argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Идея - линукс  (Прочетена 5429 пъти)

lamerch0

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 43
Идея - линукс
« -: 12.03.2009, 17:17:14 »

След като прочетох това се зачудих защо и във ФМИ не се организира нещо подобно ? Смятам че ще има доста желаещи ?
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
Re: Идея - линукс
« Отговор #1 -: 12.03.2009, 17:31:19 »

Че кой те е спрял да го организираш?
Активен
Too short signature limits.

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #2 -: 15.03.2009, 15:44:09 »

Имало е подобни избираеми докато бях студент ( поне 2 ) както и ден на линукс както и други неща.
Сега вече не съм студент както и много други но ти си така че давай
определено би имало желаещи
Активен

lamerch0

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 15.03.2009, 20:06:25 »

За съжаление според мен моите знания за линукс като цяло са доста ограничени и няма да успея да организирам подобно събитие поне за сега.

Иначе с радост бих се включил от другата страна т.е от страната на слушателите ;) За дни на линукс не съм чувал но скоро има дни на Microsoft в София ;)

Та както се очертава няма да има нещо свързано с линукс в фми то (поне не и този семестър).
Активен

Breathe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 347
  • delusions
« Отговор #4 -: 15.03.2009, 21:09:24 »

За съжаление според мен моите знания за линукс като цяло са доста ограничени и няма да успея да организирам подобно събитие поне за сега.
Или по-скоро да намериш някой, който ги има познанията и би се съгласил да води курс/лекция на тези тема. След това да говориш с ръководство, да мине по процедурния ред и да се превърне в реалност.
Всъщност тук, освен желанието ще ти е нужно и да намериш Човекът. Това е ключовият проблемен момент в хватката ;)
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #5 -: 15.03.2009, 21:36:30 »

Аз вече се зарибявам/зарибих по FreeBSD, даже 2 от ПУ сървърите направих на него - много лека, приятна и логична OS ми изглежда засега. В тоя смисъл и аз отпадам за лектор/слушател на Линукски лекции.

Основното ми разочарование от Линукс (Debian, на който бях фен) са прекалено строгите му copyleft лицензи, които надделяват над останалите концепции, които ми допадат, уви...
Активен

po_taka

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 24
« Отговор #6 -: 15.03.2009, 22:17:15 »

Или по-скоро да намериш някой, който ги има познанията и би се съгласил да води курс/лекция на тези тема. След това да говориш с ръководство, да мине по процедурния ред и да се превърне в реалност.
Всъщност тук, освен желанието ще ти е нужно и да намериш Човекът. Това е ключовият проблемен момент в хватката ;)

Значи ако има човек да учи на WE/Jass и ръководството удобри такива упражнения -> ще има дисциплина WE/Jass ?

Ако е така т'ва е много яко  :-)
Активен
ggggggggggggggggggggggggg

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #7 -: 15.03.2009, 23:16:24 »

Иначе с радост бих се включил от другата страна т.е от страната на слушателите ;) За дни на линукс не съм чувал но скоро има дни на Microsoft в София ;)

Та както се очертава няма да има нещо свързано с линукс в фми то (поне не и този семестър).

има доста в ПУ който са наясно и напред с линукса та и с БСД-тата.
Както и да е порпинцип всеки може да организира всичко или поне преди можеше при стария декан.

Ден на линукс беше ден организиран по идея на Боян от мисля 4ти курс ? може би вече е и завършил не съм сигурен тогава въпросния човек беше 1ви. Ядосан от идеята дни на майкрософт беше отишъл при декана съответно по онова време имаше нещо като OpenClub Plovdiv да кажем че и още може би го има antoniy беше член както и аз и други и организирахме нещо като Ден на линукс и свободния софтуер в ПУ.
Попринцип аз не бих се занимавал с преподаване за линукс все пак ако се организира нещо подобно в ПУ бих бил лектор, но единично не бих се ангажирал с цяла избираема или нещо подобно защото вече живея в софия и няма време.
Активен

lamerch0

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 16.03.2009, 00:03:25 »

Ами както се очертава ще процедирам по "стария " метод - с книжка и кола в ръка ;Д 
За съжаление съм малко новичък в града и не познавам почти никой.

//офтопик
При търсене на OpenClub Plovdiv попаднах на интересни постове по сайтове и блогове но последната им активност е от 2006. Предполагам вече клубът го няма ;(.
« Последна редакция: 16.03.2009, 00:06:45 от lamerch0 »
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #9 -: 16.03.2009, 09:20:38 »

Клубът е в сърцата, lamerch0. :)

Иначе аз също бих помогнал с някоя лекция по въпросната хипотетична избираема дисциплина, но и аз нямам толкова излишно време за организирането и подготовката за цялостна такава.

