Колеги, имам 3 въпроса и се надявам някой да може да ми помогне:
1) Мислите ли че трябва да четем (да си купуваме) учебника на Тонкова или записките са достатъчни;
2) На някой падна ли му се зад 3. стр. 512? Понеже не съм си купил учебника искам да попитам дали знаете някъде в интернет дали има задачите написани/сканирани?
3) Разбрахте ли в крайна сметка изпита дали ще е тест или не?
Благодаря
Здрасти и на мен се падна същата задача и току що си купих учебника, задачата е доста дълга и такива не сме решавали по време на лекциите. За сега нямям идея как ще се реши.
Условие:
Като се приемат следните обозначения, да се приложи моделът на потреблението, спестяването и използването на пожизнения доход на Франко Модиляни:
N e очакваната продължителност на живота на индивида
Nl- годините на живот на индивида в трудовия и следтрудовия му период
Wl-продължителността на активната трудова заетост на индивида
Np-продължит. на живота на индивида в пенсионна възраст
T-година от жизнения цикъл на индивида в условия на трудова заетост
Tl-годината от жизн.ц.на инд., в която той започва работа
Yl-средния нетен годишен доход на индивида
Y-трудовия нетен доход на инд. за целия период на трудова заетост
Cl-ежегоден размер на потреблението на инд.
Sl-размер на ежегодните спестявания на индивида
S-спестяванията на индивида през целия период на трудова заетост
Smax-максималния размер на спестяванията на индивида
a- пределна склонност към потребление по отношение на реално натрупаното богатство
c1 - пред. склонност към потр. по отношение на трудовите доходи
Индивид с магистърска степен по икономика започва работа на 25 год.Приема се, че той ще се пенсионира след навършване на 65год. При това условие продължителността на активна трудова заетост на индивида Wl определена като разлика между годините на пенсиониране и годините на стартиране на трудовия му живот е 40 год. Очакваната продължителност на живота / жизнения цикъл/ N е 80 год. продължителността на трудовия и следтрудовия период на индивида Nl изчислена като разлика между очакваната продължителност на живота и годината на започване на работа Tl e N-Tl=80-25=55 . Условно се приема, че средният нетен годишен доход на индивида е 4200 лв. При условие, че това равнище на дохода се запази през целия период но трудова активност, трудовият доход на индивида за този период ще бъде Y=Yl.Wl=4200.40=168000лв. С този доход индивида ще трябва да се издържа 55 год.
1. Колко би следвало ежегодно да потребява индивида, за да си осигури спестявания за следтрудовия период от жизн. цикъл? Какъв процент от ежегодния трудов доход той би следвало да потребя?
2. Индивидът ще потребява само част от трудовия си доход. Останалата част той ще спестява. Какъв следва да бъде ежегодният размер на спестяванията Sl който се определя по формулата
Sl=Yl-Cl=((Nl-Wl):Nl).Yl
3. Какъв ще бъде максим. размер на спестяванията на инд. през целия период на трудова активност определен по формулата Smax=Cl.(Nl-Tl)
4 Във всеки период от живота си индивидът натрупва богатство Wwl . Да се определят възможностите му за потребление по време на неговия жизнен цикъл се определят чрез израза Cnl= Cl.(N-Tl)=Wwl+(Wl-Tl).Yl
5. Да се определи размерът на потреблението му във всеки един период от живота му, като се съобразяват значенията на пределните склонности към потребление по отношение на натрупаното богатство и по отношение на трудовите доходи
6. Получените резултати да се представят графично.
Това е.
Надявам се да ти свърши работа .
Ако успееш да я решиш моля те да ми я изпратиш на
k.garkova@abv.bg