argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: FameLab = Лаборатория за слава  (Прочетена 2567 пъти)

Мишо Ангелов

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4
FameLab = Лаборатория за слава
« -: 15.04.2008, 18:21:01 »

Живо-здраво, приятели !

Можете ли / искате ли да дадете гласност на това събитие в славния град Пловдив?
Ето го:
(и музиката да свири
  :#7:)

Работата сама ще ви намери, ако не пропускате да представите своята стока, а и да се порадвате на себе си и на другите научноотдадени...
Вижте това - и не бойте се! Най-много да спечелите, а загубили няма да има - пада голям FUN !!

 :hihi:  :beer:  :handshake:

Лаборатория за слава FameLab 2008 - Търси се новото лице на науката в България!
национален конкурс за комуникация на науката

След миналогодишния успех на конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab”, тази година конкурсът ще се проведе за втори път, като разширява възможностите за среща на широката публика с разбираемо и атрактивно поднесена наука от самите учени. Британски съвет и Министерството на образованието и науката отправят предизвикателство към млади учени от природо-математическите и инженерни дисциплини от цялата страна да се регистрират за участие от 17 март [в София, на 5 април, регистрацията си вървеше до 1 час преди събитието; така ще е и в Пловдив!] и да се явят на конкурса през м. април, подкрепен от много други институции и организации, които желаят да променят съществуващите отрицателни стереотипи към науката и учените. Победителите в конкурса ще получат множество награди, а спечелилият Първа награда ще замине за Обединеното кралство да се състезава с победителите от още 9 страни. Но най-голямата награда за участниците ще бъде възможността да споделят своята страст към науката с широката аудитория.


Конкурсът ще търси новите лица на науката, които да развият идеите си, за да ги представят пред широка ненаучна аудитория на живо в залите или пред ТВ екраните. Моделът е познат от предавания като "Поп айдъл" – състезателите (млади учени) разполагат само с 3 минути да се докажат пред жури (от експерти в науката и медиите), и само най-добрите (12) продължават до финала. Темата трябва да бъде поднесена забавно, разбираемо, атрактивно, но без компромис с научната достоверност. FameLab е инициатива на Фестивала за наука в Челтнъм в Обединеното кралство и цели да насърчи младите учени да вдъхновят и въодушевят общественото въображение с визиите си за науката на 21 век.

"Ние търсим хора, в чиито очи блестят звездите на науката; хора, които могат да представят научно издържано съдържание  по един забавен, оригинален и вълнуващ начин, така че едновременно да допаднат на своите колеги и да бъдат разбираеми за ненаучната аудитория.".
Кати Сайкс, Директор на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединено кралство

Тази година конкурсът ще се проведе за втори път извън пределите на Обединеното кралство. Освен в България, „новото лице на науката” ще се търси в Австрия, Азербайджан, Гърция, Израел, Румъния, Сърбия, Турция и Хърватска. Това става възможно в рамките на регионалния проект на Британски съвет в Югоизточна Европа „Красива наука”.


За да се регистрират, кандидатите трябва да посетят сайта на Британски съвет www.britishcouncil.bg, където ще намерят критериите за кандидатстване и формуляри, които да изпратят по електронна поща. Освен това ще намерят полезни съвети за подготовката, и интернет адреси с клипове на миналогодишните финалисти от България и от Обединеното кралство. [Пак да кажа: и без онлайн регистрация можете да се явите - регистрация намясто в деня 19 априлий,  до 1 час преди събитието! За часа и мястото --> четете по-долу]

Достъпът на публиката до залите е безплатен. Надяваме се да видим много ученици и техни учители, много хора, които не се занимават с наука, но искат да научат нещо наистина интересно, при това по разбираем и забавен начин.

БНТ ще заснеме и излъчи поредица от предавания за конкурса.

Тази година ще има и още тематични награди. Освен награди на журито и на публиката, ще има награда на медиите. Предстои обявяването и на други награди.

Миналата година Първа награда спечели Росен Угринов, биофизик, с „Йонните канали – молекулите-комуникатори на нервната система”, тогавашен докторант в БАН, вече работещ в областта на клиничните изследвания. Втора награда и Наградата на публиката спечели Зорница Каменарска – специалист-фармацевт в Център по молекулна медицина в МУ-София, с „Фармакогенетика - съвременни насоки за лечение”. Трета награда и Наградата на журналистите получи Георги Балджиев – докторант в Института по ботаника на БАН с „Програмираната гибел на клетките – билет за живота на организма”.

