argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Search Engine Optimization - що е то ?  (Прочетена 5171 пъти)

Торбалан

• Гост
Search Engine Optimization - що е то ?
« -: 19.08.2007, 22:05:21 »

Някой знае ли какво всъщност е това ? Днес чух за него и се чудя какво е?
Малко информация може ли, ако знаете де  :?
Активен

vocala

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
  • May The Beer Be With Us
    • Строителен портал
Re: Search Engine Optimization - що е то ?
« Отговор #1 -: 19.08.2007, 23:01:14 »

Така нареченото SEO е обработването на кода на даден сайт (понякога основно пренаписване на html-a), подбор на ключовите думи, описание, и другите мета-тагове. Включва също регистрация в търсачки, портали и директории, както и някой трикове.
Основната цел е извеждане на дадения сайт на челни позиции в търсачките (най-вече в Google), и висок PageRank.
Активен
Национален строителен портал
http://bgstroitelstvo.com

Торбалан

• Гост
« Отговор #2 -: 20.08.2007, 08:54:12 »

и къв е смисъла от всичко това ?
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #3 -: 20.08.2007, 10:15:13 »

и къв е смисъла от всичко това ?

Идеята е, че при правилна преработка сайтът става по-лесно достъпен за търсене. Преведено на български език това означава, че когато търсиш дадена информация в дадена търсачка по-оптимизираните за търсене сайтове излизат на по-предна линия!

А вече каква трябва да е преработката... това зависи от конкретния сайт! Понякога е достатъчно само да се вмъкнат подходящи мета тагове, друг път трябва да се преработи целия сайт!

Сериозните фирми плащат за извършване на тази дейност! Всъщност аз започнах IT кариерата си на 19 години точно с такъв проект!
Активен

Торбалан

• Гост
« Отговор #4 -: 20.08.2007, 11:21:12 »

направих един ресърч в Гугъл и попаднах на това http://webtest.hit.bg ... за него ли говориш...щото хич не се позиционира добре.
Активен

Иван Йорданов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 175
« Отговор #5 -: 20.08.2007, 12:07:40 »

В последно време не е само писане на html, регистриране в търсачки, и добавяне на мета. Често мета таговете буквално се игнорират. Визирам: <meta name="Keywords" content="" />

Ключовите думи се набавят от самия html като има тагове които са с по-висок приоритет. Пример: <b>, <h1>, <h2> и т.н.

Също важно е колко е популярен въпросния сайт в интернет или с други думи колко сайта водят към този. Това става с регистриране в портали и търсачки но е крайно недостатъчно.

Също важна роля играе и самия адрес на сайта и домейн + имена на самите файлове и директорий. (тук може би не се изразих най-правилно, но се надявам от примера да стане ясно)
Пример:
www.example.com/index.html?module=home&action=search
www.example.com/home/search - better address

този ефект се постига с mod_rewrite (ако ползваш apache http server), предполагам и другите имат такава опция.

Също така прочети и за robots.txt, google site maps, google analytics
Активен
Иван Йорданов
Поздрави от
         The Bash Master Club

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 20.08.2007, 14:25:34 »

направих един ресърч в Гугъл и попаднах на това http://webtest.hit.bg ... за него ли говориш...щото хич не се позиционира добре.

:) Е, все пак си го намерил...

Това е абсолютно първия ми опит с HTML, никога не съм казвал, че точно този сайт, който съм правил е добър, също така изобщо не е добър пример за SEO. По-скоро може да служи за обратен пример - как не бива да се прави уеб дизайн!

