argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Полски или чешки език?!Помощ  (Прочетена 4650 пъти)

staycho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 52

Реших твърдо да запиша славянска филология,но се колебая с кой език да е.Полски или чешки?Кой бихте ме посъветвали да запиша?Кой е по-лесен за научаване и има утвърдени позиции,тук е България,в отделната държава как е(Полша или Чехия е по-добре)?
Тези дни се колебая много и бихте ми помогнали,ако ме посъветвате кой да запиша на първо желание(имам 5 и 50 и 6 от оценката в дипломата и кое ще напиша май ще е решаващо). Наистина не знам. И двата езика са ми еднакво чужди,но имам желанието това да се промени.Така че,надявам се настоящи колеги да помогнете с избора ми и да улесните безкрайното колебание между двата езика :headbang:
Благодаря предварително.Наистина съм в затруднено положение.Остават ми два,три дена,а наистина не знам какво да правя.
Благодаря ви предварително!
Активен
Всичко на този свят е временно!

Gabby

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 120
Re: Полски или чешки език?!Помощ
« Отговор #1 -: 30.06.2007, 11:07:54 »

На мен чешкият ми харесва повече, учихме го 1 семестър и е интересно, а и имам 1 приятел, който след 2 курс се реализира(ако може така да се каже) в 1 хотел на морето като преводач и си взима добри парички
Активен
Ако не знаеш къде отиваш... всички пътища ще те водят натам...

Ако всичко върви срещу теб... вероятно караш в насрещното...

ВИНАГИ има ПОНЕ две гледни точки!!!

Маймунчо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 96
« Отговор #2 -: 30.06.2007, 17:15:02 »

По-качествено в Пловдив се преподава полски. Ако запишеш полски, се приготви за сериозно четене, но също така и почти сигурно за няколко месеца в Полша (имат много стипендии за студенти).
Иначе който и език от славянската филология да избереш, се учи приятно, не е прекалено трудно - учила съм и полски, и чешки, и сръбски. В общи линии славянската филология си е кеф!
От друга страна, с чешки имаш малко по-голям шанс да си намериш работа (като екскурзовод на морето например), но ще говориш малко като дърво :)
« Последна редакция: 30.06.2007, 17:18:14 от Маймунчо »
Активен
Самый отдаленный край Вселенной к чему-нибудь да близок, самый близкий от чего-нибудь да отдален.
К. Прутков

staycho

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 30.06.2007, 22:38:02 »

Благодаря за информацията.В понеделник,като отида да си подам документите,ще реша в последния момент май,май  :mmm: Дано изборът ми да бъде правилен,защото все пак това са 5 години и не ми се иска да бъдат изгубени.Положението все още не ми се е изяснило,но и май никога няма и да бъде прекалено ясно  :-)
Активен

perliczka

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20
« Отговор #4 -: 01.07.2007, 16:05:44 »

Ти остави полски или чешки. Език се учи за 6 месеца. Ако си мислиш, че Славянската филология в ПУ е просто езиков курс - откажи се още сега. Иска се яко д*** за тази специалност.

На морето можеш да си намериш работа и с полски. Но ако ще ставаш магистър филолог, за да разчиташ на екскурзии... Не знам. Според мен не си струва.

По-добре си спести времето, а си дай парите за езиков курс в Полша или съответно Чехия.

Филологията е трудна специалност, да не говорим, че славянската в частност е хибридна - българска и полска/чешка в едно.

Погледни темата "Полонистика" по-долу някъде и виж какво сме си говорили там.

За бохемистиката (чешката филология) в ПУ съм си говорила с една колежка, която я завърши, и не е доволна изобщо.

Само полски!!!  :rock:

P.S. http://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=3408.msg27430#msg27430
« Последна редакция: 01.07.2007, 16:19:00 от perliczka »
Активен
Всичко е възможно!

staycho

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 01.07.2007, 22:56:38 »

perliczka благодаря много!Именно с тази цел помолих за помощ,за да ми даде информация някой от кухнята,както се казва.Знам че ще ми бъде трудничко,но в живота няма лесни неща.Аз се колебаех за българска филология в Пловдив и пиар в Благоевград.Накрая ще бъде славянска филология. Набелязала съм си високи цели и тази специалност ги припокрива най-добре. Надявам се да не посрамя полонистите и да се впиша в картинката.За тази цел отсега си стягам д...то и ще започвам да уча азбуката и основите на езика,за да не съм съвсем новобранец. Пожелавам си успех  :- :wink:

P.S.Въпреки че потребителското име е такова,пише момиче.Ползвам го назаем за момента  :-)
Активен

Tosha

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4
« Отговор #6 -: 02.07.2007, 00:09:31 »

Не че имам за цел да те разочаровам, но Славянските филологии са "леко" хибридна специалност. Завърших преди две години и сега карам "чиста" филология, защото не ми беше никак достатъчно, пък и езиците  не са толкова популярни.  А и винаги трябва да се има едно на ум за качеството имайки предвид хибридността. Живеем в България, където често се чува ( знам от личен опит ) " а славянски език , ми то като български". Дори на едно интервю на моя позната са и казали " Ми аз от полски и без да уча мога да преведа". Разбира се това говори за простащината около нас и за нелепите грешки при преводи, но факта си е факт. Дори колегите от Руска филология ми разказваха за самомнението на някои шефове, че щом знаят български, то разбират и всички славянски езици. Все пак ако си решила да вървиш по този не лек път ( поради условията в нашата "мила" родина) ти пожелавам успех.  :wink:
Активен

perliczka

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20
« Отговор #7 -: 02.07.2007, 20:08:41 »

Аз също ти пожелавам успех!

Няма нужда да учиш още от сега. Всичко се започва от "А Б" в 1 курс и няма да се чувстваш изостанала. По-добре си използвай лятото сега, защото после може и да нямаш свободни лета (което не ти пожелавам в никакъв случай) :-P  :wink:

Успех и късмет! :wink:
Активен
Всичко е възможно!

Роза

• Неактивен Неактивен
Re:Полски или чешки език?!Помощ
« Отговор #8 -: 10.09.2010, 19:27:40 »

ако някой иска да поговори на Полски, с удоволствие помога :):) аз съм от Полша и ще следвам при вас от ноември ( извинявайте за мой български :wink:_)
Активен

zavoevanie

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 166
  • Славянска филология с полски език
« Отговор #9 -: 12.09.2010, 12:43:26 »

Здрасти Роза :) аз съм с Полски.. надявам се да се запознаем,когато пристигнеш в България.. и най-вече при нас СФ с полски  :-P
Активен
Ако минаваш през ада не спирай да вървиш..

Роза

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 12.09.2010, 17:12:43 »

о здрасти :)
аз ще бъда в Пловдив, надявам се че мой български ще се подобри :):)
Активен