Основни дати на конкурса:17 март (понеделник) - Начало на регистрация на участници. 5 април (събота) - Първи кръг София, НМУ „Л. Пипков”
11 април (петък) - Първи кръг Русе, Община Русе, Концертна зала
13 април (неделя) - Първи кръг Варна, Община Варна, Пленарна зала
19 април (събота) - Първи кръг Пловдив, Военен клуб, 11 часа
9 май (петък) - Финал България, Театър София
7 юни (събота) - Международен финал, Челтнъм, Англия

Какви етапи предстоят?
”Лаборатория за слава FameLab” ще се проведе през м. април и май в 2 кръга.
 • o   Първи кръг ще се проведе в 4 града на страната (София, Пловдив, Русе и Варна), където ще могат да се явяват кандидати и от други градове.
  o   От всеки от Първите кръгове ще се излъчат по 3-ма финалисти
  o   Финалистите от всички Първи кръгове ще преминат през 2-дневно обучение (1-2 май) по комуникация на науката с български и британски обучители
  o   На Финала (9 май) ще бъдат излъчени победители на 1, 2 и 3 място от журито, както и Награда на публиката.
  o   Победителят от България заедно с другите девет победители от Югоизточна Европа и Обединеното кралство ще участват в Международния финал на конкурса FameLab, който ще се проведе в рамките на Фестивала за наука в Челтнъм (7 юни 2008 г.)

Какво се случва на конкурса?
o   
 • На Първи кръг участниците имат точно 3 минути, а на Финала 5 минути, за да впечатлят членовете на журито.
  o   Журито търси интересно поднесени и интригуващи теми, които да се представят на достъпен език пред разнородна, неспециализирана аудитория.
  o   Финалистите трябва да подготвят за Финала различна тема от Първия кръг
  o   Ползването на Powerpoint презентации не е позволено.
  o   Подръчни материали са допустими, но не се отпуска никакво време за правене на „декори” или „реквизит”, нито се позволява асистент.
  o   В залата присъства публика.
  o   Журито задава въпроси на кандидатите след тяхното представяне, а също така и ще споделя своите впечатления, когато това е възможно.


Какви са критериите за оценяване?
o   
 • Съдържание – макар и поднесено на разбираем език, научното съдържание е действително издържано, аргументирано и основано на собствени познания, а не заучено наготово
  o   Разбираемост – дали научното съобщение се представя на прост, достъпен за неспециалисти език; дали избягва научния жаргон или поне го пояснява за широка аудитория
  o   Обаятелност – притежава ли умения да завладява публиката; успява ли да изрази собственото си въодушевление от науката и да зарази публиката с него

Кой оценява?
o   
 • Журито ще се състои от три до пет водещи имена на българската наука и медии. По-късно ще обявим техните имена.


Кой стои зад проекта в България?Конкурсът „Лаборатория за слава Famelab” е част от проекта „Красива наука”. „Красива наука” е проект на Британски съвет в 9 Югоизточноевропейски страни. В България „Красива наука” се провежда в партньорство между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

Проектът се подкрепя от Столична община, Община Русе, Община Варна, Община Пловдив, Съюза на учените, Форум Демокрит, Софийска вода АД, издателство Сиела.

Медийни партньори са БНТ, в-к „24 часа”  и Нетинфо.

За повече информация:
Любов Костова
Регионален мениджър на „Красива наука”
Мениджър Публични комуникации
Британски съвет, ул. Кракра 7
тeл 02 / 942 42 49, GSM 0887 42 42 49
email lyubov.kostova@britishcouncil.bg


Полезни връзки:
o   Изпълненията на финалистите България – март 2007 (на български) http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=323775
o   Клип от изпълнението на 9-те победители от Югоизточна Европа на Фестивала в Челтнъм, Обединено кралство – юни 2007 (на английски) http://www.youtube.com/watch?v=vkFQj1hwjtE
o   Изпълненията на финалистите на Famelab UK (на английски) http://www.famelab.org/finalists/2007/1/
o   Фотографии от Финал България 2007 http://netinfo.bg/photo/2007.29.03famelab/index.htm
o   «Красива наука» - проектът на Британски съвет, в рамките на който се провежда Лаборатория за слава Famelab в България http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-society-science-beautiful-science.htm
o   Открит форум на Euroscience – Барселона, Испания 2008 http://www.esof2008.org
o   Повече информация можете да получите от beautiful.science@britishcouncil.bg
Активен