argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Становище по случая с фондация Галатея  (Прочетена 3972 пъти)

andi

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1

СТАНОВИЩЕ ПО СЛУЧАЯ С ПРОЕКТА НА ФОНДАЦИЯ ” ГАЛАТЕЯ”
Публикувано в: ВАЖНИ СЪОБЩЕНИЯ, ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ПСИХОЛОГА, УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ — psychological @ 6:52 am
До Заместник Министър-Председателя и Министър на образованието и науката

доц. Даниел Вълчев

МОН

До Председателя на Държавна агенцията за закрила на детето

г-жа Шерин Местан

ДАЗД

Копие: Комисията по образованието и науката и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта  – 40-то Народно събрание на Република България

С Т А Н О В И Щ Е

Относно опита за масовото навлизане в училищата на България на манипулативно психоезотерично учение, използващо псевдо­на­уч­ни и психорелигиозни практики

Уважаеми доц. Вълчев, уважаема г-жо Местан,

Пишем ви по повод на тревожната и потенциално скандална ситуация, в която се озоваваме: нова психорелигиозна практика навлиза масово в българското училище и се готви да навлезе и в детските градини под формата на проект „Не на страха и агресията в училище“ в рамките на обявената Национална кампания за вярата в доброто „Аз вярвам!“ на Фондация „Галатея – усъвършенстване, позитивно мислене и успех“.

Професионалната общност на психолозите в България в лицето на Дружеството на психолозите в Република България, Българска асоциация по приложна психология, Българска асоциация по психотерапия и съответните звена в три уважавани академични институции – СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Института по психология – БАН иска да  информира ръководените от вас институции и обществеността в Република България за тревожните факти, за риска за здравето и развитието на българските деца и за професионалното ни становище като учени, преподаватели и практикуващи психолози.

Обръщаме се към вас с настоятелната молба за вашата компетентна намеса за предотвратяването на потенциалните вредни последици от разпространяването в българските училища на проповядваното психоезотерично учение, зад което прозират манипулативни и икономически интереси.

За какво става дума?

1. Фондация „Галатея“ и нейните проекти

Фондация „Галатея – усъвършенстване, позитивно мислене и успех“ (създадена в края на 2005 г., БУЛСТАТ 131576760, и вписана в Централния регистър на Министерството на правосъдието под No 20060807001) е неправителствената платформа на издателство „Феникс Дизайн“. Управлява ги един и същ човек, г-н Ивомир Димчев, а двете организации имат един и същ адрес на регистрация и офис.

Издателството „Феникс Дизайн“ на г-н Димчев издава единствено книгите на канадския писател, езотерик и самоук психолог Джон Кехоу, организира семинарите по неговия модел „Подсъзнанието може всичко“ и присъства на сайта на Кехоу www.learnmindpower.com с адреса и телефоните си в София.

Самият Джон Кехоу управлява компанията ZOETIC Inc. с регистрация във Ванкувър, Канада, която се занимава с разпространяването на книгите, лекциите и семинарите му и притежава авторските им права. ZOETIC Inc. са предоставили на „Феникс Дизайн“ правата за България, Италия и Сърбия. В момента компанията не може да бъде открита нито чрез сайта си, нито чрез телефоните; фигурира единствено електронен адрес за връзка – zoetic@shaw.ca.

Моделът на Кехоу не е признат от нито една психологическа общност в света и спада към т. нар. психорелигии, които по определение са психоезотерични учения, създаващи зависимост чрез манипулативни микро­техники. От този тип са сциентизмът, Инсайт семинарс, Силва метод и др. Основната им цел е да убедят хората, че живеят в ужасен свят, от който изпитват страх, и сами не са способни да се справят със живота си (за целта се използват изкривени и манипулирани психологически теории, психодиагнос­тични и психотерапевтични процедури), а след това да им предложат като програма за саморазвитие и самоконтрол съответната „панацея“. Самият Кехоу твърди, че е измислил нова религия, по-висша от досегашните и това е вярата в себе си, която трябва да се развива по неговия метод, за да бъде достигната „Великата истина“, която той самият открил след тригодишно доброволно отшелничество (в книгата му „Път към могъщество и слава“). В Интернет страницата на компанията на Джон Кехоу ZOETIC Inc. за официално представителство на семинарите по методиката на Кехоу в България, Италия и Сърбия е посочен един и същ адрес – този в София на  издателството „Феникс Дизайн“ и фондация „Галатея“.

