Няма да се спирам върху разликата между СУ и ПУ, защото ... ;-)
Разбира се така зададени от мен въпросите са много общи и клонят към философията, затова ще ги подкрепя с примери (имайки предвид слабия интерес към химията):
Преди 10-тина години ВСИ доста трудно набираше студентите си. В момента сме свидетели колко кандидат-студенти се ориентират към този ВУЗ - не вярвам, че любовта към селското стопанство е движещата сила ;-).
Какво имах предвид като зададох въпроса:
"Как да се направи една специалност атрактивна?"
Имах предвид точно специалност Химия, а не как да се направи ХФ атрактивен, например чрез разкриване на нови специалности (и за това ще кажа няколко думи). Преди доста години, когато аз започвах обучението си в ХФ, студентите от последните курсове провеждаха производствената си практика в СССР. Защо сега да не е някоя европейска страна ;-) или добре оборудвана, работеща лаборатория у нас? (не очаквам отговор)
Още един пример ВИХВП се съживи със специалност Туризъм, нищо че учебния план е пълен с химия и технологии. Много трудно е да се разкрие нова специалност (СУ може и да успее с "Химия и информатика?!?), но аз ще се радвам ако тук в ХФ тръгне поне магистърска програма с подобно съдържание.