Аз вече се зарибявам/зарибих по FreeBSD, даже 2 от ПУ сървърите направих на него - много лека, приятна и логична OS ми изглежда засега. В тоя смисъл и аз отпадам за лектор/слушател на Линукски лекции.

Най-сетне се присъедини и ти към тъмната страна значи. Спокойно иначе, Фют не е лош като Тукс. ;)

Поздрави,
Антоний
Активен
Too short signature limits.

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #10 -: 16.03.2009, 09:35:10 »

lamerch0, ако ти се занимава с Linux, мрежи и т.н. - обади се. Работя с двама твои колеги (1 курс, ФМИ) и нещата вървят доволно и за двете страни. За тия неща с лекциите и масовките бих ти думал на бира.

antoniy, още малко по темата за зарибяването - ей тая схемичка:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Unix-history.svg
говори ясно кое къде е като OS. Разбира се идеален вариант няма, но що се отнася за сървъри и сървиси за мен избора е ясен.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #11 -: 16.03.2009, 11:06:48 »

tztztz стигат само до Solaris 10 .
ся на SUn семинара се изкефих на новите възможности на ZFS в OpenSolaris clone рулз :Д
Активен

lamerch0

• Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 16.03.2009, 14:17:37 »

Г-н Терзийски бих се радвал на нещо подобно :) само ако кежете как да се свържа с вас е-маил, icq, gtalk, msn, skype ?
А и да предупредя, че освен няколко лан мрежи много не съм се занимавал но ми е доста интересно ;)

antoniy - прав си но разгледах малко някакви архивни теми снощи, според снимките било доста интересно и най-важното полезно. Иначе е интересно защо след 2006 не сте направили нещо подобно. Знам че всичко е на доброволни начела но общо взето идеята на линукс обществото е такава.
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #13 -: 16.03.2009, 19:34:47 »

lamerch0, в профила ми тук има достатъчно инфо за мен, а още повече има и в личната ми страница, която също е линкната в профила ми. В IM напоследък влизам рядко, но много от времето съм online и проверявам e-mail-а си постоянно, така че ако има нещо - пиши.
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #14 -: 16.03.2009, 20:52:23 »

antoniy - прав си но разгледах малко някакви архивни теми снощи, според снимките било доста интересно и най-важното полезно. Иначе е интересно защо след 2006 не сте направили нещо подобно. Знам че всичко е на доброволни начела но общо взето идеята на линукс обществото е такава.

а бе за научаване не научихме много макар че такъв беше замисъла ама поне беше весело

причината да няма вече OpenClub Plovdiv донякъде е че прекалено много се разпръснахме кой отиде по чужбина кой заеба линукс кой пък отиде студент в друг град.

и така.

макар че беше весело.
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #15 -: 16.03.2009, 21:12:10 »

Според мен едно от обясненията е, че Opensource нещата се цепят от самосебе си на фракцийки и подфракцийки и т.н... виж примерно колко вида Linux има и ни един като хората, да не говорим, че разликите между тях са минорни... нещо като десните партии в БГ ;-)... виж, няма лошо - това е типично за свободомислещите и отворени системи/хора/общества. За да се окрупни нещо подобно обаче е необходима критична маса, а тя определено липсва, поради разпръскване както пишеш или отцепване...
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #16 -: 17.03.2009, 11:06:41 »

то една от идейте на отворения софтуер и от там и на продаването на съпорт а не на софтуер е точно това
да има разцепление за да взимат много фирми малко пари отколкото една фирма много пари (мсофт ) :Д
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #17 -: 17.03.2009, 13:57:25 »

http://delian.blogspot.com/2009/03/desktop.html

Един мой приятел ме насочи към това интересно ревю, което има и връзка с темата. На мен ми беше интересно, въпреки че не допускам скоро да сменя Windows с Linux за Desktop.
Активен

lamerch0

• Неактивен Неактивен
« Отговор #18 -: 17.03.2009, 16:38:12 »

Ами по принцип следвам логиката че няма съвършена операционна система и че всеки ползва това на което се чувства най - добре и може да изпълнява задачите си на компютъра максимално бързо. Все пак идеята е компютърът да служи на мен а не обратното  :-)
Активен

peachlover

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
« Отговор #19 -: 23.04.2009, 20:39:08 »

във ФМИ (разбирай нова сграда) кабинет 530 има едни хора наречени общи работници които странно защо имат понятие от нещата и ако не са заети да пробиват дупки или да хамалуват вероятно биха могли да отговорят на доста от въпросите които имаш :)
Активен