Не съм го махнал от уеб пространството поради чисто сантиментални причини!
Активен

Торбалан

• Гост
« Отговор #7 -: 20.08.2007, 16:43:56 »

Ама верно ли е, че си
Цитат
I am the best photomodel
  :blush:
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 20.08.2007, 17:52:09 »

Ама верно ли е, че си
Цитат
I am the best photomodel
  :blush:

Верно е! Или поне беше! Тогава бях на 17-18 години!
Активен

TeeRexX

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 739
  • изпратете ми анонимно пари в плик :)
    • www.myspace.com/teerexx
« Отговор #9 -: 20.08.2007, 20:49:17 »

Това е абсолютно първия ми опит с HTML, никога не съм казвал, че точно този сайт, който съм правил е добър, също така изобщо не е добър пример за SEO. По-скоро може да служи за обратен пример - как не бива да се прави уеб дизайн!

Аз ти препоръчвам да го махнеш, понеже аз ако съм работодател и взема да те потърся из гугъл, след което намеря това нещо никога не бих те взел на работа :)
Лош дизайн, липса на концепция в текстовете, например това "Няколко думи за Пловдив. Той е много хубав град. Това е засега." - мислиш ли че даваш полезна информация на някой? Никой не чете сайта ти само за да те уважи - хората очакват да прочетат нещо интересно и/или информативно. Правиш някакво заключение, че правителството ти е виновно за нещо, без да кажеш защо и т. н. То по същата логика мога да кажа, че за положението на България си виновен ти. Ами "хакерския" тест? Дано да не вярваш все още, че хакерите се занимават с такива неща.... някакси не е съвсем хакерско да натиснеш дясно копче на мишката и View Source и да си прочетеш паролата оттам. Освен това "свръхсложния" хакерски тест, който след решаването си ти казва, че си велик хакер, работи само под Internet Explorer - вяроятно поради сложността на технологиите, които ползва не може да бъде пригоден за Firefox примерно.
Естествено всеки сам си решава какво да си има в личния сайт, но това го имай като препоръка от приятел :)
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 20.08.2007, 23:22:44 »

TeeRexX,

Благодаря ти за позитивната критика!

Много пъти съм обмислял дали да го махна или не, в крайна сметка сантименталността надделява! И то само поради една причина - това ми е първия сайт, писах го изцяло на notepad, никакви IDE-та, никакъв оцветител на кода, нищо! Само аз, notepad и проектът по английски! В официалното си CV имам достатъчно (и като количество и като качество) web проекти и затова не се притеснявам, ако някой обърне внимание и на тази малка моя смешка!

Това беше офтопик, сега малко и по темата!

Да вземем пак за пример моя сайт, един трик, който използвах, докато все още се занимавах с уеб маркетинг беше да пиша по произволно избрани от мен форуми нещо (няма значение какво) и покрай плявата да сложа и линк към сайта, за който ми е платено да рекламирам!

По този начин след съвсем малко време google се усеща, че има и други сайтове, които имат връзка към сайта, който рекламирам и така от нищото рейтингът му се покачва!

Тази тактика не е особено "честна", но определено върши работа! А и когато ти плащат - няма забранени похвати!

Та във връзка с това ми е интересно след един месец колко сайта ще сочат, че имат връзка към моя? Досега са два, (единият не е мое дело), скоро ще станат три (заедно с този форум) и... ей така от приказка на приказка броят на линковете към сайта ми расте!

Дори нямаше да спомена за този сайт в темата (не съм поствал линка, това е сигурно), но така или иначе вече стана дума за него!
« Последна редакция: 20.08.2007, 23:31:50 от Иван Давидов »
Активен

Торбалан

• Гост
« Отговор #11 -: 21.08.2007, 08:46:00 »

много добър съвет! мерси :)

П.П. ти голям хитрец излезна...палавник такъв  :-P
Активен

Sayos

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1366
  • The Dark side
« Отговор #12 -: 21.08.2007, 22:34:40 »

