argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Моля за помощ!  (Прочетена 8558 пъти)

pitbulldogs

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Моля за помощ!
« -: 09.05.2008, 22:32:06 »

Първа година съм с Информатика и виждам баси зора,
тъй като грам не съм се занимавал с програмиране и нямам никаква основа в тази област (понеже съм от езикова гимназия, а там програмиране не се учи) . Имам желание да се науча на C++, но учебниците, по които чета ( зеления на Крушкав и този на Магдалина Тодорова), са написани на  висок стил и с терминология, която ми е непонятна.. Трябва да имам някаква основа в програмирането, за да разбирам всичко, което пише в тях, а аз я нямам. Ходя си редовно на лекциите, ама там ми е още по-голям бъркоч.. Та молбата ми е да ми препоръчате някакъв учебник или книга за C++, който да е написан на човешки език..такъв, че като го хване някой, дет и бъкел си няма от програмиране ( като мене), да го разбира..
Активен
"Говорим за дълбока борбеност когато волята за победа подтиска природно заложения инстинкт за самосъхранение" ..

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
Re: Моля за помощ!
« Отговор #1 -: 10.05.2008, 10:52:47 »

Ами заповядай някоя сряда или петък в 532 КЗ (8-16) да ти ги обясня липсващите ти понятия. Няма книги за идиоти, все пак си има лекции и упражнения и си вече трети семестър С++, явно не си учил старателно.
Активен

Емил Дойчев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
« Отговор #2 -: 10.05.2008, 12:18:06 »

Ето ти една книга, която е перфектна за начинаещи (казвам го от опит, макар и не личен):

Грег Пери, "С++ програмиране в 101 примера", Paraflow & Prentice Hall Int., София, 1994.

Предполагам, че ще я има в някоя библиотека. Ако се справяш с английския вероятно може да се намери като PDF в оригинал. Ето как изглежда корицата на българското издание: http://www.ipazar.eu/detail.php?id=269

Може би ще ти е полезна и дискусията тук: http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=591
Активен

pitbulldogs

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 11.05.2008, 13:23:51 »

Благодаря Ви много!
Активен
"Говорим за дълбока борбеност когато волята за победа подтиска природно заложения инстинкт за самосъхранение" ..

Ники Вълчанов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 526
  • History is written by the victors
« Отговор #4 -: 11.05.2008, 17:00:54 »

Благодаря Ви много!

Здрасти :)

има една тема (не мога да ти дам линк, че търсенето във форума поради някаква причина не работи), но темата беше от началото на миналата година и се казваше "Подходяща литература за 1вокурсници".

Иначе те разбирам напълно ... и аз 1ви курс дойдох с нулеви знания по програмиране от Руската.
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

aJ|eKc

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
« Отговор #5 -: 12.05.2008, 02:15:57 »

Ако си блъскаш главата достатъчно силно, няма стена която да устои. Аз съм 3-ти курс (4ти едва ли не) и искам да те успокоя, че не е нужно да си гуру още от първи, за да се справяш. Е да - помага. Аз от френската имах проблеми не само със Ц++ ами и с математиката .. Общо взето съвета тук е обратния - Насилвай нещата ! Говори с колегите, които разбират... и не се депресирай, някои просто си говорят неразбираемо  :rock: Понятията ги има в уикипедия най-малкото. Тях научиш ли, ще сглабяш картинките ...
Активен
"Някой има ли 'Да мислим на Български' - на Джава."
To become a king, one first needs to be a man.

Иван Енев

• Гост
« Отговор #6 -: 12.05.2008, 15:36:19 »

C++ е лош избор за начинаещите. Все пак, моята препоръка е за тази книга - http://www.helikon.bg/index.php?act=books&do=detailed&id=43982.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #7 -: 12.05.2008, 20:01:45 »

Иване, ела при нас асистент или доцент, въведи Java от 1 курс и ще те призная! Иначе кое кво било и аз си го знам...
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #8 -: 13.05.2008, 10:33:55 »

няма проблеми да се води java на 1ви курс...
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #9 -: 13.05.2008, 11:42:22 »

Заповядайте, Найдене и Иване - само 15 групи са Информатиката.... Хонорованите часове ви ги плащаме по 1 лв. Добре дошли!
Активен

