argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Traffic Shaper  (Прочетена 1971 пъти)

OpenBSD

• Гост
Traffic Shaper
« -: 30.06.2006, 13:50:45 »

Какви туулсове за ограничаване на трафика познавате? Колко от тях са вградени в самата ОС? А изобщо Виндоуза има ли вградени туулсове за ограничаване на трафика по мрежата?
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
Re: Traffic Shaper
« Отговор #1 -: 30.06.2006, 13:57:08 »

Знам, че в UNIX базираните ОС има такива tools, но не съм се сблъсквал с тях.

Има разни слухове, че в Windows Server 2003 има някаква вградена поддръжка, но не съм задълбавал в нещата.

Под "traffic shaper" се има предвид ограничаване на трафика по скорост и/или трафик, кое от двете? Или и двете?
Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #2 -: 30.06.2006, 14:20:21 »

За кой Виндоуз питаш? За ХъПъ, 2003 или за някой друг.

При всички случаи това което те интересува го няма поне не и вградено. Може би това което върши някаква работа е ISA сървър, но последните версии нямат TC, ако може да се говори за TC в Виндоуза ;)
Активен
А.Пенев

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #3 -: 30.06.2006, 14:23:08 »

Оффф "traffic shaper", тва пък от къде ти хрумна ;-)

Лимитиране по скорост има в Windows (QoS май беше), иначе разните му приложения също имат лимитиране eDonker, Kazaa и т.н., но предполагам ти питаш за ограничение на трафика на маршрутизатор, а не на крайна станция. И понеже не знам някой да маршрутизира трафик с Windows, последния ти въпрос ще отпадне.

Linux (може би и BSD-тата) има някви. Аз съм чувал www.lartc.org и www.rns-nis.co.yu/~mps/linux-tc.html, но не съм ги ползвал никога. Последно гледах как с Squid Proxy може да се контролира трафика - ставаше с някви забавяния и пулове (pools) но идеята ми се видя безмислена и също не съм се занимавал.

Ей тая хавичка www.mikrotik.com има нещо подобно, но пък няма IPv6 support + това е върху Linux kernel и не ме грабна за сериозен рутер. Сещам се за PPPoEТ, преди време попаднах на тия фенове: www.ipacct.com и те вкарват интересна идея - погледни ако те интересува.

Така или иначе хората лимитират трафика по различни критерии със Cisco, сори ако звуча банално, но това е единственото профи-решение, което знам колко надеждно работи (като краен клиент - ПУ).
Активен

OpenBSD

• Гост
« Отговор #4 -: 30.06.2006, 14:27:16 »

Просто в момента работя от една Windows-ска машина и настройвам шейпъра на една OpenBSD машина, та се замислих какво ползват MicroSoft за ограничаване на трафик, ако изобщо ползват...
ksx, 10х за линковете, ще ги разгледам. Определено ми стана интересно това.
Активен

neliM

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
  • Шматка
« Отговор #5 -: 01.07.2006, 13:36:49 »

ksx Cisco не звучи толкова банално, колкото скъпо ;)

Найстина е профи, дори прекалено, не ми се вярва някой питащ за shaper в този форум, да има нужда чак от Cisco, освен ако няма корпорация с стотици клиенти зад нея ;)

Най-масово използване за ограничаване на трафика в БГ засега си е линукс, което е в ПЪТИ по ефтино от решенията на Cisco и аз лично съм се убедил че съотношението на качеството с това на Cisco не е толкова фрапиращо както цената.

Най-много се използва iproute2 i cbq или htb, като се компилират няколко модула в кърнела на кой да е линукс, за улеснение има направени скриптове като cbqinit && htbinit който говорят с tc вместо вас :)

Това се използва както в повечето ланове, и машини който НАТ-ват клиенти, така и лично съм го виждал използвано в доставчици, където не е чак толкова необходимо да се купи Cisco за няколко хиляди долара.

Сори за правописните грешки :)

Поздрави, ако има несъгласни, поздрави и на вас :)
Активен
Шматкам се.

OpenBSD

• Гост
« Отговор #6 -: 04.07.2006, 00:16:54 »

Linux Shaper-ът поддържа повече класове, но за сметка на това при голям трафик започва да "изпуска" или пък доста вдига на товарването на процесора. За сметка на това пък се работи много лесно с него.
OpenBSD ползва вграден в кърнъла шейпър на пакетния филтър, който незнам дали има нещо общо с този на Линукс /*подлежи на изследване*/ но един има същото име cbq. Лично на мен ми харесва колко стабилно работи и за разлика от линукс иска маааалко повечко четене, за да се пусне.
И какво излезе сега...? Че MS не са си написали шейпър. Ех... тук вече изостават  :wink:
Активен