JOke пак нeщо не си разбрал човеко... ама мен не ми се обяснява повече. Не съм казал, че програмистите на Java и C# са тъпи. Казах само, че болшинството от програмистите на Lisp са умни.
Познавам няколко изключително способни програмисти на Java. Странно, обаче повечето от тях не използват Java за собствените си проекти... Както и да е. Пиши си на квото ти е кеф, на кфото там ти е удобно... Извинявай ако съм те обидил с нещо. Аз ще си чаткам на Python и Lisp, на мен на тях ми е кеф
Нещо като хоби
Когато няма с кой да се наливаме с биричка
Не ме разбирай погрешно. И аз, както повечето от вас си изкарвам кинтите с Жава... както и около 2 милиона безработни програмисти, които до преди 10 ина години си изкарваха кинтите с COBOL и си мислеха, че са хванали господ за шлифера кат са толкова добри коболаджии... Я сега си напиши в CV то, че рабираш от COBOL
хората ще се спукат от смях. Това май е съдбата на "бизнес" езиците - много бързо им минава модата... А пък Lisp е направен 60 те години... И бая голяма част от AutoCad е писан на Lisp
Някой да си мисли, че AutoCad няма приложение?
М/у другото иди на Google и погледни обявите за работа:
http://www.google.com/jobs/eng/sw.htmlПусни едно търсене на страницата за Python... Някой да е на мнение, че Google са lamer и? "Търсим Жавар, ама да знае Python..." - а защо ли? Има защо...
А колкото до това с какъв точно език да почнеш в 1 курс - едва ли има по скапан избор от C++. Че дори и Java. Да не говорим за C#. И въобще за езици, които са статично типизирани (statically typed)... За да почнеш да работиш на нещо такова, трябва първо да обясниш на нещастното студентче защо кат напише програмата и тя не тръгва (а трябва първо да се компирира, а после оди обяснявай кфо е тфа компиратор и къф е смисъла от него...), защо не мога да напиша a = 5, като всъщност точно това имам в предвид, защо не мога да напиша една функция за събиране на числа, а трябва да напиша по 1 за int и long (които правят едно и също - return a + b) или да предавам параметрите с един дебел cast, а ако искам и стрингове да събирам - работата става още по заспала... template и, интерфейси, рефлекшън и т.н. и т.н. проблеми, произтичащи само от факта, че езиците от които се почва са статично типизирани... тези езици трябва да се учат бая по-нататък...
Ама тфа е съвсем друга тема, която може и да започна във форума, ако ми остане повечко време...
М/у другото sasquatch, Nikolay и ;-) ето ви една offtopic задачка. По долу има функция, която събира 2 числа (независимо какви, дори и комплексни) или стрингове или въобще обекти, които могат да се събират:
Python:
def add(a, b):
...return a + b
Lisp:
(defun add (a b)
...(+ a b)
)
Искам най-краткия аналог на горната функция, който се сетите на статично типизиран език - Pascal, C/C++, Java или C#. Най ми е интересно, как ще го направите на Java - аз едвам успях с един интерфейс и с интроспекция на подавания Object
И изглежда гроооозно. Ама аз Java та много много не я разбирам... може и да има по-лесен начин