argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Избираеми дисциплини?  (Прочетена 8773 пъти)

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
Re: Избираеми дисциплини?
« Отговор #20 -: 18.06.2007, 17:13:55 »

@AddaLlace
Като казвам дизайн, говоря за дизайна в който се говори в темата на вудумен.
- 10 години се занимавам с компютри, 4 години с програмиране, уеб дизайн, медиа-обработка и Тери Пратчет.
- От близо 5/6 години се подготвям по-тази специалност.
- Не ми е нужно да се запознавам, вече 4 години я изучавам.
А какво работиш? Интересно ми е, защото хора, занимавали се с компютри и програмиране само 1-2 години в университета, си бачкат като програмисти и дизайнери. Ти с този голям опит и много години "занимаване" с компютри, програмиране, уеб дизайн, медиа-обработка, учене по специалността какво реално правиш или си направил?

Поздрави,
   Антоний
Активен
Too short signature limits.

deviser

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
    • портал за имоти
« Отговор #21 -: 18.06.2007, 17:16:13 »

Еи сега като се замисля, навреметно трябваше да кандидаствам в Киевския Свободен университет, филиал Петрич. Дори заниманията им се провеждаха в техникума който завърших.
Бахти как се прецаках с тоя Пловдив....
Е и добре че доиде тоя та да ми отвори очите за българското образовании тц тц тц тц тц

Много ми е кофти  :-(
Активен

Sayos

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1366
  • The Dark side
« Отговор #22 -: 18.06.2007, 17:20:01 »

Големи братко я пак си провери къде ти се намира квартирата да не би Стефан Караджа да ти е по-близко?
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #23 -: 18.06.2007, 17:24:57 »

ВЕРНО !!! на мене стефан караджа ми е на 5мин пеш :( ама ми казаха че съм прекалено умен за там азък
иначе бая зор си давах ама ми казаха сорри трябва изпростееш малко та за тва саиос ми помага редовно с българска ракия първак.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #24 -: 18.06.2007, 17:27:51 »

Как всъщност става определянето на избираемите дисциплини?

За избираемите не съм 100% сигурен, но за факултативните процедурата е следната:

1) Казваш на декана какво желаеш да преподаваш.
2) Деканът одобрява предложението.
3) Подготвяш план за преподаване + кратка презентация на курса (онова листче, което го четат студентите преди да се запишат).
4) Чакаш да мине факултативния (или факултетния ???) съвет и да те одобрят като хонорован (или хоноруван ???)преподавател за дисциплината, която сам си предложил. Неизбежната бюрокрация.
5) Подписваш граждански договор с ПУ.
6) Преподаваш.
7) Взимаш си парите.
8) Подаваш данъчна декларация.
Активен

Ники Вълчанов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 526
  • History is written by the victors
« Отговор #25 -: 18.06.2007, 17:34:47 »

Стига ве хора ... не линчувайте детето ...

баси ... ще му убиете ентусиазма в зародиш ...

ООО Големи братко! Във ФМИ има твърде много неща, които те чакат да ги видиш, твърде много хора, които чакат да се запознаеш с тях, и твърде много бири, които те чакат да ги изпиеш, за да се заяждаш с форумджиите толкова отрано ... хеле пък с тия дето пишат Джава ..., ХЕЛЕ ПЪК С ВСИЧКИ НАВЕДНЪЖ :D :D :D :D

В такива случаи трее наведеш смирено глава и да почерпиш всички според ранга им, за да ги умилостивиш ;)
Jr. Member - 1 бира,
Member  -  2 бири,
Sr. Member  -  3 бири,
Hero Member - 4 бири,
Тасков - 1шише ракия :D

Башмайстори за всички!!!
                 Ники Вълчанов
« Последна редакция: 18.06.2007, 17:38:41 от Ники Вълчанов »
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

Ники Вълчанов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 526
  • History is written by the victors
« Отговор #26 -: 18.06.2007, 17:36:31 »

За избираемите не съм 100% сигурен, но за факултативните процедурата е следната:

3) Подготвяш план за преподаване + кратка презентация на курса (онова листче, което го четат студентите преди да се запишат).
4) Чакаш да мине факултативния (или факултетния ???) съвет и да те одобрят като хонорован (или хоноруван ???)преподавател за дисциплината, която сам си предложил. Неизбежната бюрокрация.
6) Преподаваш.
7) Взимаш си парите.

Давидов ... кефите на макс както винаги ;)

детето не иска да води дисциплина :):):) иска някой друг да му я води ;)
:D:D:D:D
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 435
« Отговор #27 -: 18.06.2007, 17:37:11 »

6) Преподаваш.
7) Взимаш си парите.

Идеята ми не е да преподавам, а да уча. Примерно, ако искам да уча DirectX има ли кой да ми преподава, осигуряват ли се преподаватели?
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #28 -: 18.06.2007, 17:40:51 »

6) Преподаваш.
7) Взимаш си парите.

