JOke не говори така, че някой печатар ще ти се смее яко... Gimp а няма layer efects и тфа му е основния недостатък. Друг е въпроса, че интерфейса му е гаден и няма сюита (Photoshop - растер, Illustrator - вектор, In-Design - Page layout). Photoshop е мръднал и то бая. Просто ти не забелязваш промените, щото явно го използваш като малко по advanced paint.
И от мен да го знаеш - промените на каквото и да било са (в повечето случаи) за добро, обаче причиняват ужасно много главоболия на хората, които са пряко повлияни. Не знам как можеш да убедиш някой, който има 5 годишни трудови навици с интерфейса на Photoshop, че Gimp, който при това има доста по-малко възможности е по-добрия избор за него (бла, щото бил свободен, нямало да плаща за версии и Open Source било на мода и т.н. и т.н.). Така че, в повечето случаи хората си преценяват, че промяната ще доведе до повече загуби (на нерви и пари), от колкото да си продължават по старо му и просто не я правят
А ако имаш една работеща система, която е писана преди 10 години и се е доказала от всякъде това значи ли че тряа да я пренаписваш на Java само щото Java та е на мода? И колко ще ти струва това? И какво ще спечелиш? И хората пишат новите неща на Java и интерфейсват през CORBA с legacy системата
И вълка сит и системата цяла
Та така... промени не се правят толкова често, колкото си мислиш. Поне в платените програми. Иначе free нещата си сменят интерфейса всяка major версия, просто щото при тях фазите на първоначален анализ и дизайн просто липсват... хората почват направо с кодирането... един вид не е домислено какво точно ще прави тфа нещо и къф ще му е интерфейса. И всеки гъчи бутони дето види празно място... Ти тъкмо му свикнеш и те - хоп всичко с главата надолу...
Виж Windows а си е супер consistent на тема интерфейси. Хората пипат супер внимателно и всичко си е там, където го очакваш. Не правят излишни промени. На дизайнерите на интерфейси на M$ шапка им свалям... Тези на Adobe също са много добри.
Преди известно време ми попаднаха едни guidelines за правене на GUI - щах да се побъркам. Нямате си идея колко детайли се гледат и колко неща трябва да се проверят и тестват преди даден toolbar да му се сложи примерно още един бутон... имаше някфи снимки, на които бяха дадени разстоянията в пиксели между рамки, сенки, highlight ове в проценти... абе луда работа...
Ама тфа е според мен де, може на някои GUI то на GIMP а (дето се сменя според OS, Window Manager, GTK Widget engine и гръдната обиколка на user а) да е доста по-добър.