За да не преписвам без разрешението на Иван Давидов, само поствам линк към неговия пост в темата за Джава, който обаче е тъкмо за тук: Постът на Иван Давидов.
Ето поста, за който говори Енков! И аз съм човек, сгреших и първоначално го пуснах в темата на Найден за Java книгата, но всъщност визирах точно тази тема!
+++ +++ +++
Не е задължително човек да посещава XXX на брой "яки" дисциплини, за да стане майстор-джедай!
Статистиката показва следната разбивка за 100% от професионалния успех и развитие в кариерата:
10% образование - това, което всички ние получаваме в училище и в университета.
20% самоподготовка - всичко това, което избираме да правим, с цел да повишим квалификацията си в дадена област. Така да се каже "самопрофилиране". Четене на специализирана литература, посещаване на допълнителни курсове и т.н.
70% опит - ученето е до време (учене в академична среда като студент имам предвид), например 5 години в университета. После идват 40 години работа преди пенсия. Работодателят плаща за това, което
може работника, а не за това, което знае. Цени се опитът.
Изводът?
Живеем в България, всичко тук е наопаки и т.н.... Да, ама не!!!
Всеки сам избира каква да бъде съдбата му! Всеки сам избира дали да бъде професионалист или не! Всеки сам избира дали да посещава лекции, или да виси по кафенета!
Всеки сам избира дали да се бори с това, което му поднася живота, или просто да се остави на течението! Второто е много по-лесно, разбира се!
Всеки има избор и всеки решава сам за себе си. Някои хора решават още от малки ученици, че не им се учи и после като големи се оплакват, че работата по строежи и шивашки цехове е мръсна, гадна и зле платена! Това са хората, които сами решават да не се впишат в първите 30% от статистиката горе.
За да не влизам в по-философски разсъждения, а и за да не намесвам политико-икономическото състояние на родината ни, ще спра дотук.
Накратко ще обобщя: няма значение дали човек учи в ПУ или СУ. Крайната оценката я пише работодателят, след едно или няколко интеврвюта. И оценката е само двубална - или те взимат, или си търсиш друга работа. А за да те вземат на работа, просто трябва да покажеш, че те бива в това, за което кандидатстваш, т.е. да си квалифициран! А квалифициран става този, който се самообразова, трупа опит и не на последно място знае какво иска да постигне!