Цялото становище: http://psychological.wordpress.com/  (обърнете внимание и на коментарите след него - не всички са съгласни)
« Последна редакция: 29.03.2008, 12:20:43 от andi »
Активен

mrKiLLEr

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 53
Re: Становище по случая с фондация Галатея
« Отговор #1 -: 30.03.2008, 22:57:05 »

ПЪЛНИ ИЗМАМНИЦИ И МОШЕНИЦИ - НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ !!!
Активен
Silentbet.com - Работещ линк за bet365 България

someone___

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 29
Re: Становище по случая с фондация Галатея
« Отговор #2 -: 02.04.2008, 15:10:25 »

Запознат съм отлично с теориите и цялостната концепция на Кехоу. И е много разочароващ факта, че са така заклеймени неговите идеи. Много жалко. Аз също смятам, че ако хората от най- ранна възраст придобият дори 1% от подобни идеи, биха били наистина едни много успешни самоактуализиращи се личности. Не съм запознат с начина на поднасяне на програмата на  тази фондация, но в основните тези на Кехоу няма нищо обезпокояващо, даже напротив- биха били и са полезни за много хора.
Активен

Петя Милчева

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1
Re: Становище по случая с фондация Галатея
« Отговор #3 -: 05.04.2008, 22:27:16 »

Начините за поднасяне на Кехоу са... доста обезспокоителни.

Група студенти по психология от НБУ отидохме да участваме в този стаж, изцяло запленени от идеята на проекта, както ни беше представена на нас, а и каквато се виждаше в безброй медии до скоро.

Само че ни обляха със студена вода още на първата среща. Уж трябваше да се работи по психологически теории, а се оказа, че сме задължени да работим по Кехоу. Не знам дали сте запознати, че неговото име е напълно неизвестно в средите на специалистите, занимаващи се с позитивна психология. Нямаше подбор на желаещите да участват, нямаше обучение (като изключим, че ни продадоха "Подсъзнанието може всичко", за да си я разучим и да даваме консултации по нея). Нямаше и психолози, които да осъществяват супервизия.

"Пътеводителят" пък се оказа пълен с безобразна смесица от изкривени или направо грешни психологически теории, лични съчинения на Ивомир и, разбира се, Кехоу. Стр. 70 от него представя обърната наопаки формулата на Уилям Джеймс като се внушава, че хората с високо самочувствие са непременно с ниски възможности. Стр. 125 - "На изток мистиците наричат тези слова мантри или молитви, а психолозите на запад - утвърждения". На стр. 165 можете да се запознаете как да тълкувате сънищата си според циничните вицове, които знаете.

Започнахме да се чудим как може подобно "нещо" да е одобрено от МОН. Е, в последствие се оказа, че МОН не е одобрявал проекта, нито помагалото отговаря на "Държавните образователни изисквания", както е написано на стр. 5. Оказа се, че си е и направо закононарушение да продаваме помагалото в училищата, както изискаха от фондацията. Не знам как ще погледнат пък родителите на "малкия трик", с който ни посъветваха да убеждаваме учениците да си го купят: "Ами те вашите като видят, че на корицата пише 7 лв и ще ти ги дадат, а пък ти ще си го купиш от нас само за 3,50 и другите пари ще си останат за теб." Страхотен пример за морал и позитивизъм...

Когато открихме грешките в теста за тревожност и занижените норми за оценка на резултатите от него (стр. 26-29), според които деца с нормално ниво на тревожност биха се оказали високо тревожни, Ивомир направо ни излъга (както се оказа по-късно), че е получил теста от "... тази, нашата, бе, от "Дружеството на психолозите"... а, Тинка Митева." За справка - според председателя на ДПБ, Тинка Митева никога дори не е подавала заявление да бъде включена като член на Дружеството. 

Никой не отрича, че с учениците трябва да се работи и то не само по проблемите на агресията. Само че дали това трябва да се прави чрез лъжи и манипулации - вие си отговорете. И в крайна сметка - за какво точно се работи така? Дали да избавиш някого от тревожност и страх или целенасочено да му ги внушиш?

