Здравейте колеги,
Въпреки че и аз ползвам линукс в България, смятам че комерсиалният софтуер има доста предимства. Ще дам един пример от последните дни за пърл, който няма голяма фирма зад него:
Изгубих доста време да разбера, че пърл почти не поддържа уникод с изключение на последната версия, която е излезнала последния месец и поддържа малко уникод (става дума за УТФ-16). В перлдок доста лаконично е споменато, че този енкодинг се поддържа. В гоогле не намерих много документи по темата (или поне не безплатни), които да предлагат решение на проблема, тъй като версията наистина е нова, а концепцията за уникод се различава съществено от тази в последната.
Какво беше решението ли? Написах всичко на джава за един следобед (защото и аз си имам срокове). Смятам, че плюсовете са ясни: поддръжка на различни технологии, подробна документация, безплатна информация в интернет (форуми и т.н.)
Вярно е, че да се пише на пърл е маниашко, но когато трябва да се свърши работа (поне в ситуации като гореспоменатата) май е по-добре човек да разчита на нещо сигурно.
поздрави:
Атанас Чанев
Роверето, Италия