Идеята ми не е да преподавам, а да уча. Примерно, ако искам да уча DirectX има ли кой да ми преподава, осигуряват ли се преподаватели?

Елементарно научаваш го първо ти после научаваш нас :)

я ми кажи в някои университет в БГ да си чул за дисциплина DirectX ?
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен
« Отговор #29 -: 18.06.2007, 17:42:52 »

Елементарно научаваш го първо ти после научаваш нас :)
я ми кажи в някои университет в БГ да си чул за дисциплина DirectX ?
В никой, затова се интересувам, защо пък да не сте първия :)
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #30 -: 18.06.2007, 17:45:24 »

6) Преподаваш.
7) Взимаш си парите.

Краткият отговор е: "не", не се осигуряват преподаватели.

По-дългият отговор е: "не", не се осигуряват преподаватели, защото ... (свободно съчинение на тема фундамент, бакалавърство, основи на информатиката, основи на математиката, ...) ... и поради гореизложените причини отговорът е "не".
Активен

mircho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 335
« Отговор #31 -: 18.06.2007, 18:16:21 »

Не знам защо така се нахвърлихте на  ООО. Големи братко! .

Той просто попита има ли във ФМИ на ПУ възможност да се изучават по желание (като избираеми или факултативни) дисциплини, които не са по математика или информатика – така както е във всеки нормален университет по света.

По света наистина не се гледа с особено уважение на диплома, в която освен дисциплини, свързани с професионалната квалификация  - да речем за информатик или математик, няма и такива по нещо в съвсем друга област – в областта на философия, психология, икономика, бизнес и т. н.

В това отношение точно ФМИ на ПУ е един изключително добър пример (който има и други добри примери – да ги посочи). През 8-те години на двата мандата на настоящото ръководство на ФМИ (през есента ще са изборите за ново ръководство) средно годишно са се предлагали и провеждали около 45 избираеми и факултативни дисциплини. От тях 39 не са били математически  или информатически:

Философия (абсурдът на истината или истината за философията)
Философията и математиката за безкрайността
Културологични и социални проблеми на математиката и информатиката
Математиката и поведението на природата
Еволюция на представите за Вселената
Хуманитарни интернет комуникации
Теоретична и приложна психология
Гражданско образование
Сексуалното здраве на човека
Обучение в ефективно родителство
Синоптична метеорология
Практически решения във финансовия мениджмънт
Управление на фирмата и бизнес комуникации
Банково и бюджетното счетоводство
Мениджмънт и финанси
Инвестиции и инвестиционни техники
Основни проблеми на макро- и микроикономическите науки
Митническо и патентно право
Европейска бизнес среда
Основи на борсовата търговия
Езикова култура
Руски език
Математически английски
Английски език за учители по математика и информатика
Английски език за учители по информатика
Академично писане на английски
Английски език за компютърни специалисти
Английски език за информатици
Английски език в официалните документи на Европейския съюз
Английски език в управлението на проекти
Английски език в разработването на образователни проекти
Английски език за пътуване и туризъм
Английски език и съвременни културни събития
Английски език в маркетинга
Английски език в маркетинг мениджмънта
Английски език като средство за общуване между различните култури
Бизнес комуникации нa английски език
Бизнес английски език
Бизнес английски с Интернет

Това означава средно по 5 на година, макар че не са се провеждали така равномерно – зависи от възможности за намиране на лектори, приоритет на някои важни избираеми дисциплини по специалността, проявен интерес от студентите и т. н.

Има и друга възможност за изучаване на дисциплина, която се харесва на студента, но не е включена в списъка на избираемите и факултативни дисциплини на ФМИ. В Пловдивския университет има 9 факултета с близо 50 специалности. Студентът може да си избере някоя дисциплина от някоя специалност, да се обърне към декана си с молба, че иска да я изучава (и ако желае може да положи изпит по нея), след което деканът се свързва с декана на съответния факултет и въпросът се решава (ако има положена оценка, тя се вписва при желание на студента в дипломата му). 

Да отбележа още, че факултативните дисциплини се обявяват малко преди започване на дадения триместър - те не са от списъка, от който се избират задължителните избираеми дисциплини. Така че засега са обявени само избираемите дисциплини за Есенен триместър на слаедаващата учебна година. В края на м. септември ще се обявят факултативните дисциплини за същия триместър.  
« Последна редакция: 18.06.2007, 19:20:39 от mircho »
Активен

ООО. Големи братко!

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4
  • Дарадонки!
« Отговор #32 -: 18.06.2007, 20:22:08 »

Искам да благодаря на всички дето ми помогнаха ДОСТА! ;).
Между другото мога да пиша на C++, PHP, HTML, CSS(нов съм), JS(Също), VB. + ООП
Имам 4 програми 3 от който на VB и 1 на C++, 2 по-сериозни сайта с който съм участвал на състезания(Написани на PHP, CSS, JS) 5 темплийта(Флаш, Фотошоп, HTML, CSS). Но главно в кат. уеб програмиране се занимавам c CMS-и.
Въпреки, че всичките темплийти, програми и уеб сайтове дето съм правил са онлайн не мога да ви дам линк за нито един от тях, по същата причина, заради която не съм написал истинското име, просто има хора тук който ме познават, а не искам да разберат, че съм аз.

