argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Саморегулация на черни дупки - въпрос  (Прочетена 1389 пъти)

promis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11
  • Вселената

Здравейте! Казвам се Филип Стоянов, не се занимавам с физика професионално, но винаги ми е била интересна. Регистрирах се тук с надеждата за ползотворни дискусии в сферите на астрофизиката и физиката на елементарните частици.

В случая имам един конкретен въпрос относно черните дупки. Наскоро писах в блога за наука на в. Капитал (линк) за компютърна симулация на ранната Вселена, проведена от екип на Тициана ди Матео от Carnegie Mellon. В оригиналната статия ди Матео е цитирана да казва, че:

Цитат
evidence suggests that supermassive black holes are self-regulators — they don't feast forever and they never swallow a whole galaxy

Някой има ли представа какво представлява тази "саморегулация" или поне къде мога да прочета нещо по въпроса?

Надявам се разговорите тук да са полезни за всички ни :)

Поздрави,
Филип
http://vselenata.blogspot.com
Активен

kleosnefer

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 375
 • To turn back ... and not to forgive
Re: Саморегулация на черни дупки - въпрос
« Отговор #1 -: 16.07.2007, 13:08:36 »

Да, това е изключително интересна тема! Черните дупки са смятани за една от най-големите загадки във физиката! Те и учените все още не са наясно какво точно представляват, така че едва ли ще намериш скоро отговор на своя въпрос :-). Нали ги представят  като гигантски машини на времето чрез паралелните им измерения, кой знае може именно чрез преминаването на материята от единия край на дупката до другия да се наблюдава саморегулация.Имаше подобни тези преди време точно за този вид придвижване и регулация, които се дължат на паралелното съществуване на материята в черните дупки тук и в същото време в нейноот бъдеще в паралелното пространство! На мен лично ми беше много интересно като четях за това! Но успех с търсенето! :-)
Активен
Да рушиш, защото обичаш!

promis

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11
  • Вселената
Re: Саморегулация на черни дупки - въпрос
« Отговор #2 -: 16.07.2007, 14:29:38 »

Всъщност и аз осъзнавам, че въпросът ми няма отговор :-( Вероятно тези доказателства, за които говори Тициана, са от наблюдения. Може би до сега не е наблюдавано свръхмасивна черна дупка да поглъща цяла галактика и учените правят извод, че самите черни дупки регулират по неизвестен механизъм поглъщането.

На няколко места се изказва предположение, че лъчението на Хокинг е този механизъм, но пак според наблюденията то не е открито, пък и по изчисления е прекалено слабо. Което ме води до един въпрос относно това лъчение, но може би ще го пусна в друга тема, защото тук ще стане оф-топик :)
Активен

mbarion

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 15
Re: Саморегулация на черни дупки - въпрос
« Отговор #3 -: 23.10.2007, 17:48:20 »

Мисля че ще ти бъда полезен!!!Немисля да развивам теории затова влез и се наслаждавай на тези филми тук http://www.kolibka.com/2.html
Активен
Умерената сила е най голямата сила.