Моля? Ако за една седмица не можеш да научиш основите на ООП направо си сменяй специалността.
Късно е, вече завърших...
И без това има вече достатъчно горе-долу програмисти.
Повярвай ми, все още не са достатъчно. И не са горе-долу ами по-скоро долу.
Идеите за ООП се учат за седмица без проблем а като се има предвид че Java е напълно обектно ориентирана за тази седмица ще научиш доста повече от елементарни ООП принципи.
Ако човек си понапъне малко повече от 2 мозъчни клетки ще разбере, че Java скрива доста от принципите на класическото ООП като наука. Къде в Java имаш множествено наследяване, или скриване на член-променливи (член-методи) в клас-дете, както това става в C++ например. Java е ООП ориентиран език, но не е манна небесна (въпреки силната реклама).
Само че се искат предварителни знания във някакъв език и по-точно се иска малко опит с програмиране пък било то и на най-елементарния език.
Може би асемблер?
А да и няма никаква причина да се учи процедурно програмиране преди обектно. Напротив даже, човек който никога не се е занимавал с процедурно програмиране ще научи обектното много по-лесно защото няма вече изградени грешни представи за това как трябва да се пише.
Току що е*а ма**ата на Линус Торвалдс, който е написал Linux ядрото познай... с класическо процедурно "C".
А що се отнася до конкретната фак. дисциплина ... само знания за идеите на ООП определено не са достатъчни, за да може един студент да извлече максимум полза от Design Patterns. Причините са тяхното съществуване изобщо не са очевидни на хора, който току що започват. За мен специално няма причина студенти от първи курс да взимат теми като тази освен в много редки случаи. Обикновенно повечето информация ти пречи а и това че студентите са на различни нива на знания пречи на курса да се движи по бързо. Но това е само моето лично мнение.
Ако подобен курс е бил от полза дори само за един човек, то курсът е бил ефективен. Другите най-малкото ще добият обща култура и допълнителен кръгозор. А и на последните две интервюта за работа ме караха да пиша design patterns, а в университета по мое време нямаше такъв курс, така че има смисъл и то голям. Но това е само моето лично мнение.