Здравейте Пламен,
В никакъв случай не ми досадихте, дори се радвам, че намерих интересен събеседник.
Всъщност, наистина ударихте отново грешна буква в последното си изречение. Във форума има опция за редактиране на съобщението. Не съм сигурен дали може да се ползва ако не сте член.
> За бога, не смесвайте грешката на ръката върху клавиатурата с незнаене на правописа!
Да, прав сте. Не ми беше известно това правило, но ако някой реши да анализира автоматично тази тема от форума, то Вашите грешки ще създадат доста повече главоболия отколкото моите големи букви.
> Лично моето обяснение е свързано със софтуера, използван при оформянето или предпечатната им подготовка - продуктите на Corel, Adobe, Microsoft Office и др., бидейки англоезични и с вградените си опции за правописна проверка, подчинени на граматиката на английски, сами по подразбиране поставят главна буква при поставянето на нов ред на разчленени на отделни редове словосъчетания, а липсата на грамотност или придирчивост към правописа на работещите с тия програми е причината за появата на такива недоумици. Дано обяснението ми не е твърде елементарно.
Едва дали това е обяснението. Тази опция може да се премахва, в офис пакета специално, а хората, които често ползват програмите са свикнали с тези неща. Моето обяснение за този феномен е, че ако втората дума се изпише с главна буква, то вниманието на човек по-лесно може да бъде привлечено въху нея. И представете си само как би изглеждала реклама на Кока кола
А програмите, които са написани за проверка на правопис и граматика не са вградени в продуктите, които изреждате. Тези модули са писани от български фирми (доколкото ми е известно - това са Датекс).
Колкото до грамотността, не съм съгласен някой човек с титла, който работи в БАН или в някой университет да определя кой е грамотен и кой не на базата на собствените си възгледи за езика.
> бидейки един от основните инсрументи, обединяващи населението на една държава в нация, задължение на работещите с него е да спазват правилата, благодарение на които той съществува и много внимателно и отговорно да подхождат към промените и нихилизирането на тия правила.
Нека да не започваме с тази тема. Предлагам да приемем, че българският език е това, което хората с български произход 1. говорят и 2. пишат с ясната идея, че то е български език. Нека оставим българската държава настрана.
> Прочее, без да изпадаме в "балванизиране", да не допускаме профанизирането му
Нямам никаква идея какво значи думата 'балванизиране'. В моя квартал в Пловдив и на мястото, където живея в момента, в София, никой не я ползва. Дали я има в речника?
За думата 'профанизирам', повлиян от юнашкото наречие на Тодор Арнаудов, предлагам заместителя 'простакизирам'.
> Достатъчно е човек да прегледа повечето издания на периодичния печат, или нещо по-стряскащо - да попадне в чата на тинейджъри в мрежата, за да се обезпокои сериозно. Темата е много деликатна наистина.
Достатъчно е да чета от учебник по лингвистика, писан от български автор, или нещо по-стряскащо - да чета закони и наредби на българското правителство, за да се обезпокоя сериозно.
> Прочее смисълът на първоначалната ми забележка беше, че поне ние, които работим с него, да внимаваме!
Всички 'работим' с езика, защото общуваме помежду си. За да протича лесно общуването между нас, желателно е да ползваме общо приети думи и изрази, които да нареждаме по общо приета граматика в ясни и възможно най-прости изречения без многозначност. Приемам едно изключение: съвременна литература ... и то само в известна степен.
поздрави:
Атанас Чанев
докторант по Когнитивни Науки
Университет в Тренто, Италия и
ITC-irst Пово-Тренто, Италия