argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Какво става с този "безжичен интернет"  (Прочетена 9624 пъти)

rnedelchev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 117
  • "Get a GREP on yourself!"
    • http://rallybulgaria.com

Тъй като бяхте казали, че във великото ни ФМИ, безжичната мрежа е добре  :haha: :haha:

Мога да потвърдя,че интернет без да прекъсва има само на 5-ти етаж ! (в момента съм тук)
Дори на 4-ти прекъсва :-)

Колкото до  залата за "безплатно ползване на интернет" е,  затворена.  :hihi:

Какъв е смисъла да има изобщо интернет, като не може да се ползва както трябва :-)

Хайде...почвайте да ме критикувате..  :-P :-P
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Re: Какво става с този "безжичен интернет"
« Отговор #1 -: 05.04.2009, 12:52:35 »

аз смятам че си прав и че е простотия да трябва да обикаляш и да ловиш интернет..
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 99
« Отговор #2 -: 05.04.2009, 14:12:30 »

Щото ги мързи админите  :-D
Активен

peachlover

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
« Отговор #3 -: 23.04.2009, 20:46:55 »

И аз си мисля, че админите са виновни !

Как така не са успели с десетина АП-та да покрият цялата сграда ... некадърници !
Активен

rnedelchev

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 23.04.2009, 21:30:25 »

И аз си мисля, че админите са виновни !

Как така не са успели с десетина АП-та да покрият цялата сграда ... некадърници !

Не е необходимо да ги обиждаме :-)

Просто не е коректно да се нуждаеш от достъп и да знаеш, че трябва да се качваш на последните етажи за да имаш достъп  8-)
Активен

peachlover

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
« Отговор #5 -: 23.04.2009, 21:42:31 »

Така явно не си разбрал точно както искам да кажа.
1. Аз съм системен администратор във ФМИ, така че това не беше обида а шега която точно както проблемите с интернета явно не може да бъде разбрана от всички.

2. 10 АП-та (АП=AP=Access Point вж. google ако не знаеш какво е) са крайно недостатъчни за да се покрие сградата, така че сме се съсредоточили над местата в който най-силно се налага употребата на интернет. Ако някой иска да си чати с гаджето докато е на лекция по Анализ това е друга тема.

3. УКЗ е звено което за жалост не се самофинансира и не можем да бъдем отговорни за ресурса отпуснат за предоставянето на услугата.
Активен

lamerch0

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 43
« Отговор #6 -: 23.04.2009, 22:32:18 »

// oftopic
В залата където карат първи курс лекциите по мат. има отвреме на време и-нет :Д
Активен

rnedelchev

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 25.04.2009, 06:40:38 »

1. Аз съм системен администратор във ФМИ, така че това не беше обида а шега която точно както проблемите с интернета явно не може да бъде разбрана от всички.

2. 10 АП-та (АП=AP=Access Point вж. google ако не знаеш какво е) са крайно недостатъчни за да се покрие сградата, така че сме се съсредоточили над местата в който най-силно се налага употребата на интернет. Ако някой иска да си чати с гаджето докато е на лекция по Анализ това е друга тема.

3. УКЗ е звено което за жалост не се самофинансира и не можем да бъдем отговорни за ресурса отпуснат за предоставянето на услугата.

Няма как да знам че си сис..нали ???? Въпроса е доста наболял..няма да го коментирам, но все пак.. !
Не виждам защо проблема не може да бъде разбран от всички ?! Щом се пускат поредни негативни мнения..значи има хора които се нуждаят от достъп...все пак е ФМИ ?! Или може би абревиатурата не е това което си мисля, а това което наш колега каза по правилно на откриването на учебната година.

Не мисля, че е толкова трудно да се покрие цялата сграда с интернет. Това, че наистина на никой не му се занимава е друг въпрос. Просто няма смисъл да се коментира или да се рекламира "Нашият университет има безжичен интернет". Или го правете както трябва или не го правете...

Какво ще рече на места на които се нуждаете от интернет !? (4-5 етаж) ... ?! Хайде стига сте ни мятали прах в очите..не падаме от луната !

Имам база за сравнение и затова коментирам и потвърждавам мнението ,че усилията да се покрие цялата сграда е сведена до 1-2 дни повечко работа на така наречените системни администратори ..които се самоиронизират като "некадърници"  ,в частност "малка шегичка".

Хайде със здраве !!