Активен

an0onymous

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4
Re: Становище по случая с фондация Галатея
« Отговор #4 -: 27.05.2016, 11:55:30 »

Nerazbiraneto na neshto ne ni dava pravoto da go othvurlqme, a i  aide da ne svurzvame Ainshtain s Fizikata, mendeleev s himiqta i Ivomir s kogitalnostta, dumichkatta e nova principite i zakonomernostite po drevni ot sveta,  70%  e chhistotata i dostovernosta  na dokazatelstvata i tvurdeniqta priblizitelno, izuchavam  i redq puzela na samata istina, s malkoto iniciativa i  razsujdeniq moje  bi tezi 20,30% se opravdavat, ne ni iteresuvat materialnite mu privurzanosti, vajna e naukata i tq naistina e ... ako drugi  ezoterichni nauki sum dokazal za sebe si i sum se dokosnal do magiqta na tvoreca,  to moga da kaja che energiqta e edna pohvatite mnogo,  koi istinni, koi pulo istina i laja, no kogato razpolagash s cqloto, nedomluvkite izchezvat parchencata se narejdat, uverenosta se pokachva, vuzpriqtiqta se nastroivat na po finno, po malko plutno, no po visoko chistotno vibracioonno i energiino, v edin moment vseki  vupros e otgovor oshte   ochakvam s smirenost tozi moment , suznatelniq kontakt napulno i tuk i sega postoqnen, ot kakto napravih 2,3 neshta koito protivorechat na logikata i sa tochno obratni dori i na fizikata dori i na realnostta " obshtoprietata " takava vidqh, kakvo tochno se iska ot men, ne gledam na tezi neshta ne sledvam guruta, i psevdo informaciq i ukrasqvane, samoiniciram, izprobvam dokazvaiki dostovernost ili obratnoto, da se dokaje za nas da stane fakt, i eto az izbrah da sum s boga, da obicham i buda i isus i shyva i krushna  i vsichki veliki  uchiteli s  vishi poslaniq i posokata v koqto az nasochvam  vnimanie , uchi me i me privurzva kum vsichko okolo men s liubov i me kara da razbera che e edinstvenata Religiq, po skoro nauka da poznavash i vqrvash v sebe si  neshto koeto vsichki sa ostavili kato poslanie ot izbroenite i sa kazali defakto che ne sme chast ot tvorenieto a  chast ot  tvorcheskiq proces !!! Predi da izprobvash neshto ne go othvurlqi, nerealno, magiq ili izmislica tezi 3 nerealnosti sa proqvlenie na vsichko koeto racionalno ne bihme mogli da si obqsnim i da otujdestvim,   lechiteli i lechitelki, himi  sa izmirali kato kucheta  zaradi nevejestvoto neka  uroka  ot dalechnoto minalo ne biva zabraven othvurlqneto ogranichava, tova koeto ne te ogranichava i ti kazva che vsichko e vuzmojno ti dava pulna svoboda maha raamkite i pozvolqva da vidish neshta koito  bez tozi pohvat ne bi povqrval, ne bi pomislil i ne bi zabelqzal ... otsustvie i prisustvie e razlikata  :)
Активен

an0onymous

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4
Re: Становище по случая с фондация Галатея
« Отговор #5 -: 27.05.2016, 12:20:02 »

Jivota e da se jivee mi e misalta i e vajno prisustvieto, ako si po mlad i se zaemesh d duhovniq svqt  pochti na 100% shte dostignesh krainata cel, pri vas horata koito ste sviknali da ste konformisti i ste jiveli s druga gledna tochka i drugi vuzgledi i ubejdeniq pochvata e mnogo tunka i zaplashva da se propuka, turpenieto slabo, vqrata nuleva, samite ogranicheniq koito veche ste prieli, izgrajdat sushnostta vi i ako se zamislite kakuv sum az shte  posochite nesuznatelno vsichki svoi funkcii i vqrvaniq  koito ste  si zadali prez godinite, no nqma da osuznaete che tova ne ste samite vie i che fizicheskoto ( kraino kato v normalniq cikal na jivot )  vuzpitanie, obrazovanie, pouchenie spored intelektualna gledna tochka na dadeniq individ i situaciite koito preminava po putq si, te vse poveche shte izgradqt nas, kato fizichesko i togava  do momenta na samata smurt zapomnete shte jiveem s ogranicheniqta koito sami sme zadali bez da mmojem da vidim istinskata magiq na jivota, tova koeto dokosna shte bude zlato, tova koeto vie dokosnete shte e kaktos i shte e bolezneno, poneje chuvstvate ne se radvate i kato decata ne opoznavate .. REDNO LI E ? Otdelqiki se ot tqloto v setniq si chas spomnete si  tova i shte osuznaete kolko mnogo ste propusnali i zgubili, zashtoto protivopolojnoto vqrata v nevijdanoto e tova podlejashto na razkrivane i proqvlenie,  dokato ne znaesh kude e kliucha na lampata tq nikoga nqma da svetne, no ne oznachava che ne e tam i ne chaka tozi koito osuznava prirodata na sobstvenoto si sushtestvuvane da se polzva osvetqvaiki putq si metaforichno kazano  :)  USPEH I SE ZAMISLETE DULBOKO NAD TOVA NE GO PODMINAVAITE I OTRICHAITE ZAASHTOTO AKO NE MI PUKASHE  NQMASHE DA SI PRAVQ TRUDA, da pomogna .. NE  GO PRIEMAITE KATTO  UPRECI NE VI SUDQ mnogo iskam da se otursite vqrvaiki v sebe si nikvi shamani, gurota, uchiteli, sami da stignete do suznanieto i da mu se nasladite :)
Активен

