Уважаеми читатели на Университетската библиотека и в частност на Математическата библиотека,
Казвам се Милка Янкова и съм директор на Университетската библиотека (УБ). Относно поставените въпроси:
1. С решение на Академичния съвет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" от 28.03.2001г. е приет Правилник за устройството и дейността на Университетската библиотека. Съгл. чл.4 УБ има мрежова структура, съставена от централна и филиални библиотеки с единно административно и методично ръководство. Централната и филиалните библиотеки имат единни щатове, финансиране и фондове. Съгл. чл.5 библиотечната мрежа е с централно комплектуване и обработка на библиотечния фонд.
Уважаеми г-н (г-жа) Artanis, моля, обяснете ми какво, според Вас, означава библиотеката да бъде част от ФМИ.
2. Библиотекарят, завеждащ Математическата библиотека, е достатъчно квалифициран и познава библиотечния фонд. Без да изключвам инцидентни случаи, смятам, че обслужва читателите компетентно. Никъде по-горе не прочетох оплакване конкретно от обслужването.
3. В УБ от 1994г. съществува система за електронна oбработка на библиотечните документи, която през годините е допълвана и доразработвана със съдействието на библиотечни специалисти. С нея работят повече от 120 научни библиотеки в страната и не възнамерявам да я заменям за друга. Електронният каталог на УБ е достъпен на адрес
http://lib.pu.acad.bg. Сводният каталог на университетските библиотеки в Пловдив е с адрес
http://vreme.pu.acad.bg.
УБ комплектува библиотечните си фондове чрез покупка, книгообмен и дар. Закупуването на библиотечни документи става единствено след писмена заявка на деканите на съответните факултети до директора на библиотеката. По този начин се избягва закупуването на литература, ненужна за научно-изследователската и учебно-преподавателската дейност в университета. От момента, в който тази система действа, не е имало случай ръководството на университета да ни откаже средства. Апелирам за по-голяма инициативност от страна на студентите и преподавателите на ФМИ за попълване на библиотечните фондове на Математическата библиотека с актуални книги.
Въпрос на дни е в Математическата библиотека да бъде монтиран компютър, свързан с локалната библиотечна мрежа.
В УБ има редица неуредени проблеми, но ви уверявам, че целият колектив на библиотеката с абсолютната подкрепа и съдействие на ръководството на Пловдивския университет работи за разрешаването им.
Уважаеми читатели, бих помолила и за Вашата помощ. Адресът на електронната ми поща е
myankova@pu.acad.bg. Моля, пишете ми по всякакви въпроси, отнасящи се за библиотеката. Очаквам и Вашите предложения за подобряване на дейността й.