Аз ти препоръчвам да го махнеш, понеже аз ако съм работодател и взема да те потърся из гугъл, след което намеря това нещо никога не бих те взел на работа :)
Лош дизайн, липса на концепция в текстовете, например това "Няколко думи за Пловдив. Той е много хубав град. Това е засега." - мислиш ли че даваш полезна информация на някой? Никой не чете сайта ти само за да те уважи - хората очакват да прочетат нещо интересно и/или информативно. Правиш някакво заключение, че правителството ти е виновно за нещо, без да кажеш защо и т. н. То по същата логика мога да кажа, че за положението на България си виновен ти. Ами "хакерския" тест? Дано да не вярваш все още, че хакерите се занимават с такива неща.... някакси не е съвсем хакерско да натиснеш дясно копче на мишката и View Source и да си прочетеш паролата оттам. Освен това "свръхсложния" хакерски тест, който след решаването си ти казва, че си велик хакер, работи само под Internet Explorer - вяроятно поради сложността на технологиите, които ползва не може да бъде пригоден за Firefox примерно.
Естествено всеки сам си решава какво да си има в личния сайт, но това го имай като препоръка от приятел :)

Васко според мен не си изобщо прав, аз намерих полезна информация:

The previous year for the first time in my life I stepped in the university of Plovdiv. There I study Computer Science and I think that I'm very good as a programmer. Actually You are the person who will say if I'm good or not but My oppinion is this. Now I'm learning WEB programming and as a hobbie I stydy for myself ASSEMBLER CRACKING. If you want to have a demo of my cracked programs and drivers contact me at

ivandavidov@top.bg

A few words about Plovdiv. Plovdiv is a very beautifull city. That's enough for now.

Previous Page

Мисля да пиша на Ваньо стига пощата да му е още активна!
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 22.08.2007, 10:07:18 »

Не е активна от години, даже не съм сигурен дали ТОП предлагат все още такава услуга, не се хаби да пишеш! :)
Активен

Sayos

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1366
  • The Dark side
« Отговор #14 -: 22.08.2007, 10:35:05 »

Не е активна от години, даже не съм сигурен дали ТОП предлагат все още такава услуга, не се хаби да пишеш! :)

Как може да оставиш неактивна поща  :cry:
Сега как да ти пиша?
Активен

Торбалан

• Гост
« Отговор #15 -: 24.08.2007, 22:44:05 »

Господин Иван Давидов,

след като се изказахте толкова компетентно по темата за SEO, бих искал най-официално да ви поканя да вземете участие в първото официално SEO състезание, което се организира в България. Началната дата е обявена за 1ви Септември...повече информация за условията, правилата и всичко останало можете да намерите тук http://webmasterbg.org/index.php?topic=469.0
Искрено вярвам, че ще успеете и ще покажете на какво сте способен и да се класирате на първите места с вашият ум и интелект!
Ще ви стискам палци и покажете на какво сте способен!

Поздрави,
/Калин Василев
SEO консултант
www.seo-bulgaria.info
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 25.08.2007, 02:02:31 »

Господин Торбалан,

Поласкан съм от предложението, но за съжаление ще трябва да отклоня Вашата покана! Качественият процес по SEO изисква отделяне на много време, което аз за съжаление нямам!

Все пак желая успех на всички останали, които проявят интерес и участват! Склонен съм да помогна на някой (стига да поиска), но да взема пряко участие - надали! Лично за себе си намирам и по-смислен начин да прекарам отпуската си!

ЕДИТ: Последния ти пост да не е свързан случайно с рекламния трик, който описах по-рано?  :wink:
« Последна редакция: 25.08.2007, 02:13:07 от Иван Давидов »
Активен

Торбалан

• Гост
« Отговор #17 -: 25.08.2007, 09:17:21 »

хахха ... ама ти как винаги с всеки пост успяваш да се самоизпъкнеш... за това се искам майсторлък, за което те поздравявам най-искрено...
а що се отнася до твоя "трик" който си описал ... от най-добрите се учим  :-D
Активен

tomata_

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
  • FORMAT C...
« Отговор #18 -: 28.08.2007, 21:55:46 »

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1090289
Знаехте ли за това? Аз знам че поверителността и сигурността в Интернет са митове но чак пък толкова  :s:. И при това от Google
Активен