Здравейте колеги,
Ще отговоря първо на въпросите на JOKe. Първо започвам с математическия анализ. Аз зададох същия въпрос преди около месец на един Виетнамец (там все още ползват съветската система на обучение + имат много висока обща култура, за това чуждите университети плащат за тях, нищо че са комунисти)
Той ми отговори, че ако случайно се занимавате с инженерство и искате да измерите някакво лице, най-лесно бихте могли да го направите с помощта на интеграли. А ако разработвате система за CAD, интегралите (и числените методи) са задължителни.
Аз не бях особено впечатлен от този отговор, но той допълни, че интегралите се използват много и в теорията на вероятностите с което се съгласих, въпреки че си спомням само, че извеждахме някаква формула за приближена стойност на n! по теория на вероятностите. А теорията на вероятностите и математическата статистика са нещо много полезно, не е ли така?
Знам, че тези отговори не са особено убедителни, най-малкото защото не са мои, а на друг човек.
Към алгебричните структури, обаче имам особен афинитет, защото не е много ясно кога преминават към дискретна математика и теория на графите. Има някои статии, които разглеждат естествените езици като полугрупи. Не, че съм ги чел, но това наистина ме заинтригува. Но нека се върна малко към дискретната математика и теорията на графите: обработка на естествени езици, изкуствен интелект, има ли нужда да продължавам ... добре, телекомуникации, булева алгебра ...
За диференциалните уравнения още не съм намерил отговор, но съм сигурен, че имат широко приложение (да кажем в космическите технологии, поправете ме, ако греша)
За Boris: Явно аз съм един от тези програмисти с изкривено мислене.
поздрави:
Атанас Чанев
послепис: Ако толкова много ви се учи само информатика, защо не пробвате в Университета в Клуж. Румънският е малка пречка, но при добро желание и упоритост ...