argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ  (Прочетена 7697 пъти)

DrCIH

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11

Здравейте колеги от ФМИ. По време на обсъждането на абсурдната идея ПУ да глътне ТУ, се изказаха много мнения, на разярени наши колеги породени от гневът им, за това че ще получат диплома, за нещо което реално не са учили. Но не това е темата на нашата дискусия. Днес искам да възродя един спор съществуващ от години. КСТ vs инф.

Нека първо изразя своето мнение. Аз съм 3ти курс КСТ в ТУ - София - Филиал Пловдив.
По време на КС кампанията изкарах изключително високи оценки на всички изпити, за което бях приет и в двете специалности. Резултатите в ТУ излизаха малко преди тези в ПУ. След като видях, че съм приет КСТ вечерта преди обявяването на класиранията, отидох в моментът в който отваряше факултетната на ФЕА, без да изчакам каквито и да е класирания в ПУ. В последствие разбрах, че съм приет от 1во и в информатиката.
ЗАЩО?
Ще ви кажа. За мен цялото висше ... извинявам се не висше, цялото образование в България е една пародия. Моето мнение е, че образованието в ПУ е безсмнислено също толкова колкото и в ТУ. Прочината за това е, че повечето от хората, които ти водят даден предмет, не знаят какво всъщност те чака след като завършиш. Ако знаеха ... нямаше да са преподаватели. Прогрмиране не се учи в ПУ а в интернет. Повярвйте ми, всички вие които си мислите че ВУЗа ще ви даде нещо, ако разчитате на това, от вас ще станат прекрасни секретарки. Аз научих програмиране когато седнах пред компютъра и когато отидох на стаж.
Защо влязох в ТУ?
Единственото което ще получа от един български ВУЗ е една хартиика, която да развявам пред работодателите. Разликата между ТУ и ПУ беше че хартииката е по-тежка от институт с техническа насоченост, защото най-малкото показва че ти явно си се насочил към тази област. Другото много важно нещо беше инж. пред името ми. След като аз мисля че ще получа само престиж от един ВУЗ, предпочетох той да е ТУ, поради причината че има тежка диплома и ми дават титла, която малко или много ме отличава от някой мои колеги.
С времето се запознах с много хора от ФМИ, повечето от тях завършиха и ми разказаха колко смешно е образованието при тях. Видях и каква пародия е при нас.
В заключение ще кажа, че ако трябва да сложим КСТ и инф. на кантар ... и двете ще са въздох под налягане, защото никой не ти дава практически умения.
« Последна редакция: 30.03.2009, 20:20:50 от DrCIH »
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #1 -: 30.03.2009, 20:46:40 »

DrCIH,
Завършил съм ПУ - Химически факултет, а сега съм преподавател там. Имам доста добри приятели от ФМИ - както преподаватели, така и студенти и завършили студенти. Същото се отнася и за ТУ София - филиал Пловдив. Ясна ми е и концепцията за упадъка на образованието в БГ, подобна тенденция обаче има и в Европа и в света между другото. Аз бих предпочел обаче да избягваме генерализиране на нещата и обобщения от типа всички са маскари. За мен висшето училище е среда, която се предоставя на студентите да научат нещо. Количеството придобити знания, умения и начин мислене би могло да се изчисли вероятно със сложна формула от много фактори... проблема е комплексен и сложен.

Мога много да ти кажа по темата, но ще предпочета нищо, с изключение на един пример, който ме впечатли напоследък: Имам една близка приятелка, която завърши ТУ София - филиал Пловдив преди месец. Сега прави магистратура в СУ. Завърши ТУ-то с няколко годишно прекъсване поради работа в IT сектора в БГ/София. Попитах я дали е доволна от образованието в БГ, ТУ и т.н. след като очевидно има доста натрупан опит. Отговори ми, че в ТУ-Пловдив нещата се учат сухо, теоретично и лишено извън всякаква практика... не мога да цитирам дословно. В СУ сега е доста по-доволна, понеже преподавателите там имат реален опит на пазара, комуникационни и IT фирми, know-how и т.н... Винаги е приятно учителя ти да е в час, отколкото да ти преподава предварително назубкан учебник...

