argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Магистратура Международна търговия  (Прочетена 2633 пъти)

Peyton

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19

Здравейте, сладури:)
Ще се радвам ако споделите малко информация и дадете своето мнение по някои мои въпросчета. Предстои ми кандидастване за магистратура и още се колебая към кое точно да се насоча. Бях се спряла главно на ФМ, но се замислих за Международна търговия. Само че до колкото разбирам има някакво изискване за държавен изпит език, както и някакъв приемен изпит по език. Интересува ме дали някой от вас има повече информация как седят точно нещата и дали тези изисквания важат и ако е така какво горе долу представлява този приемен изпит и евентуално има ли някакви дати за него вече. Ще се радвам тези които са минали по този път да споделят своето мнение от обучението. Няма да се разсърдя на вашето мнение и предпочитания към различните магистърски програми и отзивите, които сте чували. Благодаря предварително и пожелава успех на всички!
Активен

allaidaho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
Re: Магистратура Международна търговия
« Отговор #1 -: 24.09.2007, 12:20:54 »

Здравей бъдещ потенциален колега, тази година завършвам магистратура международна търговия, дори в събота ми предстои държавен изпит по специалността.  Преди да избереш една от двете магистратури, трябва да отговориш на двата съществени въпроса: 1. Дали перфектно владееш поне единия от трите чужди езика: англ. немски или френски (понеже ще ти предстои да държиш държавен изпит по бизнес чужд език) и и втория език поне на начално ниво, дали искаш твоята бъдеща професионална реализация да е свързана с ежедневната комуникация с чуждите контрагенти? 2. Дали си добре с математическите дисциплини(ако да--ФМ е по-добър избор, ако по-малко да--МТ ще е по-удачния избор).  3. Въпрос на собствено виждане за бъдеща професионална реализация.
Успех при брейнсторминга :)
Активен

Peyton

• Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 24.09.2007, 18:35:11 »

Allaidaho благодаря ти за информацията само че ще те помоля да ми разясниш малко повече за изпитите. За държавния изпит след края на магистратурата ли говориш или се държи някакъв подобен изпит в началото. Официалните условия са да имаш държавен изпит но ме интересува дали това е реално или тези които няма държат някакъв сходен приемен изпит и какво представлява той ако има такъв.
Активен

allaidaho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
« Отговор #3 -: 24.09.2007, 20:52:28 »

понеже завърших бакалавърска в същия факултет, то не държах приемен изпит, за дипломата--трябва да е с над 4.00 успех (моята беше 6.00, така че никакъв проблем не срещнах), плащаш 18 лева кандидат-магистър такса, има и по език приемен изпит, но вече след класирането (но по-скоро колкото да те пласират в начинаещи или напреднали).  Класирането става по низходящ ред от общия успех от дипломата за бакалавърска степен.
Активен

Peyton

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 24.09.2007, 22:43:07 »

Благодаря ти много мила златна си:) Ти си била голяма отличничка дано ти върви така и на държавния :bravo: Ух ще го мисля още пък да видим само този приемен изпит ме притеснява, че не знам точно какво представлява и понеже малко си занемарих езиците напоследък ме е страх леко да не се изложа :s:
Активен

pettank

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
« Отговор #5 -: 12.10.2007, 21:48:36 »

Здравейте,
знае ли някой, дали е определена датата за предварителния изпит по език -  за определяне на нивото? Инспекторките ми казаха, че ще е след 15.10, но още няма изнесена информация. Както разбирам от форума, този изпит се провежда, след излизане на класирането по магистерските програми. Какво ще стане, ако съм приет, но не се явя веднага на този изпит?!!!! ( много вероятно е да съм на служебна командировка в чужбина). Жалко ще е, ако датите съвпаднат - това ще ми усложни ситуацията.
Активен

nad

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 18.10.2007, 12:59:54 »

Zdravei Pettank, az syshto trqbva da sym v komandirovka po vreme na izpitite po ezik, koito v4e se znae koga shte sa: 20.10.2007 ot 09.00 h. e po nemski, na 20.10.2007 ot 11.00 h. v 11 auditoriq e po angliiski i na 21.10.2007 ot 09.00 h. e po frenski. Az ne znam kakvo da pravq sega, zashtoto dnes inspektorite mi kazaha, 4e izpita bil na nivo toefel i v takyv slu4ai nqma zashto da se qvqvam. A ako ne se qvish ne mojesh da se zapisheash Mejdunarodna tyrgoviq i minavash vyv vtora specialnost :?. Molq vi kajete mi kakvo predstavlqva tozi izpit? Ima li smisyl da hodq izobshto? Shte sym vi mnogo blagodarna :).
Активен

tera_smile

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 24.10.2007, 09:48:41 »

Здравейте,
Пиша във форума за да кажа на всички бъдещи кандидати за магистратура МТ в какво се състои изпита по английски. Тази година бях, не знам дали всяка година е едно и също, но все пак е нещо, защото лично аз не успях да намеря никаква информация за този изпит и реших, че след като мине ще споделя във форума. :bravo:  Да си минем на думата: имаше 4 упр. - 1. Да поставиш дадени думички в празното място на изречението. 2. Превръщане от пряка в непряка реч, като трябва да се намери подходящата дума за изразяване на действието. 3. Да се попълнят празните места в даден текст, като се избира от 4 варианта. 4. Да избереш верния отговор.
Успех на всички!!! :sun:
Активен