argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Какви факултативни дисциплини искате да изучавате след нова година?  (Прочетена 12185 пъти)

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!

Правя сондиране на почвата, за да знам какво евентуално да предложа на декана като факултативни дисциплини за следващия и по-следващия триместър.

Само да вметна, че езикът Java е засегнат в учебния материал на студентите, но не помня за кой курс, при всички положения не е за първи, а като факултативна дисциплина ще могат да се възползват и първокурсниците.

Най-искрено моля освен да гласувате в анкетата да дадете и своето мнение кое според вас е интересно, с кое ви харесва да се занимавате или какво бихте искали да научите в областта на Java технологиите.

Ще се радвам и на input от страна на завършили и завършващи колеги.
« Последна редакция: 08.10.2007, 17:24:28 от Иван Давидов »
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 435

От изброените съм за :
1) през зимния и 2) през пролетния триместър.
Активен

Георги Атанасов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
  • Георги

аз съм за въведение в Java програмирането
Активен

HellHound

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 13

От изброените съм за :
1) през зимния и 2) през пролетния триместър.

и аз и аз :)
Активен

xenry

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен

аз съм за opengl
И аз ама няма кой да ти го преподава, а и ще се броим на пръсти желаещите :)
Всъщност, ако толкова имаш желание, влез тука http://nehe.gamedev.net. Има много туториали и са обяснени на човешки език.
Ако искаш мога да ти пратя и няколко книги в пдф формат.
Активен

smm

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 101

Аз съм за разработване на уеб-приложения с Java Server Faces, ако може през пролетния триместър.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

От бизнес гледна точка най-полезният вариант за студентите ще е: Въведение в Java програмирането и след това Разработка на web приложения с Java Server Faces.

Ето и моите разсъждения:

1) Модерната ера предполага web базиран интерфейс за комуникация с крайния потребител.

2) Бъдещето определено е в полза на web технологиите.

3) В повечето обяви за работа се набляга, че се търсят web специалисти.

4) Java Server Faces е стандарт и като такъв ще продължи да съществува (и да се развива) още дълги години.

Като гледам резултатите от анкетата везните клонят в полза на Въведение в Java програмирането за следващия триместър, а за по-следващия двата други курса биха могли да са един след друг или единият в събота, а в другия в неделя. Проблемът е, че май няма много студенти, които да искат да ходят в университета и през двата почивни дни, а за мен е твърде тежко да пътувам от София до Пловдив, да преподавам целия ден и след това да се връщам обратно до София.

Алтернативите са няколко:

1) Пропускаме въведението в Java програмирането и директно минаваме на "по-така" технологиите през следващите два триместъра.

2) Изкарваме курса по въведение в Java програмирането през следващия триместър и по някое време демократично гласувате в кое направление искате да продължите да се развивате през по-следващия триместър.

3) Някой да има други предложения?
« Последна редакция: 08.10.2007, 16:24:08 от Иван Давидов »
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/

а и ще се броим на пръсти желаещите :)

Май-май още не си се осъзнал в каква среда си попаднал. Няма такъв финт да се броят на пръсти желаещите. :)
Активен
Too short signature limits.

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die

напротив има :)
щото повечето са супер неориентирани и объркани и не знаят за какво става въпрос и в крайна сметка нищо не става и после се оплакват че в факултета не се учи нищо.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен

Найдене, на 5 курса съм ходил/ходя в университета, а и имам наблюдение и на няколко, които не съм посещавал. Нямало е такъв, дето да сме/са били 5-6 човека.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die

Теория на компресията при Николай Манчев факултативна дисциплина 1ви семестър 2005та  бяхме 4 записани.
просто пример че ПОНЯКОГА се случва
« Последна редакция: 08.10.2007, 17:33:41 от JOKe »
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

Найдене, на 5 курса съм ходил/ходя в университета, а и имам наблюдение и на няколко, които не съм посещавал. Нямало е такъв, дето да сме/са били 5-6 човека.

Значи не си ходил на достатъчно курсове! :)

По времето на тъмната ера (преди 3 години), докато водех дисциплината Въведение в Microsoft.NET Framework напливът наистина беше толкова голям, че компютърната зала едвам побираше желаещите.

После по време на каменната ера (преди 2 години), когато водех курс по SQL технологии и разпределени бази данни като изключим първото и последното занятие, някъде по средата на курса се оказа, че преподавам на не повече от петима души. Дори имаше един нахалитет, който не беше присъствал нито веднъж, даже и на първото занятие, а на последното занятие дойде по средата на изпита и съвсем спокойно си даде книжката с думите "ако може само да ми нанесете оценката и да си ходя".

