Повечето от това което пишете е вярно, както за плюсовете така и за минусите на писането на дипломни работи.
Все пак аз мисля (а и казвам на студентите), че с дипломна работа трябва да се захващат хората които са дошли при нас за да научат нещо. Дипломните работи както стана дума, са начало на научната работа за този който реши че по-нататък ще се занимава с научна работа или поне иска наистина да стане специалист по дисциплината която си избира. В този смисъл какво значи това че дипломната работа отнемала много време - при правилен избор на мястото където да я правиш времето не е изгубено. Напротив това е единствения начин студента да научи много неща, които иначе просто няма как да се покажат.
За самостоятелността на дипломанта - може би при теренна работа да е добре да има пълна самостоятелност.
Молекулярната биология обаче е скъпо "удоволствие" и аз не бих пуснал дипломант да прави каквито и да е опити без предварително да съм сигурен че знае какво прави до последни детайли и освен това може да прави само експерименти, които предварително съм одобрил. Това е така защото в момента всяка една защитена дипломна работа по молекулярна биология поглъща консумативи за около 8000 лв. Това не ме спира да приемам дипломанти, нито да приемам предложенята им за дадено изследване, но както писах- отпускам консумативи само за опити които предварително се обмислят добре и имат отношение към научната тематика на проекта от който давам парите.
Освен това както беше писал някой по-горе аз съм един от тези, които искат дипломантите да дойдат "едва ли не от първи курс".
Това е така защото:
1) предварителната теоретическа и практическа подготовка отнема много време
2) учебната програма е доста натоварена и студентите нямат достатъчни време да работят експериментална работа през семестрите. Така че за да свършат възложените им изследвания
трябва да почнат по-рано в следването си
3) аз имам нужда да преценя този човек става ли или не за работа. Ако видя че не се справя и реша че не си струва да харча за неговото обучение толкова пари от проектите ми е по-добре да му го кажа още във втори курс за да има време да си намери други теми в други катедри.
Разбира се ако дипломанта знае какво иска и е сериозен не е проблем не само да защити отично, но и да има научни публикации, а може и да продължи "нагоре". При нас това започва да става практика - хора, които като още от бакалаври се представят отлично и наистина искат да правят научна кариера получават възможност са станат докторанти, търсим и възможност да ги устроим на работа след това. Разбира се последното важи само за "The best of the very best"