« Последна редакция: 25.04.2009, 06:58:41 от rnedelchev »
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #8 -: 25.04.2009, 10:49:38 »

Hi all, peachlover,

Позволявам си да се намеся в темата и да ви предложа едно интересно решение. Не зная какво е мнението ви за eduroam, ето някои линкове:
http://www.eduroam.org
http://eduroam.uni-plovdiv.bg
google: eduroam

Идеята е наистина хубава, освен това е активност към GÉANT3. Накратко иде реч за централизирана система от radius сървъри между академичните институции в Европа, Австралия и тук там из Северна Америка. ПУ е част от тази йерархия от няколко месеца и в ректората има десетина APs със SSID eduroam (+6 точки в БФ), като потребителите им ползват оторизация от radius. Ако във ФМИ/нова сграда имате желание за участие в това, няма лошо да започнем да си говорим за техническата реализация. Те много накратко изглеждат така: n на брой точки за достъп в режим AccessPoint, с оторизация от radius сървър. Оттам насетне политиките за достъп до мрежови ресурси, скорост, админване на точките и т.н. си го управлявате само и единствено вие. Е, разбира се е добре да има някаква по-голяма либералност в случай че някой eduroam потребител от запада дойде във ФМИ и се закачи с неговия user/pass от европейското му уни. Между другото такава централизирана оторизация е изключително кефеща и приятна, особенно за чуждестранните (Еразмус примерно) гости на ПУ.
Ако приемете идеята аз ще подготвя доклад до Ректора и ще помоля за купим колкото APs поискате, примерно 10-15? Ще ви помогна с radius конфигурирането и с каквото се наложи, допълнително няма проблем да въвлечем и студенти в тази активност, а живот и здраве може да им стане интересно и за напред.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #9 -: 25.04.2009, 13:08:09 »

Аз подкрепям идеята, защото в Ректората наистина работи вече eduroam!

Настоявам и аз за по-плътното покритие на Нова Сграда с точки за достъп - вече не е лукс, всеки съвременен телефон има wifi, лаптопите и нетбуците вече не са лукс и замениха папките и химикалките! Доводът, че Интернет се ползвал за чатене и за игри - ми нека се ползват, мен като преподавател ми е все едно дали играят на бикове и крави на лист или си чатят в Скайп - щом не ме слушат какво говоря, значи или вече го знаят или аз не го изнасям по увлекателен за тях начин!

За трудностите по организацията на покритието - имаме си екип, достатъчно голям е, достатъчно материално стимулиран е (в смисъл не се разчита на доброволен труд, моля не цитирайте колко получава един сисадмин еди къде си - аз защо не цитирам колко получава един преподавател някъде си)! Стяга се екипа, издействат се пари за АР, сървери има (или се купува нов) и се пускат нещата!

Нека, без да се обвиняваме кой виновен и кой не - просто оттук нататък да се задействат нещата!
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #10 -: 26.04.2009, 23:05:12 »

1. ...
2. ... така че сме се съсредоточили над местата в който най-силно се налага употребата на интернет. ...

3. ...

На петия етаж ли най-силно се налага безжичен интернет? Където зад всяка врата има?
Активен

rnedelchev

• Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 27.04.2009, 14:09:11 »

Дано скоро проблема да бъде разрешен :-) Надявам се наистина да има смисъл от тези критики  8-)

Не ни трябва бърз интернет, просто да има достъп :-) Аз лично постоянно имам отворен ssh терминал, тъй като работата ми го изисква и е много кофти да се разкарвам като гламав да проверя дадено нещо.

Благодаря предварително за подобряването на покритието на интернет в Новата Сграда на ПУ.  :bravo: :bravo:
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 107
  • Ръководител УКЗ към ФМИ
« Отговор #12 -: 28.04.2009, 11:41:04 »

Hi all, peachlover,

Позволявам си да се намеся в темата и да ви предложа едно интересно решение. Не зная какво е мнението ви за eduroam, ето някои линкове:
http://www.eduroam.org
http://eduroam.uni-plovdiv.bg
google: eduroam

