argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Размисли и страсти... за филма "ТЕРМИНАТОР 1"  (Прочетена 4201 пъти)

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!

Имам една молба - нека модераторът първо прочете постът ми и чак после да реши дали това трябва да се мести другаде или да се трие. Давам 99% гаранция, че мястото на темата е точно тук.

И така - наскоро гледах (за пореден път) класиката от преди 24 години, наречена "Терминатор 1". В случая обаче, тъй като вече знам сюжета по-добре и от Джеймс Камерън, обърнах повече внимание на детайлите. И ето какво открих, прилагам нагледни визуални материали:

Това са две от частите във филма, когато имаме възможност да погледнем през погледа на терминатора. Стари дъртаци (като мен) обаче виждат нещо повече. Нещо, което преобръща представите ми/ни за Скайнет, за бъдещето, за победата на машините над хората и и т.н.

Оказва се, че терминаторът (от гледна точка на хардуер) работи на изключително стара, бавна и меко казано неефективна платформа. И то при положение, че говорим за 21-ви век, където машините са развити до ниво "по-по-най".

По-конкретно терминаторът "пали" от процесор MOS6502 (или съвместим с него). За справка - този процесор стои в основата на компютрите от края на седемдесетте - "Apple" и по-късно излезлите "Apple ][", съответно може да се каже, че терминаторът е далечен братовчед и на българската серия компютри ИМКО/Правец, които от своя страна ползват същия набор от машинни инструкции, макар и с различно предаване на данните по шината клавиатура/контролер/процесор, но това е друга тема.

Да се върнем на терминатора. Разгледайте внимателно програмния код, който виждате на скрийншотовете. Не е ли това поразително подобие на ето тези инструкции тук?

Съответно мога да направя няколко извода (за себе си):

Извод 1: Съдейки по скоростта, с която терминаторът взима аналитични решения, стигам до заключението, че той (терминаторът) представлява съвкупност от процесори MOS6502, свързани по някакъв начин помежду си и ламарина отгоре, която да покрие многото процесори. Ако предположим, че за съвременен 2 GHz процесор може да се направи програма - подобие на изкуствен интелект, тогава простата математика показва, че, терминаторът се състои от 2000 (!!!) процесора MOS6502 (базовата тактова честота на MOS6502 е съвсем малко над един мегахерц), свързани по някакъв начин.

Извод 2: Ако терминаторът дойде сега - никакъв компютърен вирус няма да го хване, тъй като вече почти не останаха хора, които дори да си спомнят за тази микропроцесорна архитектура.

Извод 3: В подкрепа на моята теория, че терминаторът се базира на процесор MOS6502, нека си спомним, че времето за рестарт на операционната система на терминатора е много - към две минути. Сега е моментът всеки, който е работил някога с компютър Правец да ме подкрепи, като сподели колко време отнема стартирането на системата.

Още изводи - нямам. Но мога да развия една...

ТЕОРИЯ НА СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ

Всички знаем кой е лидерът на микропроцесорна електроника в момента - Intel. Да, може да се поспори, че на пазара присъстват и AMD, но лидерът си остава Intel. Както и да е.

Според мен този възход на Intel е пряко следствие от това, че системата Скайнет се опитва да заличи всичко, което хората знаят за процесора MOS6502. Каква по-добра тактика от това - процесорът просто излиза от употреба и се заменя не с по-нов, а с изцяло нов вид технология на друга микропроцесорна фирма. И всички забравят, че някога е имало нещо, което завършва на ...6502! Много хитро!

Обаче аз съм подготвен! Когато терминаторът дойде - ще го подмамя да ме преследва до новата сграда на ПУ, където знам със сигурност, че има поне един Правец, останал за историята. Там на място ще мисля тактика. Трябва само някак си да свържа термнатора към Правец-а, след което да извикам инструкцията "CALL -151".

Сега вече позволявам на модераторите да правят каквото искат с тази тема!
« Последна редакция: 03.07.2008, 21:22:28 от Иван Давидов »
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/

Какво толкоз лошо си видял от модератора, че само го наливаш? :)

Всъщност нещото, което ми е по-интересно е от къде намери толкова време за прахосване, че да напишеш и измислиш това отгоре? Харабия питам. Нали си бачкащ и зает човек?

Поздрави
Активен
Too short signature limits.

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

Какво толкоз лошо си видял от модератора, че само го наливаш? :)

Всъщност нещото, което ми е по-интересно е от къде намери толкова време за прахосване, че да напишеш и измислиш това отгоре? Харабия питам. Нали си бачкащ и зает човек?

Поздрави

Според мен правилният въпрос е как съм имал толкова време да гледам филма, да обърна специално внимание точно на тези кадри, да ми светне крушката какви са тези символи, да направя шотове на тези кадри, да намеря от нет-а асемблер инструкциите за този процесор, да ги сравня с инструкциите от шотовете, после да кача шотовете на моя хостинг, заедно с копие от инструкциите и чак накрая да напиша първия пост в темата.

Поздрави!
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page

Евалата, Давидов, евалата....

Уф, колко зареждал Правец-82 - ми имаше и т.н. Quick DOS-ове, дето зареждаха бързичко, а имаше и ProDOS, дето бавничко зареждаше, имаше и UCSD Pascal, дето зареждаше ужасно бавничко, а имаше и едни уж-защитени-от-копиране ужасно бавнички DOS-ове (предимно издателство Техника ги ползваше за дискетите към книгата Бейсик за Микрокомпютри - тотален бестселър от едно време).