an0onymous

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4
Re: Становище по случая с фондация Галатея
« Отговор #6 -: 27.05.2016, 12:45:54 »

Vsichko kakvoto se izuchava v uchebnici diktuva se ot lektori koito sushto sa go nauchili osuznavaiki go za sebe si ne e potvurdeno  informaciqta q ima no dali ne prozira manipulaciqta koqto izpolzva konformizma  ot hilqdoletiq i ot psihologiq nauka za dushata se prevrushta v umoracionalizator, informaciqta kakto kazah manipulirana s cel rqdko da deistva i da ni e ot polza. pohvatite ostareli i dori netaktichni makari prieli gi vednuj da ne ste se usmelili nikoga da oborite i da  vidite po drug nachin, niuton oshte  kato nai qrak obraz otkriva neshto svurzvashto mejdu himiq i fizika etera ( niutronii )   mendeleev v negova chest i zaradi potulvaneto togava, vazkacha elementa na purgvo mqsto v tablicata s  imeto v chest na niuton i pak biva premmahnato i potuleno zaradi hora kato vas koito imat plitka pamet i ne otstoqvat  nauchenoto vajnoto i malovajnoto, e shtom moje lechiteli i himici da se smqtat za magiosnici i po zapoved na predcite na tezi koito ni kontrolirat i do dnes ( s cel unishtojavane na znaniq, oprostqvane i totalno zakotvqne )  nie izbivame  umnite glavi i dobrite  mudri lechiteli na maikata priroda, a tozi niutronnii prez 2012,13 stana senzzaciq  pochtii .. smetnete si kolko godini sled niuton ( da se otbeleji che sa go narichali maq i efir v dulboka drevnost i sa stigali do nego bez aparatura, bez bezgranichnite vuzmojnosti koito imame v dneshen plan, nishto ne e novo, vsichko go ima i e dokazano, vishte kolko glupavo e otnoshenieto vi i se poglednete otsrani, poneje ne toleriram  ivo, no kogitalnostta dokazva tochno tozi  niutronnii ili po tochno energiiniq dvoinik narechen maq koito e bezpluten i  previvava v  plutnoto ni fizichesko tqlo  sugradeno ot  fizicheskiq dvoinik eter, tova che ivcho ne si vurshi rabotata ili dava na sluka nqkakvi tem iza razmisul koito az ako procheta moje i da razbera, no nqma kak obiknoven chovek zdravo mislesht v fizicheskata reaalnost s prietite ubejdeniq da  razgleda i preceni kato principi a ne kato primeri tolkova,  nqkoi neshta sa dosta tobre intuitativno formolirani, drugi nqmat  praktichesko i logicheski nikakuv potencql, no budete sigurni che tova koeto e istinsko e po-malko plutno, nqma da go namerite v uchebnici nito v pisaniqta, pretarpqli preobrazqvane pred godinite, edinstveniq chist izvor na vsichko, svurzvasht vi s obshtoto suznanie ste samiq vie, vie ste i hramut i vratata i kliuchat kum tozi " portal " i vseki s jelanieto si ima pravoto da se polzva ot tova vseobhvatno znanie i principna mislovnost, koqto eliminira kusurite na dvoichniq ni delqsht na krainosti mozuk, nesposoben da  predvidi, ili izchisli tova koeto e tolkova mudro icelenasocheno, bi kazal ili che go nqma ili che e tam no nqma  smisal, cikal, NE AZ BIH KAZAL NEPROSLEDIMONEPRESMETVAEM otnosno mozuchna aktivnost !
Активен

an0onymous

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4
Re: Становище по случая с фондация Галатея
« Отговор #7 -: 27.05.2016, 13:04:34 »

