argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Факултативни  (Прочетена 5070 пъти)

gotha

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
    • http://gotha88.blogspot.com
Факултативни
« -: 07.12.2007, 19:27:47 »

Какво става ако съм се записал на факултативна дисциплина и не съм ходил ?
Не ми се поставя оценка или ми се пише 2 ?
Как мога и въобще мога ли да се отпиша ?
Активен
blurmind

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
Re: Факултативни
« Отговор #1 -: 07.12.2007, 21:27:56 »

Много кофти номер е да се запишеш някъде и да не ходиш като така хипотетично заемаш мястото на някой, който би ходил.
Активен
Too short signature limits.

Иван Енев

• Гост
« Отговор #2 -: 07.12.2007, 21:35:23 »

Кажи за коя дисциплина става дума, може и двойка, може и без оценка.
Активен

gotha

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 08.12.2007, 00:33:34 »

Ами точно за Design Patterns става въпрос.
Аз Ви писах писмо, но нямаше отговор.

@antonity Ще се постарая да не правя тази грешка отново, първа година съм и някои неща все още не са ми напълно ясни.
« Последна редакция: 08.12.2007, 00:35:21 от gotha »
Активен
blurmind

Иван Енев

• Гост
« Отговор #4 -: 08.12.2007, 11:15:46 »

Доколкото видях сте ми писали снощи, затова не съм отговорил. Няма да получите оценка по предмета, доколкото знам той не е задължителен, така че няма проблеми. Не така стоят нещата с избираемите дисциплини, където получаването на оценка е задължително. Все пак съжалявам, че не сте посещавали курса, защото всички посетили го се справиха чудесно, имаше и хора от първи курс.
« Последна редакция: 08.12.2007, 11:21:02 от Иван Енев »
Активен

gotha

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 08.12.2007, 13:26:34 »

Да, предполагам, че е така, но при никакви знания за ООП е малко трудно да започна да уча Design Patterns.
Благодаря Ви за отговора.
Активен
blurmind

Иван Енев

• Гост
« Отговор #6 -: 08.12.2007, 14:27:39 »

Въпрос на избор, представа за ООП може да се добие за седмица.
Активен

kyrti

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
    • кърти чисти извозва
« Отговор #7 -: 08.12.2007, 14:55:16 »

Цитат

Малко се съмнявам първокурсник да я придобие тази представа за седмица при положение, че във ФМИ се започва изучаването на езиците за програмиране със C++ или Pascal.

Иван Енев

• Гост
« Отговор #8 -: 08.12.2007, 15:05:17 »

Всичко е въпрос на желание. http://java.sun.com/docs/books/tutorial/ се чете за ден и се разбира за седмица при желание. Останалото са извинения.
Активен

NeshtoSeSluchi

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 209
« Отговор #9 -: 08.12.2007, 17:33:20 »

Цитат

Малко се съмнявам първокурсник да я придобие тази представа за седмица при положение, че във ФМИ се започва изучаването на езиците за програмиране със C++ или Pascal.

И какво му е на C++ за придобиване на представа за ООП?
Активен
Форум на свободата в ПУ: http://smfc.xaxa.eu

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #10 -: 08.12.2007, 17:40:28 »

Всичко е въпрос на желание. http://java.sun.com/docs/books/tutorial/ се чете за ден и се разбира за седмица при желание. Останалото са извинения.

Пада се малко офтопи, но все пак...

ООП определено не се учи нито за един ден, нито дори само за една седмица. Ако Адаш Енев навремето е успял да се справи някак си за толкова време - евала! Само че масовият студент дори да разбира от C и/или Pascal пак му е трудно да вдене за какво иде реч в ООП-то, просто парадигмата на ООП е твърде различна от парадигмата на стандартното процедурно програмиране.

Това обаче е само едната страна на медала...

При положение, че на студентът му е ясно, че за Design Patterns се изискват познания по ООП, същият студент или е трябвало да си седне на задните части и да смели каквото може от материята, или изобщо не е трябвало да се захваща с материята (поне за момента). Някои неща просто трябва да се учат в правилната последователност (например процедурно програмиране => ООП => Design Patterns...).

От моя гледна точка най-глупаво е на факултативни дисциплини да се записват хора, които после изобщо не стъпват в час, навремето имах такъв случай и човекът си го отнесе здраво (аз не съм чак толкова "разбран" даскал).
Активен

oneomany

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
« Отговор #11 -: 15.12.2007, 17:36:26 »

ООП определено не се учи нито за един ден, нито дори само за една седмица. Ако Адаш Енев навремето е успял да се справи някак си за толкова време - евала! Само че масовият студент дори да разбира от C и/или Pascal пак му е трудно да вдене за какво иде реч в ООП-то, просто парадигмата на ООП е твърде различна от парадигмата на стандартното процедурно програмиране.