Идеята е наистина хубава, освен това е активност към GÉANT3. Накратко иде реч за централизирана система от radius сървъри между академичните институции в Европа, Австралия и тук там из Северна Америка. ПУ е част от тази йерархия от няколко месеца и в ректората има десетина APs със SSID eduroam (+6 точки в БФ), като потребителите им ползват оторизация от radius. Ако във ФМИ/нова сграда имате желание за участие в това, няма лошо да започнем да си говорим за техническата реализация. Те много накратко изглеждат така: n на брой точки за достъп в режим AccessPoint, с оторизация от radius сървър. Оттам насетне политиките за достъп до мрежови ресурси, скорост, админване на точките и т.н. си го управлявате само и единствено вие. Е, разбира се е добре да има някаква по-голяма либералност в случай че някой eduroam потребител от запада дойде във ФМИ и се закачи с неговия user/pass от европейското му уни. Между другото такава централизирана оторизация е изключително кефеща и приятна, особенно за чуждестранните (Еразмус примерно) гости на ПУ.
Ако приемете идеята аз ще подготвя доклад до Ректора и ще помоля за купим колкото APs поискате, примерно 10-15? Ще ви помогна с radius конфигурирането и с каквото се наложи, допълнително няма проблем да въвлечем и студенти в тази активност, а живот и здраве може да им стане интересно и за напред.

Атанасеееее, па я нема да коментирам.
Щото тая хава с AP-тата я ядох 2 пъти и накрая купихме за СМЕТКА НА ФМИ.
ДВА ПЪТИ, АРЕ НЕМА НУЖДА ТРЕТИ ПЪТ
Уж ша са взимат за ФМИ и после абе ще ги слагаме в ректората, айде стига се е ползвало ФМИ за параван да се купува техника.

А голямото насиране с WiFi мрежата стана със слагането на алуминиевите щори.
Ако сградата на ректората е на гредоред тука е 40 санта плоча.
За да стане услугата що годе свястна трябват толкова AP-та, че ще си пречат едно друго.
Да не говорим за отразените сигнали (и не ми говорете за OFDM), който е пуснал 4-5 AP  да не си мисли че е същото с 20.
А и друго не бъркайте, че администраторите на ФМИ са занимават с услугите в Нова Сграда.

ТАКА ЧЕ НОРМАЛНО Е ДА ИМАТЕ WIFI НА 4-ТИ И 5-ТИ ЕТАЖ, В КАФЕТО И НЯКОЙ АУДИТОРИИ

Ако имаше някаква цел и идея за развитието на мрежата щеше да е супер, МА НЯМААААААА.
Аз преди време казах, че спирам да се интересувам от проблемите извън ФМИ, щото накрая става така все едно пикая срещу вятъра.
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 28.04.2009, 11:45:17 »

Дано скоро проблема да бъде разрешен :-) Надявам се наистина да има смисъл от тези критики  8-)

Не ни трябва бърз интернет, просто да има достъп :-) Аз лично постоянно имам отворен ssh терминал, тъй като работата ми го изисква и е много кофти да се разкарвам като гламав да проверя дадено нещо.

Благодаря предварително за подобряването на покритието на интернет в Новата Сграда на ПУ.  :bravo: :bravo:

Колега отскочи до ректората и виж дали ще имаш отворен SSH да излезеш, щото преди неможеше колкото и да ти трябва.
В мрежата на ФМИ изходящите портове са отворени, както трябва да бъде в мрежа от този тип.
« Последна редакция: 28.04.2009, 11:49:36 от Тодор Чаушев »
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
« Отговор #14 -: 28.04.2009, 12:01:04 »

Ако някой иска да има покритие навсякъде, лятото когато няма занятия, може да организираме обследване КРИЛОТО на сградата. Имаме достатъчно AP-та с които си поиграем за оптимално разположение.
НО ТОВА НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С КАЧЕСТВЕНИЯ безжичен интернет.
Винаги ще го има фактора пуснати щори.
Проблема е че като ги вдигнете това не означава да се оправи веднага, може в този момент да са пуснати някъде отсреща и да има отражение и наслагване на сигнали и то не от едно AP, а от няколко.
Който не му е ясно да вземе да прочете малко физика до 10 клас там ги пише тия неща.
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #15 -: 28.04.2009, 15:25:26 »

Нямах идея да ползвам ФМИ за параван, както и не съм наясно с историята на каквито и да са предишни покупки и игри в ПУ. Единствено исках да предложа ползването на eduroam, като едно наистина елегантно и европейско решение.