А това, че разбирам от някой неща не значи, че не трябва да уча, всъщност с теорията на С++ и РНР съм малко зле... да ви кажа чесно, тук съм щото, ако почна работа няма да мога да си работя по проектите.

Нямам намерение да работя за благото на ПУ, ПУ не ме интересува, единственото което ме интересува съм аЗ.

Моля да се включват в темата само хора които биха били полезни на мен и на всички други търсещи информация за "избираеми дисциплини". Благодаря!
Това беше отговор на аддланс(Мисля, че така беше псевдонима)
« Последна редакция: 18.06.2007, 20:26:49 от ООО. Големи братко! »
Активен
PHP, HTML, CSS, JS, C++, Pascal, Basic, VB, Delphi, Ada, C#, AJAX, XML и математика не разбирам.

AddaLlace

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 279
« Отговор #33 -: 18.06.2007, 21:35:38 »

ООО. Големи братко! Подкрепям те в решението си да учиш Информатика във ФМИ (било то и от географски причини). Явно имаш познания, а също така и самочувствие, с които малко първокурсници могат да се похвалят!

Прав си също така, че ти куца теорията. Но това се учи, а аз не се съмнявам, че с желание и усилие от твоя страна ще научиш доста и би разбрал колко смешно донякъде звучи второто ти изречение.

Нека обясня сега защо те нападнах и се "заядох" с теб. Не толерирам отношение и поведение като твоето. Пример мога да дам със следнато ти изказване:

Нямам намерение да работя за благото на ПУ, ПУ не ме интересува, единственото което ме интересува съм аЗ.

Дори и да е така, не го показвай, а камоли - казвай :) Това е моя съвет към теб.

Добре дошъл във ФМИ!!!

Със здраве,

Гергана
Активен
Гергана Панчева
Поздрави от
         The Bash Master Club

Форум на свободата http://smfc.xaxa.eu

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен
« Отговор #34 -: 18.06.2007, 21:39:28 »

Така че засега са обявени само избираемите дисциплини за Есенен триместър на слаедаващата учебна година.

Цитат
9     Визуално програмиране с Borland C++ Builder 5     за IV И

Това значи ли, че е само Информатика 4-ти курс могат да се запишат?

Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #35 -: 18.06.2007, 21:53:07 »

Така че засега са обявени само избираемите дисциплини за Есенен триместър на слаедаващата учебна година.

Цитат

Обикновено точно това означава! Естествено, винаги може да се опиташ да убедиш преподавателя и/или декана да посещаваш курса и да положиш изпит, съответно да ти признаят оценката и да ти я впишат в дипломата, но никой не ти гарантира, че този опит от твоя страна ще завърши с положителен резултат! Все пак е по-добре от нищо!
Активен

mircho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 335
« Отговор #36 -: 18.06.2007, 21:59:28 »

Цитат

Курсът е наистина само за 4-ти курс Информатика и той е запълнен. Като бъдещ първокурсник е добре да разгледаш подробно сайта на ФМИ, откъдето да получиш сам необходимата информация за организацията на учебния процес във факултета. В рубриката Актуално има съобщение "Избираеми дисциплини, Есенен триместър 2007/08 (ред. обуч.)" (http://www.fmi-plovdiv.org/bg%5Fver/t_info/msg411.htm), в което се казва "Студенти, нямащи задължение за записване на избираема дисциплина за следващия триместър, но желаещи да запишат такава, подават в началото на следващия триместър молба до декана, която се удовлетворява при наличие на свободни места". А кои студенти имат задължение за записване на избираема дисциплина е ясно от учебния план на специалността. Учебните планове са също в сайта.
Живот и здраве, на 1 октомври 2007 г. ще има посрещане на първокурсниците, където ще се изяснят всякакви въпроси. Но пъво нека се види кои ще са приетите:).
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #37 -: 18.06.2007, 22:09:10 »

Смятам че декана добре ти отговори с списъка от избираеми дисциплини така че реално мисля че получи отговора за който питаше.
Активен

kanzaki

• Гост
« Отговор #38 -: 18.06.2007, 22:23:10 »

Аддаланс Благодаря за коментара и приветстването. Тея работи дето казах си имат причина свързана с пирони и чукове, ама не ми се обеснява.
Имам един въпрос, щото не разбрах мноо добре, значи, мога да си запиша като свободно избираема дисциплина, друга освен 5(мисля, че 5 бяха)-те дето са дадени в сайта, но ще трябва да ходя в друг факултет на лекции и изпити?
бтв: аз съм големия брат.
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен
« Отговор #39 -: 19.06.2007, 00:25:39 »

Благодаря за отговорите, рядко се срещат толкова отзивчиви хора :)
Активен