", той минава пред другите и записва дисциплината, която иска. За останалите остава утешението, че поне са се държали възпитано и не са си спечелили неприязънта на никой от своите колеги.
И, в средата на втората ми година, най-после лъч светлина се прокрадна - по-интелигентната част от колегите реши при записването да се прави
списък, възоснова на който хората се допускат да влязат и запишат свободно-избираема. Ура! Най-после сравнително добро решение, което е и честно за всички - пак първия дошъл записва първи, но поне ще се избегне цялото блъскане.
Какво стана днес? Не мога да говоря за тези, които са били на втория етаж, но аз бях пред кабинет 330 и ще разкажа там какво се случи в днешната "
епична битка" за свободно-избираемите.
Всичко си вървеше нормално и карахме по списъка, една крехка колежка беше тази, която се нагърби да бъде "митничаря" и да допуска да се запишат тези в списъка, по ред на номерата им в него. Аз бях номер 80 и, точно до мен, всичко вървеше OK. Тогава обаче дойдоха неколцина колеги и колежки, които започнаха да се блъскат и да искат вече да не се влиза по списък, двама от тях дори нагло се настаниха точно до мен, който вече бях до вратата, тъй като редът ми беше дошъл.
Звучи
идиотски, нали? Уж студенти, уж възпитани хора...
Момичето, което държеше списъка, се опита да озапти тези хора, припомняйки им какви ексцесии са ставали преди (тя дори спомена, че е била
смачкана до някаква врата преди и
не е могла да диша!!!) Но, те просто отказаха да я слушат. Девойката реши да търси помощ вътре при секретарките, но те я отпратиха с думите, че не им се занимава с
простотии и че Деканът решава как да става записването.
На мен ми кипна, но трябваше да вляза да се запиша и, докато стана това, малко се поуспокоих. После се изнесох, тъй като,
меко казано, ми беше тъпо. Най-вероятно, след като тръгнах, нахалните елементи са пробили нежната блокада на колежката и са прередили поне 50 студенти, които си бяха редовни в списъка. Тук намирам и своята грешка, че не защитих колежката и каузата на "влизането по списък", но, дори и да бях проговорил, какво ли щеше да стане, след като напуснех "полесражението" - нищо по-различно.
Дори и от тази гледна точка, дори след като видях какво направиха, аз не мога да съдя твърде сурово колегите, които прередиха останалите с "правото на лактите". За моралната страна е ясно, пък и те едва ли ще се замислят за това, но въпросът е в това, че самата система на записване е възможно най-лошата! Това правило на опашката сигурно работи добре в местния супермаркет, но,
ВСЕ ПАК, ТОВА Е УНИВЕРСИТЕТ, и
то един от, ако не и
най-престижния в България. Ние сме студенти, хора с претенции и несъмнен интелект,
защо трябва да се блъскаме и ръгаме с лакти като роми на опашка за капачки от буркани преди кметски избори?!
Знаете ли, че някои хора са дошли в университета в
ТРИ (цифром и словом)
ЧАСА ПРЕД НОЩТА (you got that right, 3 AM), само и само да си запазят място за заветната избираема върху PHP!!! Ето докъде стигнаха нещата - хората са
жертвали една нощ от живота си, заради прословутото "
правило на опашката"! Някой ще каже - "техен проблем". Не, това е и наш проблем, това е проблем на
всички студенти!
Това нещо, тази
битка (едва ли има нужда и от кавички), напомняща за тази при Шлемов дол, която се случи днес и се случваше всеки предишен ден, когато е имало записване за избираеми, е способна да
убие всичките ти добри впечатления за ПУ в рамките на няколко секунди. И, с мен определено е така.
Не може да имаме толкова представители на състезания, проекти с европейски университети и толкова талантливи бивши студенти, вече доказали се в различни области на живота, а да не можем да уредим нещо толкова
просто като записването за избираеми дисциплини!!! Надявам се някой, който има възможност да промени нещо да прочете това и
да се задейства системата. Аз завършвам бакалавърската си степен догодина, но нека поне на тези след мен да им бъде спестено унижението да трябва да изблъскат колегите си, за да се запишат на избираема дисциплина, която им харсева.
Някой би попитал: "Ама как ще стане този номер?"
"Много просто!", бих отговорил аз.
Само сега в момента имам наум две разумни системи, които ще споделя, а съм сигурен, че и други могат да бъдат измислени.
Идеята със списъка не е идеално лоша, но днес се видя че, освен ако не наемем
губернатора на Калифорния да пази пред вратата със списъка в ръка, тя трудно би се осъществила докрай. Освен това, тя пак е основана на прословутата "опашка".
Така че, очевидно трябва нещо по-добро. Моето предложение е едно
просто и елементарно класиране, което сигурно би коствало съвсем малко повече усилия на персонала, но би улеснило студентите
главоломно.
Това класиране би приличало на кандидат-гимназиалното или кандидат-студентското:
1) Хората предварително заявяват 3,5,10, колкото искате желания.
2) После, възоснова на успеха им през последния триместър (съответно, година, както при стипендиите), се прави класиране, като, по низходящ ред на успеха, студентът автоматично отива в тази дисциплина, която е най-горното му желание.
3) Когато се събере квотата за дадена дисциплина, избираемата просто отпада и за студентите, които я имат като най-горно желание, а още не са класирани, се гледа следвашата по реда дисциплина. И така, до изчерпване на дисциплините, съответно студентите.
Би било
МНОГО по-лесно и просто, нали? Биха се спестили толкова много излишни усилия, варварщини и безсънни нощи! Да го направим тогава!
Някой тук би ме контрирал за възможни проблеми с моето предложение, като това студент да не се класира по нито едно от желанията си. В такъв случай за оставащите студенти (които ще са не повече от 10-15%) ще се направи просто едно второ класиране, като те ще могат да направят нов списък от желания. Второто класиране може и изобщо да се избегне, ако студентите са задължени да заявят повече желания още в началото (например 8 или 10).
Трудно ли е да се направи едно такова класиране?
НЕ! Безкрайно лесно е, да не говорим че всеки пети колега (извинения, ако подценявам колегите си) може за кратко време да напише и нужния софтуер, който да нарежда студентите в дисциплините. Вкарваш заявките, стартираш програмата и хоп - след няколко секунди вече сме решили това, което днес костваше общо около 6-7 часа на студентите (броейки и горките хора, които бяха дошли в 3 през нощта).
Освен това, ако някой възроптае срещу това, че класирането би ставало по успех, ами тогава нека редът на студентите да бъде не по успех, а дори случаен! Дори с
RANDOM ще е поне
100 пъти по-добре от системата, действаща в момента.
В заключение, не знам 100% кой точно решава тези неща, секретарките казват, че е г-н Деканът. Който и да ги решава, ако прочете това,
МОЛЯ ПОНЕ да се
замисли по въпроса. А ако някой може и иска да предаде това съобщение на съответния човек, благодаря му предварително. Аз ще го пратя и на e-mail адреса на г-н Декана (който би трябвало да има властта да потърси промяна), но не знам дали това гарантира, че той ще го прочете.
Аз не се крия от никого, предполагам, че досега колегите ми са мълчали по този въпрос с успокоението след
всяка порция блъскане, че "
следващия път е чак след 3 месеца", но беше крайно време не само да се даде глас на всеобщото недоволство, а и да се дадат
конструктивни решения на проблема, с което смятам че се справих. Името ми е Владо Влайков и можете да ми пишете на
Vlado_pmg@yahoo.comБлагодаря за вниманието!
[This message has been edited by Vlado (edited 01-03-2004).]
[This message has been edited by Vlado (edited 01-03-2004).]