Всичко добро от мен!
Активен

DrCIH

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #2 -: 30.03.2009, 21:15:39 »

Наско,
не мога да говоря за СУ порди простата причина, че нямам наблюдения. За това пуснах дискусия за университетите в Пловдив. Вярно е че при нас материята е много суха. Не само това е проблемът обаче. На нас ни пълнят главите с всичко. Хардуер, програмиране, софтуерна разработка, микрокомпютри, електроника, електротехника и т.н. Причината е, че ръководителите ни искат да ни сравняват с много униоверситети. Резултатът е, че следваме изключително теудно и накрая разбираме от много неща, но реално нищо не научаваме. Проблемът при вас пък е от математиците, които ви лъжат, как от никой човек не става програмист ако главата му не се пълни с тонове излизшна математика. Това го има и при нас, наред с другите неща които изброих. Аз съм взел 5 висши математики, работил съм по специалността и никога нито една от тях не ми е потрябвала ... е с малки изключения.
Ти казваш колко е хубаво да имаш преподаватели, които да работят това, което преподават.
Това е толкова дълга тема, че само като си го помисля и ме заболяват ръцете.
Истината е, че тези хора нямаше да са в университета да си гупят ценното време за 5 лева на лекция, свместо да разширяват бизнеса си в офиса, ако нямаха намерение да го правят в университета :). Проблемът не е в това, че им трябват млади кадри. Проблемът е в това, че им трябва НАИВНИ студенти, които да подписват глупави и гадни договори. За тях е много по-лесно да намерят опитен смециалист. От това следва, че у студентите явно търсят нещо друго. А именно тяхната наивност :). Което ще рече , че те ти казват нещата които искат да знаеш :) Повярвай ми знам го от опит.

И да прав си ВУЗа не е място, където да научиш нещо. Поне не и в нашето направление. ВУЗът е един огромен форум, в които ти се срещаш със студенти, които се заниамват с различни неща. И ако се свържеш с който трябва ... може да излезеш от калта. Това е мястото където ще намериш така необходимите връзки без които никой не може.
« Последна редакция: 30.03.2009, 21:18:26 от DrCIH »
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #3 -: 30.03.2009, 21:56:41 »

Съгласен съм с теб. Ще вметна само нещо: разликата между университета и училището е именно, че преподавателите във ВУЗ-а работят и research, за разлика от училищните даскали, които си пеят само учебника. От този факт произлизат още доста неща. Разбира се остава отворен въпроса как изглежда research по hardware, електроника, математика и т.н... в БГ, но това наистина е друга тема. Още по-друга тема е как кадърния преподавател в ПУ да устои на искушението да прави пари в частния сектор вместо да се отдава на студентите и изследванията си. Това нещо в по-добрата част от Европа се плаща с добри пари и с доста престиж...
Активен

antoniy

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 723
  • http://antoniy.net/
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #4 -: 30.03.2009, 22:05:33 »

Ще спомена и тук нещо, което споменах и във вашия университетски форум. ФМИ ни дава ниска семестриална (по наше му - триместриална) заетост, което ни се отразява добре в аспекта професионална реализация. Трупа се стаж, трупа се опит, ставаш малко по малко ценен кадър, извоюваш си някаква сигурност в несигурността на финансовата криза, където работата намалява все повече. Това са все ценни плюсове за мен специално. В ТУ трудно ще се радвам на подобна свобода. Може би ще се получи с цената на завлачени изпити и други неприятни неща. За сега поне аз не съм оставял невзети изпити.

Поздрави,
Антоний
Активен
Too short signature limits.

DrCIH

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #5 -: 30.03.2009, 22:35:43 »

Антонии,
това което каза за заетостта е точно така. Аз ако не си изкарам едно упражнение, изобщо няма да ми дадат да се явя на изпитите. При вас не е така може да си ходиш само на изпитите и на поправките и няма да имаш проблем. ВЪпросът не е в това. ВЪпросът не стои пред хората които се занимават защото е имало кой да ги вкара в тези среди. Въпросът е за обърканите млади студенти, които не знаят по кой път да тръгнат и постоянно биват лъгани, за тоава с какво трябва да се заниават за напред.
Активен

Ники Вълчанов

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 526
 • History is written by the victors
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #6 -: 31.03.2009, 01:33:59 »

Здрасти DrCIH,

проблемите, които изреди ги има навсякъде. Напълно се съгласявам с първия ти post.