Изводът е, че студентите се интересуват от програмиране, а не от съпътстващите ги технологии, което обяснява присъствието (или по-точно отсъствието) на повечето студенти на втората дисциплина.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен

Говорите ми за инцидентни случаи отпреди 2-3 години. Аз ви говоря за реалността сега. Оборете ме, че на интересен курс от ранга на OpenGL, а това е нужно на всички информатици, щото 3-ти курс първи триместър ще им трябва, няма да има наплив от много желаещи. Мисля, че е несериозно да се приказват такива работи. Реалността, която аз сега виждам е такава. Само във форума да се пусне анкета "Ще се запишете ли на OpenGL курс?" ще се събере почти цяла група сигурно. А къде да оставим много хора, непосещаващи редовно форума? :)

Найдене, ти си се вясвал един-два пъти на последния курс на Манчев по Oracle Database 10g Basic Administration. Там хора имаше ли? Имаше. Материята тежка ли е? Тежка е. Да, ама това показва какви хора има сега в унито.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die

Теория на компилаторите при Николай Манчев факултативна дисциплина 1ви семестър 2005та  бяхме 4 записани.
просто пример че ПОНЯКОГА се случва

Поправи ме ако греша, но не беше ли теория на компресията?

да ве :)) толкова и мисля :)) поправих го мерси
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die

Найдене, ти си се вясвал един-два пъти на последния курс на Манчев по Oracle Database 10g Basic Administration. Там хора имаше ли? Имаше. Материята тежка ли е? Тежка е. Да, ама това показва какви хора има сега в унито.

да имаше хора наистина но не е въпроса в бройката а кой какво слуша и кои какво разбира ти КАКВО правеше в въпросните часове ??? нека да не ти припомням защото беше на 1воро PC и всеки знае какво правеше :)

за ОpenGL найстина ще ИМА НАПЛИВ ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО Е OpenGL но не всеки знае какво е JSF
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

cipher,

Не искам да умаловажавам OpenGL технологията, но не си заслужава да се прави спец-курс само защото по някаква си дисциплина това може би и да потрябва. Ако ми покажеш поне една обява, където да пише, че се търсят OpenGL ще си променя мнението.

Ако поемеш инициативата във свои ръце (или пръсти) би могъл да направиш спец-курс по OpenGL, защо не?
« Последна редакция: 08.10.2007, 17:41:48 от Иван Давидов »
Активен

Lil`Nigga

• Неактивен Неактивен

Всъщност, знате ли днес какво разбрах? За тези дисциплини ние първокурсниците сме прее**ни, защото първо се записват тези отгоре и ако ЕВЕНТУАЛНО нещо остане празно, се запълват с нас  :-X

Иначе до зимния семестър мисля, че всеки които има желание може да си направи сам "Въведение в Java програмирането", стига да бъде опътен добре за тази цел, та после да се мине директно на "модерните технологии". :)

Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

Всъщност, знате ли днес какво разбрах? За тези дисциплини ние първокурсниците сме прее**ни, защото първо се записват тези отгоре и ако ЕВЕНТУАЛНО нещо остане празно, се запълват с нас  :-X

Иначе до зимния семестър мисля, че всеки които има желание може да си направи сам "Въведение в Java програмирането", стига да бъде опътен добре за тази цел, та после да се мине директно на "модерните технологии". :)

Изобщо не сте прее**ни, защото факултативните дисциплини нямат нищо общо с редовните избираеми дисциплини. Процедурата за записване при факултативните дисциплини я определя лекторът (аз) и при добро желание от страна на лектора (пак аз) записването може да стане по време на първото упражнение. Всичко зависи как ще бъдат дефинирани правилата на играта, а аз съм много либерален в това отношение.

Давам пример: преди две години, когато водих SQL технологии и разпределени бази данни на първото занятие дойде и един първокурсник, казва се Тодор Кьосев. Аз предварително бях казал, че на курса ще се запишат тези, които се справят с един не много сложен входящ онлайн тест, тъй като материята изискваше предварителни познания по SQL. Същият този студент се справи отлично с теста и след края на курса знаеше повече за T-SQL и базите данни, отколкото тогавашните третокурсници.

Искам простичко и ясно да кажа, че тези факултативни дисциплини също си имат своите правила, но тези правила се определят от малко по-разбрани хора (например пак аз) и докато зависи от мен - факултативните дисциплини, които водя ще са достъпни за всички.
« Последна редакция: 08.10.2007, 18:17:54 от Иван Давидов »
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен

да имаше хора наистина но не е въпроса в бройката а кой какво слуша и кои какво разбира ти КАКВО правеше в въпросните часове  :? нека да не ти припомням защото беше на 1воро PC и всеки знае какво правеше  :-)

Найдене, тва е удар под кръста. И си противоречиш много брутално като ми казваш какво съм правил, а разбираш ли какво съм поел било важно. Ако ми кажеш, че не си противоречиш, ти ме обиждаш, щото ми правиш оценка какво разбирам и какво не, а това няма да подмина и ще ти тегля майната на секундата. Аз колко съм разбрал от курса може да каже Манчев, щото той ме изпитваше и оценяваше и с него сме говорили повече по темата. Ти се вясваш веднъж и ми правиш оценки. Ами гледай си работата.

Със здраве...
Активен