Здравейте Койчо,
Ще коментирам някои неща от това, което казвате. Въпреки това предпочитам основната част на дискусията да протече във ФМИ, ПУ.
>Никой друг освен аз като физическо лице не е финансирал нито стотинка в тези изследвания.
Може би е добре да потърсите някой, който да финансира изобретението. Ако хората инвестират във Вас, всички Ви приемат по-сериозно.
>За мен термина "научна публикация" значи публикация в бюлетина на патентното ведомство.
Терминът "научна публикация" има доста по-различно значение. (има изследователи, които могат да дадат добра дефиниция на "научна публикация") Никой не оспорва или омаловажава факта, че сте патентовал нещо.
>Сигурен съм, че преподавателите и дикторантите от ПУ са ПАТЕНТОВАЛИ множество свои научни изследавания и те са достъпни за студентите от библиотеката.
Аз не съм информиран за това, но ще ми бъде интересно да посетя Ваша лекция за патентите (освен за това, което сте патентовали).
>България е на първо място в Европа по брой "научни публикации" на глава от населението.
Може ли да цитирате източника си. В изследването включват ли се българите в чужбина? За кои издания става въпрос? Ако са тези с висок impact factor не съм склонен да се съглася с Вас.
>Ние сме обаче на последно място по брой на регистрирани патенти за изобретения. Затова сме и най-бедната държава в Европа.
На последно място в света? Съмнява ме верността на това твърдение, но дори да е така, защо следва, че сме най-бедната държава в Европа? Дори за последното се съмнявам. Смятам, че все още съществуват дървави в Европа, които са 'по-бедни' от България (GDP per capita) (но не с тях трябва да се сравняваме, разбира се).
>Никой обаче не се интересува от интелектуалната собственост у нас.
Аз бих се интересувал от това.
>Така ще имате възможност да раберете, че българската наука засега не се интересува от понятието ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ а от факта да има "научни публикации".
За един изследовател е важно да публикува труда си в издания с висок impact factor. Research също е бизнес на някои места (като например Щатите). Да се отрича research като дейност значи да се отричат университетите и науката като цяло. Не може да има качаствен research процес без публикации.
>Но Българската икономика продължава да произвежда "черно-бели телевизори".
![Smiley :)](https://forum.uni-plovdiv.net/Smileys/classic/smiley.gif)
Аз се съмнявам, че тя изобщо съществува, но да приемем, че има наченки на икономика на пазарите (можеше да бъде и по-лошо - като Русия, например). А и университетите не са точно 'икономика' - поне не в България. Очевиден недостатък е, че университетите нямат достатъчно добри връзки с бизнеса, но моето обяснение за това е, че бизнесът в България просто 'не е в час'.
Надявам се на презентацията да говорите за Вашето откритие, а не за патентите.
поздрави:
Атанас Чанев