argon bulletin board

Факултети => Биологически факултет => Темата е започната от: 3auHTePecoBaH в 01.07.2005, 10:37:26

Титла: Биоинформатика???
Публикувано от: 3auHTePecoBaH в 01.07.2005, 10:37:26
Бих искал да разбера нещо повече за тази нов специалност? Защото навсякъде е само леко засегната, ако има линк към някаква информация, ще съм ви благодарен( потърсих но не открих почти нищо).Мерси преварително.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: balik в 03.07.2005, 14:44:54
За подробна информация се обърнете към проф. Минков (minkov@pu.acad.bg)
За съжаление трудно се събира информацията от хората, които я имат за да се сложи online на страницата на факултета. А би трябвало самите те да са заинтересовани за нейното популяризиране, но уви.....
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: noname в 11.08.2005, 14:43:30
Разбра ли се нещо за биоинформатиката вече ?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: guest в 29.09.2005, 18:44:22
Информация има, и при това online тук:

http://sci.bio.argon.acad.bg/rec/menu.htm


P.S.
това е за магистратурата, за  бакалаври пишете на проф.Минков - minkov@pu.acad.bg

...а за това защо информация има, но не е качена в тъй нареченият "сайт на факултета",  няма да давам коментари.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: biba в 25.11.2005, 21:01:01
ами няма допълнителна информация, за да не се смеят хората на такава. Според мен магистърската степен по "биоинформатика" за завършили ФМИ трябва да е допустима само след приемен изпит. Завършила съм математика и тлърдя, че огромната част от студентите там са много далече и от елементарната биологична култура, придобивана в училище. Между другото, не е честно при този учебен план да станат магистри по биология, но очевидно е финансово изгодно за факултетите. А погледнато от друга страна, голяма част от колегите ми в "молекулярна биология" са генетично ощетени в способността си да мислят. В учебния план от тази посока трябва да учат много повече анализ, вероятности и статистика, числени методи. Иначе няма смисъл да придобиват представа що е туй програмиране - опитът е безполезен.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: OpenBSD в 26.11.2005, 02:16:01
Госпожице/госпожо biba,
Въпросът дали трябва да се даде магистърска степен е много спорен. Съдейки по това какво се изучава като Биология на мен лично ми е много интересно, а и някак си като прегледах какви са задължителните предмети започна да ме хваща носталгия по 5 годишното ми обучение по Биология /*специализирана паралелка*/, защото уверявам ви дори след 4 години /*вече 5-та*/ Информатика, все още помня много от изучаваното и дори се изненадвам как водя компетентни спорове със колеги от биологическите специалности. Освен това има доста интересни неща от биологията, които могат да се въведат в компютърния свят най-малкото поне като симулации. Дори на скоро ми хрумна една такава идея за представяне симулация на генетичен 3D модел и мисля дори и с малкото си познания и малко компетентна помощ да я реализирам покрай останалите ми ангажименти.
Това вече кой за какво е записал тази специалност е съвсем отделен въпрос. Реално като се замислите за бакалаври колко хора записват да учат само колкото да им минава времето. Лично за мен тази специалност като магистратура е доста интересна и ако бях научил по-рано определено бих я записал. А това дали ще има изпит по биология или информатика... ами добре. Мен лично не ме смущава това. Интересно защо нямаше публикувано никъде това като възможност към магистратурите във ФМИ??? :? Е, няма значение. За догодина ще го имам в предвид.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: biba в 30.11.2005, 00:17:01
OpenBSD,

Първо, за възможни магистратури се проверява по обратен начин: не какво ти предлагат в съответния факултет (ФМИ), а кои факултети и в кои университети предлагат съответни магистърски програми, как са регламентирани правилата (винаги има решение на факултетния съвет) и т.н. Обикновено има изисквания към направлението (шифъра) и хорариума по определени дисциплини. Има достатъчно голям избор.

Не съжалявай особено много (след като имаш задоволителни биологични знания), защото в тази магистратура нямаше да намериш това, което търсиш. ЕДВА ЛИ ЩЕШЕ ДА СИ УДОВЛЕТВОРЕН!!!
В магистърската програма не е включена полезната според мене химична и биохимична подготовка. Включена е и относително малко генетика. А няколко от дисциплините са сложени просто за да се запълни минимално допустимият от закона хорариум.

