argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Програма за магистратура "Софтуерни технологии"  (Прочетена 2455 пъти)

mynkow

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6

Здравейте,

кога ще има актуална програма за магистратурите? Нямам идея идея кога започваме, а до университета не мога да отида само заради едната проверка. Кажете поне кога започват Софтуерните технологии!

Поздрави
Активен

mynkow

• Неактивен Неактивен

Егати университета. Взеха парите за магистратура и няма магистратура. Ще я пуснат в края на ноември и ще учим 1 месец. И кво? За 4 седмици какво ще ме научат, че и изпит вурху наученото. ХАаххаха.
Активен

tedinka

• Гост

Дойде и моят ред да се включа в така актуалната тема ;)

Вече писах веднъж, но тъй като имах проблем с ужасния Flex type писах на латиница и ето на поста ми беше изтрит. Та сега втори път, дано този път оцелее до посетителите на форума ;)

и по темата.... парите ги взеха и  какво ще научим за месец и половина горе долу  се пада първия триместър. Постоянно следя сайта...няма нищо :( в редките случаи когато се отваря.

Пращах и познати да проверяват в университета, тъй като нямам възможност да отида. И там никаква информация.

Кога в крайна сметка ще започнем, искам да продължа да получавам знания от университета, след 4 годишното му обучение, защото мисля че наистина мога да науча нещо полезно, но ... малко информация моля.
Активен

mynkow

• Неактивен Неактивен

Много ми се иска така както не е направена програмата да дам идеи, които ще бъдат много интересни за всички и съм сигурен, че ще повиши интереса към тази магистратура.

1.Става въпрос за изграждане на архитектура на различни типове приложения. Да се изучат различните Design Patterns (http://www.dofactory.com/Patterns/Patterns.aspx) в детайли като се каже, кой кога е добре да се използва. Всъщност правенето на една система задължително преминава през изграждането на добра архитектура още преди да е написан и един ред код. ТОЧНО ТОВА ЛИПСВА В ОБУЧЕНИЕТО КАТО ЦЯЛО В ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Искаме да се учим и на други неща освен да бъдем тъпи кодери блъскащи код. Разбира се, че не може човек да стане архитект без грам опит и без да е минал по пътя на тъпия кодер. Но в университета в 3 курс само бегло се зачеква как UML може да опише такава архитектура, което всъщност не е запознаване на студентите кои са най-добрите практики при проектирането на реални системи.

2. SOA архитектурата. Кога, как и защо? Тук няма да пиша подробно.

3. Web2.0. Някой от вас има си някаква идея какво е това? Това е въпрос към преподавателите. Ако имате защо не запознаете студентите с концепцията на Web2.0. Ако не знаете значи трябва някой да ви замести, но не защото не ставате за преподавател, а защото изоставате от технологиите, които изграждат днешното интернет пространство.  Ами следващата генерация се предполага да бъде т.н. 3di, но в ПУ ще продължим да си учим Web1.0.

END!
Активен

bo_

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5

Здравейте. Имам въпроси хем по темата, хем извън затова реших засега да не отварям нова тема.
Предполагам, че семестъра вече е започнал. Интересува ме главно какви дисциплини се изучават (никъде на сайта на университета не можах да намеря тази информация), както и колко и какви курсови задачи трябва да се изготвят? Каква е формата на обучение и съответно заетостта (живея в друг град и работя на цял работен ден).
Също така някой може ли да ми каже каква е разликата между двете магистратури обявени на сайта - едната се състои от 2 семестъра, другата от 4.
« Последна редакция: 27.11.2008, 14:34:21 от bo_ »
Активен

Breadfan

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67

bo_,

Не съм особено в час за магистратурите, но едногодишната е за завършили близка специалност (ФМИ), а другата (двугодишната) е за хора, които не са завършили близка специалност - например икономисти.

Знам за случай, когато човек от техническия в Пловдив (спец. комуникационна техника и технологии май беше) отиде при декана (бившия) и се записа за едногодишната магистратура като успя да си защити тезата, че няма нужда да изучава общите предмети в първата година на двугодишната магистратура.

Предполагам и ти, ако можеш да се защитиш пред сегашния декан, че имаш необходимата подготовка, ще можеш да запишеш едногодишна.
« Последна редакция: 27.11.2008, 15:02:34 от Breadfan »
Активен

bo_

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5

Breadfan, благодаря ти за отговора. Завършила съм КСТ в ТУ София, но поради ред причини не искам да се записвам в този университет магистратура. Затова мисля, че няма да имам проблеми с едногодишната магистратура.
Просто искам да науча малко повече подробности за дисциплините, които се изучават, както и дали е задочно или редовно обучението, за да преценя дали има смисъл да се доучвам там.
Активен

mynkow

• Неактивен Неактивен

Здравейте. Имам въпроси хем по темата, хем извън затова реших засега да не отварям нова тема.
Предполагам, че семестъра вече е започнал. Интересува ме главно какви дисциплини се изучават (никъде на сайта на университета не можах да намеря тази информация), както и колко и какви курсови задачи трябва да се изготвят? Каква е формата на обучение и съответно заетостта (живея в друг град и работя на цял работен ден).
Също така някой може ли да ми каже каква е разликата между двете магистратури обявени на сайта - едната се състои от 2 семестъра, другата от 4.

здравей,
тази година е малко експериментална (имам предвид материала на магистратурата). Учи се уеб програмиране с Java. Има много информация, която е елементарна и се очаква студент записал магистратура да я знае, но те са решили по този начин да запълнят времето на така и кратката магистратура. От следващата година щяла да става с дистанционно обучение каквото и да означава. Аз лично не съм очарован от магистратурата.
Активен