Това обаче е само едната страна на медала...

При положение, че на студентът му е ясно, че за Design Patterns се изискват познания по ООП, същият студент или е трябвало да си седне на задните части и да смели каквото може от материята, или изобщо не е трябвало да се захваща с материята (поне за момента). Някои неща просто трябва да се учат в правилната последователност (например процедурно програмиране => ООП => Design Patterns...).

Моля? Ако за една седмица не можеш да научиш основите на ООП направо си сменяй специалността. И без това има вече достатъчно горе-долу програмисти. Идеите за ООП се учат за седмица без проблем а като се има предвид че Java е напълно обектно ориентирана за тази седмица ще научиш доста повече от елементарни ООП принципи. Само че се искат предварителни знания във някакъв език и по-точно се иска малко опит с програмиране пък било то и на най-елементарния език.
А да и няма никаква причина да се учи процедурно програмиране преди обектно. Напротив даже, човек който никога не се е занимавал с процедурно програмиране ще научи обектното много по-лесно защото няма вече изградени грешни представи за това как трябва да се пише.

А що се отнася до конкретната фак. дисциплина ... само знания за идеите на ООП определено не са достатъчни, за да може един студент да извлече максимум полза от Design Patterns. Причините са тяхното съществуване изобщо не са очевидни на хора, който току що започват. За мен специално няма причина студенти от първи курс да взимат теми като тази освен в много редки случаи. Обикновенно повечето информация ти пречи а и това че студентите са на различни нива на знания пречи на курса да се движи по бързо. Но това е само моето лично мнение.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 15.12.2007, 19:07:15 »

Моля? Ако за една седмица не можеш да научиш основите на ООП направо си сменяй специалността. И без това има вече достатъчно горе-долу програмисти. Идеите за ООП се учат за седмица без проблем а като се има предвид че Java е напълно обектно ориентирана за тази седмица ще научиш доста повече от елементарни ООП принципи. Само че се искат предварителни знания във някакъв език и по-точно се иска малко опит с програмиране пък било то и на най-елементарния език.
Аз не съм научил основи на ООП за седмица и не смятам да си сменям специалността. Мисля, че прецеждането на нещата изисква време. За мен специално въпросът не е само да знам, че нейде там има някакво явление, наречено полиморфизъм, а цаката е да се разбере как и защо е така, за да може да се ползва пълноценно, колкото и малко знание да е това. Не, не съм го научил за седмица и смятам, че усвояването на нещата изискват време, тъй като са различни и нови за човек, който не се е занимавал с тази идеология на програмиране преди.

А да и няма никаква причина да се учи процедурно програмиране преди обектно. Напротив даже, човек който никога не се е занимавал с процедурно програмиране ще научи обектното много по-лесно защото няма вече изградени грешни представи за това как трябва да се пише.
Грешни представи? От кога процедурното програмиране е грешна практика на програмиране?
Активен

NeshtoSeSluchi

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 15.12.2007, 19:40:37 »

Силно ми е любопитно как само с ООП (без процедурно, функционално, логическо) може да се реши дори най-елементарната задача. Да речем дай пример как без да ползваш някоя от другите парадигми ще намериш по-голямата от 2 променливи. Айде по-голямото от две полета на клас за да не се отклоняваме от ООП-то.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #14 -: 16.12.2007, 20:37:31 »

Моля? Ако за една седмица не можеш да научиш основите на ООП направо си сменяй специалността.

Късно е, вече завърших...  :-(

И без това има вече достатъчно горе-долу програмисти.

Повярвай ми, все още не са достатъчно. И не са горе-долу ами по-скоро долу.

Идеите за ООП се учат за седмица без проблем а като се има предвид че Java е напълно обектно ориентирана за тази седмица ще научиш доста повече от елементарни ООП принципи.

Ако човек си понапъне малко повече от 2 мозъчни клетки ще разбере, че Java скрива доста от принципите на класическото ООП като наука. Къде в Java имаш множествено наследяване, или скриване на член-променливи (член-методи) в клас-дете, както това става в C++ например. Java е ООП ориентиран език, но не е манна небесна (въпреки силната реклама).

Само че се искат предварителни знания във някакъв език и по-точно се иска малко опит с програмиране пък било то и на най-елементарния език.

Може би асемблер?  :-D :-D :-D

Току що е*а ма**ата на Линус Торвалдс, който е написал Linux ядрото познай... с класическо процедурно "C".