Иван Енев

• Гост
« Отговор #10 -: 13.05.2008, 14:38:48 »

Все пак оставам на мнението си, че Java е по-добър избор от C++ за първокурсници.
А за предложението няма да ти отговарям, защото най-вероятно ще се засегнеш.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #11 -: 13.05.2008, 14:48:46 »

Няма да се засегна, споко Иване. Иначе дали ще е Java или C++ няма разлика за мен, мога да преподавам и двата езика. Но и ти по-добре от мен знаеш, че учебната програма зависи от много повече неща. Мисля, че много скоро ще се промени значително, но това "много скоро" ще е в рамките на 3-5 години. Съжалявам, но нещата са малко по-сложни - акредитация, учебен план, съгласуване. Не сме малко частно колежче.... То дори и аз не ги знам и не искам да ги знам нещата в подробности по въвеждане и промяна на учебните планове.
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #12 -: 13.05.2008, 20:34:05 »

Слушах доклад на конференция през 2005 според който най-добре било първия език да и Python, а втория - Java.
Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #13 -: 14.05.2008, 09:23:54 »

Абе, вие не знаете ли че първият език е машинен, а след това е Assembler  :wink:
Активен
А.Пенев

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #14 -: 14.05.2008, 10:07:54 »

Заповядайте, Найдене и Иване - само 15 групи са Информатиката.... Хонорованите часове ви ги плащаме по 1 лв. Добре дошли!

В София съм вече..
иначе е кам 1.50 даже малко повече
Активен

pitbulldogs

• Неактивен Неактивен
« Отговор #15 -: 14.05.2008, 20:02:38 »

Благодаря Ви много за съветите и за това, че ме нахъсвате  :-) .. радвам се, че в ФМИ има такива точни колеги, които подкрепят по-начинаещите като мен  :-)
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #16 -: 15.05.2008, 10:59:15 »

В София съм вече..
иначе е кам 1.50 даже малко повече

<offtopic>
Найдене,

Ела при мен в Нов Български Университет - тук цената на един хонорован час е над десет пъти повече, отколкото в ПУ.
</offtopic>

Сега по темата. Ако човек не се е занимавал с програмиране, общо взето е все тая кой език ще захапе като за начало. По-важно е да се схванат някои основи (например що е то алгоритъм, цикъл, видимост на променливите и т.н.), които се водят фундаментални за всички езици.

Аз например започнах с езика BASIC, след което минах на Pascal и после директно скочих на C++. В крайна сметка все още съм жив и мърдам, нищо че от години вече се занимавам с Java.

Иначе ресурси като за начинаещи има много, даже има няколко електронни книги, които са безплатни (автори Брус Екел - Java, C, C++, както и Дейвид Ек - Java). Номерът е да се пита чичко Гугъл, той знае много и с всеки ден става все по-умен.
« Последна редакция: 15.05.2008, 11:01:46 от Иван Давидов »
Активен

Alice_in_Wonderland

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 489
  • Well I Refuse! I Refuse! I Refuse!
« Отговор #17 -: 20.05.2008, 13:01:44 »

Айде и аз като първокурсничка да се обадя  :-P
C++ е егати гадния език!А това ООП не е никакво ООП за мен. За мен ООП = Visual Basic. Омръзнаха ми тея конзолни програми. Бих предпочела и Pascal пред тоя С++! Даже мисля че бих предпочела всеки друг пред него...
За хора които не идват от МГ или паралелки с информатика е страшно трудно да започнат веднага на С++.
В Математика и Информатика поне започват от Pascal и Delphi.
<offtopic> Найдене, още ти се сърдя!
Офертата oт 90лв. за голфа ти още важи, да знаеш! :roll:</offtopic>
Активен
Everybody Lies.

Иван Енев

• Гост
« Отговор #18 -: 20.05.2008, 13:35:48 »

Чиста утопия е, че програмирането се започва с Pascal или пък Delphi. Аз лично не съм написал нито ред на тях и съм жив.
Активен

Ники Вълчанов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 526
  • History is written by the victors
« Отговор #19 -: 20.05.2008, 14:02:35 »

За мен ООП = Visual Basic.

Без коментар ...
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.