Във ФМИ обаче има и друга страна. Редом със сухата материя има хора, които водят избираеми дисциплини, факултативни курсове, хора от бизнеса, които показват неща от кухнята, неща които (както ти каза) можеш да видиш единствено в практиката. Тези хора не са малко. Не си прав, че в университета остават само тези, които не стават за нищо. Доста мои познати съчетават работата с водене на часове във факултета. Факт е че почти всеки триместър има избираеми дисциплини, на които се говори за нови технологии и се водят от читави хора. Като цяло във факултета независимо какъв проблем имаш има кой да ти даде задоволително решение.

ФМИ има общност ... реално ФМИ дава контактите, които накрая са най-ценното нещо, с което излизаш от този факултет.

Как е в ТУ ... водят ли ви нови технологии (не говоря само за програмиране). Като цяло след завършване на КСТ като какви най-често се реализират студентите?

Поздрави
          Ники
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

JOKe

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2656
 • Code or Die
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #7 -: 31.03.2009, 11:00:38 »

а ве какво значение има TУ с/у ПУ ?

глупости : )

и е много важно кога си завършил между другото
аз като учих ми предаваха ултра добри индивиди
бил сам поне на 4 предмета на Николай манчев ( manchev.org )  (java, теория на компресията, sql & oracle )
бил съм на предмети при бат вълчо ( 1 от 2та беше мн добър :) ) ( по .net )
бил съм на предмети при мая по Flash и ActionScript също съм много доволен
реално от 40те предмета който съм учил ( всъщност съм учил малко повече ) бях учил около 30 информатики +-5 и  9 математики.
което е страхотно
Имаше и предмети който пропуснах като PHP при Соколов което също е било добре смятам


Та казвайки преподавалите кажи кой визираш ?
има лектори който не знаят какво ще е като тръгнеш да си търсиш работа - ДА ТАКА Е
но те ако не друго ти дават интересни насоки и виждания в/у нещата ( Операционни системи - Голев, КСТ - Шкуртов )  и това което ме накефи е че няма задълбаване.
дават ти се възможности (за мен 35 възможности ( т.е. 35  предмета ) и ти се насочваш в каквото искаш през свободното ти 2/3 от времето започваш работа нямаш проблеми зимаш изпити и като завършиш вече имаш 3 години стаж ( в моя случай )

а не както е в КСТ или в германските университи където е супер още не знаеш за какво става въпрос ама разбираш ли ще ставаш Database architect или ще пишеш асемблер за моторола процесори и после кво ?


Аз пък имам адски много познати завършили ТУ и Пловдив макар че повечето ТУ София и да ти кажа не можаха да си намерят работа след като го завършиха и какво направиха ? купиха си 2 книжки !! 2 2 2 точно 2 за който не са имали време докато са следвали щото са им скъсвали гъзъ след като ги прочетоха си намериха работа всички.

Извод - ? може би истината е някъде по средата.Според мен вместо да се плямпа къде е по добре къде е по зле да приемем че сме една Общност ти може и да си инжинер Чочо може и да е даскал апак Пенка секретарка ама имаме обща идея да бъдем програмисти тъй че вместо да се плямпа къде е по добре нека измислим начин който не зависи от вишето образование за повишаване на квалификацията на студентите а не .... бла бла
Активен

Иван Енев

 • Гост
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #8 -: 31.03.2009, 21:04:30 »