А що се отнася до конкретната фак. дисциплина ... само знания за идеите на ООП определено не са достатъчни, за да може един студент да извлече максимум полза от Design Patterns. Причините са тяхното съществуване изобщо не са очевидни на хора, който току що започват. За мен специално няма причина студенти от първи курс да взимат теми като тази освен в много редки случаи. Обикновенно повечето информация ти пречи а и това че студентите са на различни нива на знания пречи на курса да се движи по бързо. Но това е само моето лично мнение.

Ако подобен курс е бил от полза дори само за един човек, то курсът е бил ефективен. Другите най-малкото ще добият обща култура и допълнителен кръгозор. А и на последните две интервюта за работа ме караха да пиша design patterns, а в университета по мое време нямаше такъв курс, така че има смисъл и то голям. Но това е само моето лично мнение.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #15 -: 16.12.2007, 21:09:18 »

А и на последните две интервюта за работа ме караха да пиша design patterns, а в университета по мое време нямаше такъв курс, така че има смисъл и то голям. Но това е само моето лично мнение.

Да и аз на последното интервю имах тест в/у Design Patterns. Истината е, че ако не беше курсът на Иван Енев надали днес щях да си имам и бегла представа какво е това. Мисълта ми е, че тия курсове пряко помагат на студентите в професионалната им реализация и дори студентът да е първи курс и да не отбира нещата, ако има хъс да постигне нещо, ще се справи. Хора да помагат има в тоя факултет. Само мерак се иска. Не знам какво толкова се има предвид под това да извлечеш максимума. И да извлечеш по-малко, но да научиш нещо ново не е ли полезно вече? Пък като навлезеш още повече ще го доразвиеш, но вече ще имаш някаква основа и представа за нещата. :)
Активен

oneomany

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
« Отговор #16 -: 16.12.2007, 23:05:04 »

@Иван Давидов за отказване не говорих за теб специално за по принцип. А що се отнася до процедурно програмиране и linux и от двете знам достатъчно ( говоря за кода на linux а не просто за администрация ) обаче честно казано нито едното нито другото ми е помогнало за ООП.

@antoniy ако ще говорим за научаване на нещо ново при тоя богат избор на сканирани книги в интернет не знам какво ти е попрчило да прочетеш нещо за design patterns по рано ако наистина си имал желанието. Обикновенно няма недостик на информация а на желание или време за научаване на нещо ново. А що се отнася до курс не съм си и помислил че е безполезен. Просто не виждам как точно се взима факултативна дисциплина просто за обща култура. Ако наистина искаш просто обща култура спести си малко време и ползвай интернет. А и така ако някой друг студент иска да научи нещото защото наистина го интересува дадената област мястото няма да е заето ...

А що се отнася до извличане на максимума ... ако ти сам не знаеш какво значи това няма как да ти го обясня. И си много прав за желанието и че то е най-важно.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #17 -: 17.12.2007, 00:02:21 »

@antoniy ако ще говорим за научаване на нещо ново при тоя богат избор на сканирани книги в интернет не знам какво ти е попрчило да прочетеш нещо за design patterns по рано ако наистина си имал желанието. Обикновенно няма недостик на информация а на желание или време за научаване на нещо ново.

Теза имаш ли или просто ми пишеш нещо, за да ми опонираш? Казах, че не съм знаел преди курса какво са шаблоните за дизайн, а след курса вече имам една нормална представа. Какво общо има тук информацията в Интернет? Знаеш ли, от всичките ти мнения до тук си изграждам впечатлението, че си един заядлив пич, който първо говори (изобщо няма да споменавам мисли) и се хвали наляво и надясно за глупости. Радваме се всички за теб, че си запознат с кода на линукс ядрото, но аз лично нито ти вярвам, нито ти се кефя, че се държиш така високомерно. Ако ще и най-големия мозък да си тук, докато не се научиш как да говориш и как да се държиш с хората си едно комплексирано хлапе за мен (а и не само, уверявам те).

Ако си голяма работа и се имаш за такава пред хората е грозно. Ако обаче не си и се имаш за такава е направо смешно. На мен не си ми доказал нищо до този момент, а само голи приказки (и не готини при това) и затова смятам, че е по-добре да не се ядеш с хората за напред. Ако наистина смяташ мнението си за тежко, ще е добре да го докажеш с действия и малко стил на изказване, а не съкс това, съкс онова и сума други крайни квалификации на какво ли не.

Поздрави,
Антоний
Активен

NeshtoSeSluchi

• Неактивен Неактивен
« Отговор #18 -: 17.12.2007, 00:33:54 »

Така и не обясни как само с ООП (без друга парадигма) ще се намери кое е по-малкото от две полета на клас.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #19 -: 17.12.2007, 13:18:01 »

е как как ?
int min=theBestUtil.min(x.a,x.b);
:))
хахаха