Иначе, считам че този хибриден дял наистина си заслужава вниманието. Ако обаче можеха да се подбират по-свободно дисциплините, например чрез индивидуален учебен план (а такава възможност в нормативните документи е регламентирана). И без това за толкова време не може да се учи цялата биология, по-добре е да се включат специфични области от биологията. Това би ти позволило, например, да реализираш биологични модели (в по-тясна област), които обаче да описват съответния биологичен обект много по-адекватно; намалява вероятността да се допуснат грешки.

А за приемния изпит - наистина е добре да го има. Разбери, че поне 50% от студентите в биологичния факултет просто възпроизвеждат последователност от думи, без да се замислят какво стои зад тях. Дори не могат да обяснят какво казват, изполдвайки други думи! В този факултет нищо не провокира мисленето ти, напротив! Излишно е!
Никой преподавател, например, не си задава въпрос как може в 1 грам проба да се съдържат 2 грама някакво вещество (какъв да е метаболит) - това често е "изводът" от упражнението! Болшинството от преподавателите освен това не осмислят необходимостта от каквато и да е доказателственост, а дори и от елементарна коректност на резултатите. МЕТРОЛОГИЯ трябва да влезе в програмата на биолозите... И повече физика. Отпреди години им липсва!!

... Абе биолозите даже не осмислят що е туй функция и как да им е полезна в модел, камоли в алгоритъм на основата  на "изкуствен интелект". Релационни бази данни?!? Какво е това животно?? То не е само да щракаш, ми и да мислиш!!!

Абе много е трагично в този факултет, никога не съжалявай! По-добре си осмисли свободното време директно с реализация на това, което си замислил. Повече ще те удовлетвори!

Аз ужасно много съжалявам, че хвърлих 4 години в биологичния факултет, вместо магистърска програма във ФМИ!!! И все пак имаше много повече смисъл от магистратурата "биоинформатика"!!!
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Valdorval в 30.11.2005, 15:33:01
Какво мислите дали като завършил информатик ще мога да се справя и ще мога да запиша тази магистратура въпреки че познанията ми по биология за много малки?
 :-)
Искам да чуя вашето мнение?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: OpenBSD в 30.11.2005, 18:15:44
Фен, до колкото разбирам изобщо не се учи биология, така че ако не седнеш сам да си я учиш нищо няма да направиш :evil: Но то като гледам знания с фуния до сега никой не е измислил да се наливат в главата, а това от "Матрицата" си е още само фантастика. Все пак от опит глава не боли :-) само поизтънява портфейла :lol: :-D :-P що се отнася до магистратури. Е, на "есен с песен" ще му мислим стига да има такава обявена специалност.
@biba за съжаление генетиката не се учи толкова подробно в средните училища. Ето например наското научих, че освен кодиращата генетична информация има и молекули в ДНК, които нямат никакво значение за синтезирането на белтъци. Също така много ме вълнува въпросът как така в многоклетъчен организъм клетките пазят едно и също ДНК, но за различните органи, изградени от различни клетки се синтезират специфични за тях белтъци. Понеже нямам толкова свободно време за да чета купища документация за това, предпочитам някой да ми го обясни било то и повърхностно, а аз вече ще знам какво да търся за по-добро разяснение. Има още толкова много неща, за които мога да питам, но в момента нямам толкова свободно време, а и ми трябва спокойствие за да формулирам правилно въпроса. Това става най-добре в учебните занятия ако не се лъжа. Там мога да получа конкретен отговор на момента.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: BORIME4KA в 01.12.2005, 15:33:46
Миналата година ходих на интензивен курс по "Биоинформатика" в Битоля, Македония. Много неща се учат, но всичко се свежда до теория на графите. Не можеш без биология, но без информатика и математика повече не можеш  :-D
Всъщност, съотношението на биологичните към информатичните знания в науката е нещо като 15:85, тъй че споко!
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: OpenBSD в 01.12.2005, 15:54:59
Не винаги гентетиката може да се представи с граф, било то и в сферата на информатиката. Просто в различните науки има различно виждане за нещата. Честно казано като информатик не мога да си представя как всичко може да се сведе до Теория на графите, но ще ми е интересно да науча това виждане на математиците над молекулярната биология и генетиката.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: V. Noncheva в 03.12.2005, 22:14:30
>> Какво мислите дали като завършил информатик ще мога да се справя и ще мога да запиша тази магистратура въпреки че познанията ми по биология за много малки?