Namerih temata v google, registrirah se s qsnata prednamerenost da se polzvate ot  tova koeto shte vi kaja, da se zamislite i v obshti linii da ste shtastlivi, ne e  gaden ili mrachen sveta jiveiiki v strah ili zaviseki ot nqkoi .. GRESKA, zatvarqme si ochite za loshoto, jivotinki po ulicite, gazqt gi, nqmat hrana, dokato vie kazvate che sa vnusheniq   za 2 napisani reda 3ma choveka zagivat ot grav afrika i drugi kutcheta, prekrasni jivotni sa zastrasheni ot izchezvane, siracheta, raneni pri voini i razmirici, bolni, slepi, bosi, goli, otchaqni, depresirani, celta lichno az vijdam v tova da vijdash loshoto e che kogato pomogne na teb  dadenitee duhovni praktiki, ne govori za kogitalnost,  ti izgrajdash sila i emociq koqto predavash na drugite, suznatelno jelaesh da si polezen da pomagash i go pravis ako naistina si v tazi  svqta pateka, materialnite obvurzvaniq i manipulacii s cel lichna oblaga, moje samo da te napravi suznatelen lajec, fantazior izql teoriqta i spodelqiki sqkash prejivqno, no s takiva misli, podlost, vreda, zabluda, manipulaciq, svetlinata za koqto vsichki izviseni i duhovni govorqt, shte vidish prez kriv makaron, tolkoz kriv che po-skoro bi vidql drugoto si oko dokato gledash prez ednoto, neka sajalim jadnite za vnimanie visokomernite, nadmennite, lajlivite i koronpirani hora bez znachenie ot oblasta, sega  za bivsheto si AZ suhto vkliuchvam minuta malchanie, poneje s zabludite ne jivqh mnogo i navreme otursih s koeto ne  gubeh  mojeh samo da spechelq, bez da celq nqkakva nagrada ili poushtrenie v momenta v koito sprqh, proraboti, tuk malka chast dori i na nai-zapalenite antiduhovni sushtestva koito chetat, znae vutreshno i intuitativno che govorq za neshto natoralno i sqkash poznato i zabraveno, ne za neshto novo i senzacionno, DA BUDE SVETLINA, MIR I LIUBOV ZA VSICHKI NAPUSKAM FORUMA I PREDI OTGOVOR IL IZAPITVANE NE OCHAKVAITE DA SE NATRAPVAM S OSHTE ROMANI, NA 20 GODINI SUM V SLUCHAI CHE  TRQBVA DA POGLEDNETE OBEKTIVNO I NA BAZATA NA VASHIQ TOGAVASHEN ILI AKO STE VRASNICI SEGASHEN OPIT, SAMI DA PRECENITE SUZNANIETO KOETO PREDSTAVLQVAM S SAMATA ISTINA I CELTA PREDI VSICHKO SUVARSHENSTVO< SHTASTLIV JIVOT, PREOBRAZUVANETO NA SLUCHAINOSTITE ( AVTOPILOTA NI ) V  CELENASOCHENO BUDESHTE< MECHTI STREMEJI I TQHNOTO SUZNATELNO PROQVLENIE KAKTO KAZAH DA  STE SHTASTLIVI I DA OSUZNAETE  MISLITE< CHUVSTVATA I OBRAZITE NAD RAMENETE RANO ILI KUSNO SHTE SE PROQVQT TAKA CHE NE SAMO MISLETE KAKVO KAZZVATE, MISLETE KAKVO MISLITE <3 USPEH I SURDECHNA OBICH ZA VSEKI KOITO CHETE TOVA BEZ ZNACHENIE DALI SHTE GO POLZVA IZBORA NE SE NARUSHAVA< SVOBODNATA VOLQ OSTAVA NA MQSTO, POMOSHTA KOQTO BLIJEN NA BLIJEN TRQBVA DA DADE SUM DAL OT CHASTI I VSEKI VUPROS  SHTE BUDE OTGOVOREN< NEKA IMA JELANIE <3 <3 <3 !!!! BLAGODARQ NA SUSHTESTVOTO KOETO STE S VUZMOJNO NAI VISOKI  EMOCIONALNI VUBRACII I BLAGOSLOVIQ
Активен