Колега отскочи до ректората и виж дали ще имаш отворен SSH да излезеш, щото преди неможеше колкото и да ти трябва.
В мрежата на ФМИ изходящите портове са отворени, както трябва да бъде в мрежа от този тип.
Мисля, че започването на подобна дискусия (сравнение) е излишно и всички, знаем, че не води към добро. Надявам се с постовете си тук, да не съм провокирал този пост... ако "да" - съжалявам.
Активен

rnedelchev

• Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 02.05.2009, 01:39:34 »

Ами освен да чакаме..друго нямаме като избор  8-)

Все пак ..важно е да има желание :-)
Активен

arwenvd

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4
Re:Какво става с този "безжичен интернет"
« Отговор #17 -: 14.09.2009, 21:52:23 »

Какви са тези АП-та ? И то 10 ? Защо не взехте 5 ТП линка Frequency booster с обхват 200 метра в сгради ... Тук заради дебелите стени може и 80 метра да са, но пак ако се сложат на 2-ри 3-ти етаж ще има обхват на всякъде ...
Активен

rnedelchev

• Неактивен Неактивен
« Отговор #18 -: 15.09.2009, 20:25:57 »

Реших и аз да напиша един коментар, може би защото съм автор и на тази тема :-)

Почвам с наблюденията.
Преди 2 дни, във ФМИ, имаше интернет, през мрежа "FMI" нормално , само на определени места.Визирам ( на втори етаж, до Аула 2, на втори етаж, на 1-ви етаж, от страната на кафето, и на 3-ти етаж, точно до кабинета на инспекторката ни. Кога най-накрая хората които отговарят за това ще го оправят ?!
Бива ли постоянно да се пише едно и също нещо и никакъв резултат?!
..Днес, явно като първи работен ден, за администраторите, тъй като през двата дни са били в почивка, днес НЯМАШЕ никъде интернет .. Явно админите днеска бяха ядосани и спряха интернета, на студентите, които се надяваха поне в малкото си свободно време да си проверят пощата или да се чудят, на кой етаж да отидат, че да имат интерет!

Има ли смисъл да продължавам!? Дори в компютърните кабинети за свободно ползване на ИНТЕРНЕТ бяха заключени! ЦЯЛ ДЕН .. ДНЕС !!!
Направо е смешно.. Но тъй като ми трябва постоянно интернет, тъй като трябва да следя няколко машини , се принудих да си ползвам WiMax-a, независимо, че съм ограничен с MB. За мен е недопустимо толкова време да не се вземат мерки да се покрие цялата сграда с интернет и да няма никакъв проблем!

Явно трябва да минат 2-3 години, да дойдат нови Админи, да им трябва постоянно интернет през ноутбука и тогава да се оправи!

Дали не съм прав ?!

PS : Нещата които написах не са на лична основа! Просто както г-н Енков, беше написал в по-горните постове, това не е ЛУКС ,а необходимост, тъй като някой хора го използват постоянно!
« Последна редакция: 15.09.2009, 21:19:41 от rnedelchev »
Активен

bleit

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 46
« Отговор #19 -: 15.09.2009, 21:44:30 »

"Дали не съм прав ?! "
А дали не се правиш на интересен ? Какво, обикалял си специално сградата за да видиш къде има и къде няма интернет ли ? Ако искаш може да направиш скица на покритието на интернета и да я пуснеш като прикачен файл тук.

"Явно админите днеска бяха ядосани и спряха интернета, на студентите, които се надяваха поне в малкото си свободно време да си проверят пощата или да се чудят, на кой етаж да отидат, че да имат интерет!"
 Явно според теб всички идват в университета да си проверят пощата, и когато ... О БОЖЕ, те не успеят, светът се сгромолясва и идва апокалипсис. Мога да ти разтягам достатъчно локуми в този сорт повече от теб, бъди сигурен, но заключението ще ти го напиша достатъчно ясно - хората имат и по-сериозни проблеми от това да мрънкат за глупости. Да, може и да има проблеми с интернета понякога в университета, но това не ти дава точно на теб право да мрънкаш и да се оплакваш, още повече че с нищо не си повече от другите студенти, които влизат в положение.

Прави ми и впечатление, че плюеш админите без изобщо да имаш представа кои са, каква е тяхната работа и каква е тяхната отговорност за конкретните технически проблеми. Ако ти е такъв проблем - на петия етаж в дъното е админската стаичка - ще те посрещнат топло, но едва ли би държал същия тон. Все пак във форума е по-лесно да наливаш, а ?
Активен
hardcore простак