А 1987-88 с доц. Гурко Баликов (не работи отдавна в ПУ) правихме MiniDOS - с 8К по-малко ядро и с външни команди (на Асемблер го писах, като доста неща бяха копирани от AppleODS по една ултра яка книга Beneath the Apple DOS - на практика тази книга си беше дизасемблиран и обяснен ред по ред AppleDOS).

Любимите ми 6502 - скоро подарих на един приятел един CMOS 6502С, работещ на, забележи, 2.5 MHz номинална честота, да си подмени в едно любителско микропроцесорно устройство (негова разработка от онуй време) с 6502 1MHz.

За Терминатора - поздравления!!! Много се развълнувах и аз от твоите уникални изследвания и разследвания на Терминатора и на 6502!
Малко известен факт е, че това беше един от малкото на времето си, супер евтини микропроцесори със себестойност 25 долара 1977 година, за справка тогава 8080 на Интел е бил стотици доларчета.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Активен

Ники Вълчанов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 526
  • History is written by the victors

:rock: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :rock:

Давай Иване!!! :D

Много як пост! :)
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

Tosh

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 249
  • Filmmaker
    • Изследванията на Тодор Арнаудов

Поздравления за просветлението на не-феновете  на Терминатор!

Аз лично, като един от най-запалените почитатели винаги съм се питал какво пише по зрителните полета и на Т1, и на Т2, и освен това обичам и първия ми процесор 6502, и бях много очарован от откритието за Т1. :)

Според мен не е чак толкова бавен... 250-350 хил. инструкции/сек  на 1 МХц стигат за много неща. :)

Флопито на Правците обаче е наистина много  бавно - най-много няколко КБ/сек, да не говорим за време за търсене и от пътечка-на-пътечка (цък-цък-пссссс-цък).

Преди 10 години опитвах да правя поточно видео на Правеца от флопи.  За съжаление обаче, скоростта стигаше само около 5 кад/сек при 42х40 - заради флопито...  От паметта съм пускал видео на 70х40 на 35 кад/сек, но ако не греша, можеха да се поберат по-малко от 2 сек с такова качество...

Флопито е виновно за 2-минутния рестарт на Терминатора, CPU-то е ОК...  :hihi:
Активен
Творчество и изследвания:
http://twenkid.com
http://artificial-mind.blogspot.com

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page

Tosh, правилно си усетил, че е бавничко флопито, но понеже съм правил MiniDOS и все още помня подпрограмите за четене/запис на сектори и пътечки - грешката на оригиналния DOS беше, че четеше сектор по сектор, на практика на завъртане на диска по 1 сектор, а те си бяха interleaved в 'бързите' DOS-ове и позволяваха четене на track наведнъж, това точно правеха разните там 'бързи' програми за копиране, ако си спомняш? Абе, Стив Возняк е бързал ужасно да направи флопито и ДОС-а за едно изложение 1978 или 79 и е претупал доста подпрограмите за четене/запис като оптимизация, а и все пак спрямо четене/запис от касетофона е било много по-бързо.

Работата с флопито в Apple II е изцяло софтуерна, в контролера има единствено един микропрограмен автомат с 256 байта PROM и нищо повече, затова DOS трябва да успее да анализира, провери и премести данните от сектора, преди да обърне внимание на следващия. В оригиналния DOS интерлийв фактора беше смотан и не винаги успяваше да хване следващия сектор и се налагаше да го чака на следващият оборот. Освен това, в тази система (хардуер + софтуер) нямаше никакви прекъсвания (само NMI, ама това беше бутона Reset по мои спомени), имаше и едно маскируемо прекъсване, аз го ползвах в една моя платка - часовник за реално време, ама DOS не го ползваше за контролера за флопито. И беше ад - пускаш флопито и дебнеш кво ти идва като поток - затва имаше и разстояние м/у хедера на сектора и самия сектор, за да успееш да го анализираш.

На практика, за да реализираш поточно видео  на Правец 8 с тези флопита, е трябвало да се пренапише част от тези подпрограми за четене/запис, или да ги викаш директно и най-добре би било да си направиш собствено форматиране на дискетата - примерно 1 сектор на пътека или нещо там и да се чете нон-стоп...

Мен много ме дразнеше липсата на датчик за track 00, примерно ако си с 40 пътеки - въртиш 44 стъпки назад (44, защото позволяваше до 44 и някои ДОСове ползваха 44, не 40) и ако си бил на пътека 00 вече или някъде в началото - онова адски досадно тракане тррррррр...  Поради бавния сийк бяха решили FAT таблицата да е в средата на диска, за да не се разхождаш винаги до пътека 00.

Най-великото беше датчика за защита от запис на устройството - чупиш го и можеш да записваш на задната страна на едностранна дискета, без да режеш прозорче, а и аз си бях направил един картонен шаблон - мушкаш дискетата в шаблона и после в перфоратора и щрак - точната дупка. На някои модели флопита датчика не прекъсваше сигнала за запис и можеше с промяна на 2-3 байта в ДОС-а, да си пишеш и на защитена дискета на здраво флопи (без счупен датчик).

Абе, да ви кажа, да ме извиняват феновете на Apple (и аз си я обичам фирмата), ама Apple от самото си начало, та досега, всичко и е адски евтино направено като хардуер (себестойност), но винаги успяват да компенсират софтуерно или да пуснат новаторски продукт.
« Последна редакция: 05.07.2008, 12:55:26 от Светослав Енков »
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен

Само да спомена, че Скайнет вече работи активно за изпълнение на пъкления си план...

Маскиран като интернет доставчик, "Скайнет Белхаком" бавно, но системно превзема все повече и повече компютърни системи.

За справка (ако разбирате френски и/или холандски): http://www.skynet.be/
Активен