Имам една молба - нека модераторът първо прочете постът ми и чак после да реши дали това трябва да се мести другаде или да се трие. Давам 99% гаранция, че мястото на темата е точно тук.
И така - наскоро гледах (за пореден път) класиката от преди 24 години, наречена "Терминатор 1". В случая обаче, тъй като вече знам сюжета по-добре и от Джеймс Камерън, обърнах повече внимание на детайлите. И ето какво открих, прилагам нагледни визуални материали:
Това са две от частите във филма, когато имаме възможност да погледнем през погледа на терминатора. Стари дъртаци (като мен) обаче виждат нещо повече. Нещо, което преобръща представите ми/ни за Скайнет, за бъдещето, за победата на машините над хората и и т.н.
Оказва се, че терминаторът (от гледна точка на хардуер) работи на изключително стара, бавна и меко казано неефективна платформа. И то при положение, че говорим за 21-ви век, където машините са развити до ниво "по-по-най".
По-конкретно терминаторът "пали" от процесор MOS6502 (или съвместим с него). За справка - този процесор стои в основата на компютрите от края на седемдесетте - "Apple" и по-късно излезлите "Apple ][", съответно може да се каже, че терминаторът е далечен братовчед и на българската серия компютри ИМКО/Правец, които от своя страна ползват същия набор от машинни инструкции, макар и с различно предаване на данните по шината клавиатура/контролер/процесор, но това е друга тема.
Да се върнем на терминатора. Разгледайте внимателно програмния код, който виждате на скрийншотовете. Не е ли това поразително подобие на ето тези инструкции тук?
Съответно мога да направя няколко извода (за себе си):
Извод 1: Съдейки по скоростта, с която терминаторът взима аналитични решения, стигам до заключението, че той (терминаторът) представлява съвкупност от процесори MOS6502, свързани по някакъв начин помежду си и ламарина отгоре, която да покрие многото процесори. Ако предположим, че за съвременен 2 GHz процесор може да се направи програма - подобие на изкуствен интелект, тогава простата математика показва, че, терминаторът се състои от 2000 (!!!) процесора MOS6502 (базовата тактова честота на MOS6502 е съвсем малко над един мегахерц), свързани по някакъв начин.
Извод 2: Ако терминаторът дойде сега - никакъв компютърен вирус няма да го хване, тъй като вече почти не останаха хора, които дори да си спомнят за тази микропроцесорна архитектура.
Извод 3: В подкрепа на моята теория, че терминаторът се базира на процесор MOS6502, нека си спомним, че времето за рестарт на операционната система на терминатора е много - към две минути. Сега е моментът всеки, който е работил някога с компютър Правец да ме подкрепи, като сподели колко време отнема стартирането на системата.
Още изводи - нямам. Но мога да развия една...
ТЕОРИЯ НА СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯВсички знаем кой е лидерът на микропроцесорна електроника в момента - Intel. Да, може да се поспори, че на пазара присъстват и AMD, но лидерът си остава Intel. Както и да е.
Според мен този възход на Intel е пряко следствие от това, че системата Скайнет се опитва да заличи всичко, което хората знаят за процесора MOS6502. Каква по-добра тактика от това - процесорът просто излиза от употреба и се заменя не с по-нов, а с изцяло нов вид технология на друга микропроцесорна фирма. И всички забравят, че някога е имало нещо, което завършва на ...6502! Много хитро!
Обаче аз съм подготвен! Когато терминаторът дойде - ще го подмамя да ме преследва до новата сграда на ПУ, където знам със сигурност, че има поне един Правец, останал за историята. Там на място ще мисля тактика. Трябва само някак си да свържа термнатора към Правец-а, след което да извикам инструкцията "CALL -151".
Сега вече позволявам на модераторите да правят каквото искат с тази тема!