argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Промени в Правилника на ПУ  (Прочетена 2113 пъти)

Studentski savet FISN

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Промени в Правилника на ПУ
« -: 01.12.2008, 21:36:51 »

Здравейте колеги!
Преди Коледната ваканция се сформира обща среща на университетско ниво за промени в Правилника на ФИСН. Ръководството се обърна и до представителите на Студентски съвет, за да подготвим наши предложения, които също да бъдат взети предвид. Би било добре всеки, които има идеи и не е доволен от нещо, да пише в тази тема като накрая ще съберем и обобщим всички предложения и ще направим обща студентска позиция от ФСС. Предложенията е добре да се отправят до 15.12, тъй като на 18.12 трябва да бъдат представени. Всички мнения ще бъдат зачетени и отразени по най-подходящ начин!
Активен

ceci_marinova

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9
Re: Промени в Правилника на ПУ
« Отговор #1 -: 13.12.2008, 06:59:46 »

Аз имам предложение да бъдат отпуснати стипендии за отличен успех на магстратурите към ФИНС. Доводи за това искане:
1. Най-високи семестриални такси.
2. Необходимост от закупуване на учебни материали.
3. Няма държавна поръчка дори за първи трима с най висок успех, защо поне не отпуснете стипендии.
4. Накрая и без това плащаш една немалка сума за държавен изпит от 200лв.

Активен
Цеци

iwanowa

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 65
« Отговор #2 -: 13.12.2008, 12:11:25 »

И аз имам едно предложение. Магистрите - неикономисти, които са били освободени от почти всички изпити през първите два семестра, да не плащат една семестриална такса. Например последната.

Активен
Повечето хора използват първите години от живота си, за да съсипят последните.

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 189
    • Направи нужното.... не бъди послушен !!!
« Отговор #3 -: 13.12.2008, 18:25:47 »

И аз имам едно предложение. Магистрите - неикономисти, които са били освободени от почти всички изпити през първите два семестра, да не плащат една семестриална такса. Например последната.
Това е добре като идея, но мисля че ще породи спорове дали да се освобождават от изпитите.... изобщо!!!
Активен

Ицкей

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 239
« Отговор #4 -: 14.12.2008, 21:50:41 »

Това за стипендиите е адски несъществена идея. Здрави, прави и работещи хора, до кога искате държавата да ви храни? Докато станете на 60? И след това да почне пенсията? Самият замисъл на стипендиите е да се намалят алтернативните разходи (пропуснатите ползи) от това, че учите и не можете да работите.

Обаче има страшно много смисъл в идеята за намаляване на таксата при наличието на изпити, които вече сте взели, защото плащате нещо, което всъщност не ползвате. Но от ПУ са гъвкави и доста по-евтино ще им излезе да променят малко конспекта на въпросните изпити в магистърската програма и така ще трябва хем да плащате пак пълна такса, хем да се явите на абсолютно всички изпити. Аз поне така бих направил на тяхно място.  :wink:
Активен
Ицко иска поничка!

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 189
    • Направи нужното.... не бъди послушен !!!
« Отговор #5 -: 15.12.2008, 23:04:05 »

Не знам какви са Ви наблюденията и позициите но определено смятам, че като лекции и часове за Магистратурите са направо оскъдни.
Особенно имам преки впечатления за плановете на Неикономистите, неща които са се предавали  теоритично и са се разисквали в продължение на семестър...да се предават за  4 пъти по 4 часа (максимум) си е някак нелогично и неиздържано.

Просто може да се види още от сега какво ще е състоянието на завършилите едно такова обучение за един такъв период.

И не искам да ми  се казва, че нямало време е как да няма време...като 2/5от лекциите в събота и неделя са само половината ден.
Активен

ceci_marinova

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9
« Отговор #6 -: 16.12.2008, 07:12:20 »

Това, чесме здрави, прави и т.н. не мисля, че е причина да има привилегии или по точно поущрения за тези, които имат успех. Тук не говорим за доходи, които обикновенно се измислят. Във всички университети има стипендии - нима само ние в ПУ работим?

А какво ще кажеш за държавните такси? Има само за тези специалности, които никой не ги харесва и би се записал само ако няма финансова възможност да избере друго.

Относно лекциите и часовете аз съм доволна. Не мога да се оплача - нашата специалност караме всичко от край до край. Предметите са интересни и инфото е актуално. Който иска повече може и самостоятелно  :-D

А за таксите да се махнели за тези, които се освобождавали колегата е прав като казва, че в ПУ има гъвкава политика и това няма как да стане, ще сменят името на предмета и готово..... съдържанието ще е същото, но няма д асе освобождавате. По-добре си мълчете, докато все още можете да се освобождавате :wink:
Активен
Цеци

iwanowa

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 65
« Отговор #7 -: 17.12.2008, 13:20:52 »

Това е добре като идея, но мисля че ще породи спорове дали да се освобождават от изпитите.... изобщо!!!
И все пак, нека уточня, за първата година имахме 10 изпита, а много от нас се освободихме по 7. Не мисля, че е честно за 3 предмета за година да се дават 1100 лв.  :-(
Активен
Повечето хора използват първите години от живота си, за да съсипят последните.

Ицкей

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 239
« Отговор #8 -: 17.12.2008, 22:33:35 »

Във всички университети има стипендии - нима само ние в ПУ работим?
Стипендии? За магистри? Давана от университета? Верно?
Активен
Ицко иска поничка!

Ellie.Stoychovska

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 93
« Отговор #9 -: 18.12.2008, 08:35:44 »

И все пак, нека уточня, за първата година имахме 10 изпита, а много от нас се освободихме по 7. Не мисля, че е честно за 3 предмета за година да се дават 1100 лв.  :-(

Тази година се случва нещо подобно, само че таксата е 800 лв на семестър.... :-o Идеята е добра за нас, но не смятам, че ще може да се реализира  :-) А отностно освобождаването от изпити, просто ще е наситина безмислено да се явяваме на един изпит, който сме държали при същия преподавател, със същия конспект и още повече, че сме го имали цял семестър, а не 3 пъти за 4-5 часа.
« Последна редакция: 18.12.2008, 08:39:51 от Ellie.Stoychovska »
Активен