... Също на последният изпит трябваше да се напише функция за пресмятане на ден от седмицата. Лично съм писал подобна функция, за която за да обхвана всички изключения (дни с 30/31 дена, високосна/невискосна година и тн.) ми отне около страница. ...
Аз не си спомням досега да е имало задача, в която да трябва да се търси деня от седмицата.
Пък съм ги решавал всичките.
За времето май наистина е така, както казваш, но задачата се решава за 1:00-1:30 (максимум 2:00), а тест за 0:30 (максимум 1:00 ако мислиш много по последните 5 въпроса), така че времето е напълно достатъчно.
Относно последните 5 въпроса: очевидно е, че те не са математически задачи, а са по-скоро задачи за определяне на наличието на "информатическо" мислене (иначе за всички тестове за интелигентност включващи подобни въпроси, било с числа или с картинки може да се каже че са некоректни). Като пример бих посочил последната задача (или по точко въпрос от тест, защото задача звучи прекалено математически). Освен че тази задача вече се е падала в предишни години, тя има елегантно (близко до ума на всеки информатик, който трябва на сън да го бутнат веднага да може да преобразува числа в двоична и други бройни системи
) решение: това просто е едно и също число в двоична, троична и т.н. бройни системи (това го казвам разбира се само за тези, които не са се сетили сами
)
Искам още да кажа, че тестовете (а и задачите) на кандидат-студенските изпити се дават не за да можем ние да влезем, а за да може учебното заведение (в случая ФМИ на ПУ) да отсее най-подходящите (според него) кандидати. В случая на изпита по информатика се отсяват информатици (или поне такива, които имат заложби да станат такива т.е. бачкали са яко и са се подготвили за изпита). И ако някой е "щракач" и може много бързо да пише на клавиатурата и може да реши всяка задача, защо се жалва, ако и теста му се вижда неудобен (не казвам труден). Ами и за него трябва човек да се готви и последните 5 въпроса са част от теста и съответно и за тях трябва подготовка.
Освен това на изпита по математика, никой не казва: "А, бе тази задача не може да стане на компютър!", нали?
И все пак тва да пишеш без компютър си е голяма утрепация
А като помислиш, че хората едно време само така са писали ...
PS: С този пост не искам да обидя "щракачите" (аз самия съм такъв). Това е една много добра предпоставка да станеш информатик. Поне така съм чувал.
PS2: Също да не ми се обиждат математиците (аз самия съм такъв).