Аз лично не одобрявам много факта, че академичната заетост във ФМИ е толкова ниска, нито че по доста предмети критериите за успеваемост са силно занижени. Средното образование е достатъчно всеобхватно, за да не налага всеки да се бута за висше. А сега след като задължителната военна служба отпадна е още по-неналежащо да се учи проформа в университет. Тук искам да спомена, че говоря за образователна степен "бакалавър". Няма да задълбавам в темата, положението на България говори само по себе си за това дали нещата са наред или не. Ясно е, че студентите работят от зор, но тези които не работят просто няма да спечелят от стоенето в университета. Наско да каже как е в Германия, ама ние много добре си го знаем - неслучайно всяка година хиляди тийнейджъри стягат куфарите с еднопосочен билет в посока Западна Европа.
По отношение на "кризата" искам да ви кажа, че не сте видяли нищо. Някой да са го уволнили? На някой да са му намалили заплатата? На колко започват работа зелените студенти? Аз си спомням много добре как пред 2002-ра работа ва програмисти в Пловдив нямаше. Дойде един човек да се рекламира пред нашия курс, сигурно почти всички отидоха на интервю при него. Иван Давидов да каже колко му плащаха там, защото взеха него (1 човек от целия курс и му плащаха 100 лева на месец преди осигуровки, нека разкрия тайната). Тогава се пробвах и при още една IT фирма, няма да конкретизирам коя, но са ми роднини. Пак не ме взеха, но ми дадоха един диск с Делфи, по който да съм учел (тогава в университета пишехме Hello World на C++, познайте дали си инсталирах Делфито). На програмисти с опит се даваха по 300-400 лева и това е. За каква криза си говорим в момента?
Когато стигнем до това

положение, ще си говорим че е криза.

Дали КСТ или Информатика - най-добре на Запад. Ако не - мисля нещата са описани по-добре от хората преди мен.

Иначе аз лично бих преподавал в университет или училище като хоби, но за да го осъществя трабва първо да стана на 40 и да се пенсионирам. Дотогава - има време ;).
Активен

antoniy

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 723
  • http://antoniy.net/
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #9 -: 31.03.2009, 23:14:37 »

По отношение на "кризата" искам да ви кажа, че не сте видяли нищо. Някой да са го уволнили? На някой да са му намалили заплатата? На колко започват работа зелените студенти? Аз си спомням много добре как пред 2002-ра работа ва програмисти в Пловдив нямаше. Дойде един човек да се рекламира пред нашия курс, сигурно почти всички отидоха на интервю при него. Иван Давидов да каже колко му плащаха там, защото взеха него (1 човек от целия курс и му плащаха 100 лева на месец преди осигуровки, нека разкрия тайната). Тогава се пробвах и при още една IT фирма, няма да конкретизирам коя, но са ми роднини. Пак не ме взеха, но ми дадоха един диск с Делфи, по който да съм учел (тогава в университета пишехме Hello World на C++, познайте дали си инсталирах Делфито). На програмисти с опит се даваха по 300-400 лева и това е. За каква криза си говорим в момента?

Някои я усещат, други не. Зависи от заплатата, естествено. Ако взимаш нормални пари, че дори и малко под нормалните и не ти я вдигат - ще креташ. Ако взимаш малко пари, не ти я вдигат сума време поради кризата и като вкараме инфлацията и цените на всичко - резултатът се усеща. Няма нужда да те уволнят, за да усещаш кризата. Ако пък се огледаш за алтернативи - йок. Няма предлагане. Навсякъде е намаляло, а в Пловдив се е стопило. Всички фирми се капсуловат и не поемат рискове с нови хора. И на всичко отгоре сериозността не положението те първа ще става още по-сериозно. Така виждам аз нещата.

Поздрави
Активен
Too short signature limits.

yanna_97

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1
Re: ПУ - информатика срещу ТУ - КСТ
« Отговор #10 -: 06.02.2018, 21:17:10 »

НЕ КАНДИДАТСТВАЙТЕ В ТУ-Пловдив. Преподавателите ще ви унижават, ще ви разиграват и потъпкват достойнството ви ежедневно. В крайна сметка няма да научите нищо! Същите тези преподаватели не влизат в упражнения, а когато решите да ги попитате нещо, ще ви затръшнат вратата под носа; с нищо няма да ви съдействат. Спестете си време, усилия и пари! Насочете се към друг университет!!!
Активен