argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Активности с Cisco 1800  (Прочетена 1988 пъти)

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
Активности с Cisco 1800
« -: 08.10.2007, 19:20:27 »

Тази новина

http://net.uni-plovdiv.bg/?p=117

може би ще заинтересова някои от обучаващите се и обучаващите във ФМИ или поне ще се радвам ако е така. Тук бихме могли да обсъдим с тези които имат интерес възможностите за съвместна работа.
Активен

XaKePaT

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 98
    • продавам сайт
Re: Активности с Cisco 1800
« Отговор #1 -: 08.10.2007, 20:39:54 »

кой точно модели  от серията 1800 имате

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #2 -: 08.10.2007, 20:59:21 »

кой точно модели  от серията 1800 имате
Cisco 1800 Series (CISCO 1812W V03)
Имат доста features и човек ако има желание може доста да навлезне в IOS. Разбира се ако говорим за performance има какво да се желае, но за нашите цели това е просто идеално и според мен шанса който имаме не е за изпускане - Cisco на разположение за тестове и обучение!
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #3 -: 09.10.2007, 11:44:23 »

Ако това беше станало само преди 4-5 години...

Чудесна новина за всички настоящи студенти! За съжаление малко от тях наистина ще оценят до какво им се дава достъп, а по-вероятно е когато разберат вече да е късно.

Жалко, че вече не съм студент, аз ползвам CISCO симулатори, но тръпката не е същата...
Активен

XaKePaT

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 98
    • продавам сайт
« Отговор #4 -: 09.10.2007, 13:41:02 »

щеше да е  хубаво ако се намираше и някой суитч каталист 2960 примерно :)или си имате такива живнотни ?

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #5 -: 09.10.2007, 17:24:32 »

Catalyst точно нямаме, но имаме D-Link управляеми L2 комутатори с които може да се прави същото. Откъм производителност са доста добри, особенно трите  DGS-3024, които взехме преди година за основния backbone на мрежата. На практика можеш да си направиш каквато искаш топология за упражненията.

Всъщност как можем да използваме тези 4 рутера. Хрумват ми няколко идеи. За обучение примерно ако ФМИ има желание може да измислим курсове, лекции или избираеми за IPv6 with Cisco. От друга страна за самостоятелна работа примерно курсова или дипломна (за бакалавър или магистър) може да се помисли за по-сложни задачки. Примерно изграждане на мрежа като по IPv4 тунел се доставя IPv6 или няква реализация на VPN - обща мрежа за 4 офиса, рутиращи протоколи и т.н. Интересно ще е ако тази реализация е в по-широки географски размери - примерно между няколко уни-та в Бългрия в академичната мрежа и т.н. Също и други идеи, които са ви интересни...
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #6 -: 17.11.2007, 23:08:27 »

Два месеца никой не прояви желание, аз изпуснах периода да подготвя и подам заявка за избираема/факултативна дисциплина за втория триместър (а и нямам време вече да подготвя занятия и материали), за третия триместър пък нямам голямо желание, тъй като ще имам много други часове, а и много дипломанти, така че обявявам набирането на двама-трима доброволци от трети или четвърти курс (или магистри) за правене на дипломни работи, свързани с тези CISCO 1800 и изобщо с цялата налична топология и техника в ПУ, както и нещата, изброени в предния постинг от ksx! Ще работим съвместно с главния администратор д-р Атанас Терзийски (a.k.a. KSX или администратор и на форума) и с колегите от ИПП БАН.

Ако някой се интересува - пост тук, лично съобщение до мен или до ksx, или до 7-ми декември вкл. имам всеки петък от 8 до 17 в 533КЗ на ФМИ и всеки понеделник от 8 до 11 в същата зала.
Активен