Според мене тази идея е чудесна!
В момента в страните от Европейския съюз има много работни места за такива специалисти (магистри и доктори). Главно във фармацевтичната индустрия. Всяко ново лекарство се тества на 4 етапа преди да се пусне на пазара. Използват се статистически методи.
В момента са обявени 10 стипендии за докторанти в тази област във Великобритания само за чужденци. След приемането на България в ЕС се очаква и у нас да се появят подобни работни места.
Един биоинформатик трябва да има знания поне в следните три области:
-   биология
-   статистически методи
-   статистически софтуер>> Миналата година ходих на интензивен курс по "Биоинформатика" в Битоля, Македония. Много неща се учат, но всичко се свежда до теория на графите.

Едно мощно средство в биоинформатиката са Бейсовите мрежи.

Бейсова мрежа = Ориентиран граф + Вероятности

Статистическите методи се използват за да се самообучават Бейсовите мрежи от данни.

Публикации в тази област има на учени от Израел и САЩ.

Моята дипломна работа от магистърската ми степен беше в тази област. Специалисти от Института по молекулярна биология и от Института по математика и информатика работеха върху хипотезата че ракът е вирус. Аз изследвах 4 генома. Математическият апарат, който използвах, е вериги на Марков. Тогава нямах достъп до съответния софтуер и си програмирах метода на Фортран. Получените резултати са публикувани през 1983год.

Моят научен ръководител проф. Янев ще изнесе доклад на тема от биоинформатиката:

Seminar't po Verojatnosti i statistika ste provede porednata si sbirka
na 7 dekemvri (srjada)
ot 14 chasa v staja 403 na IMI-BAN s doklad na
        Nikolay Yanev
na tema
          BRANCHING PROCESSES AND CELL PROLIFERATION.
Model of Leukemia Cell Kinetics.
Nikolay Yanev,
Department of Probability and Statistics, Chair,
Institute of Mathematics and Informatics,
Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria
E-mail: yanev@math.bas.bg
      First, we will try to give some general idea about Cell Proliferation and Branching Processes. After that this idea will be developed considering with most details the modeling of Leukemia Cell Kinetics. For this purpose a new class of two-type decomposable branching processes is introduced. It is investigated the asymptotic behavior of the means, variances and covariance in the subcritical, critical and supercritical cases. In the subcritical case a limit theorem is also proved. Finally some open problems are proposed.
      The preliminary knowledge in this field is not required.

Поздрави,
Веска Нончева

Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Проф. Иван Минков в 23.12.2005, 15:15:34
Всякаква информация за Биоинформатика можете да получите в катедрата по физиология на растенията и молекулярна биология, на адрес plantgene.org. За съжаление по технически причини саитът не работи от известно време (месец) и най вероятно ще бъде достъпен след нова година (2006). Дотогава на моя е-маил адрес minkov@pu.acad.bg, както и на адреса на Виктор - vitorio@abv.bg, можете да се свържете и да получите повече информация.
За съжаление сайта на факултета по биология е доста старомоден като дизайн, възможности и техническо изпълнение, така че не можем да го използваме пълноценно за подобна информация. Иначе най-лесният начин за информация е Google - Bioinformatics - и си подгответе по-голям диск за информацията по Bioinformatics :-).  А накратко - биоинформатиката е най модерната в момента наука и е молекулярна биология с методите на информатиката.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Проф. Иван Минков в 23.12.2005, 15:58:10
Не бях обръщал внимание на този форум, но по настояване на моите докторанти го погледнах днес. Утре е Коледа (приятни изживявания на всички) и не е добре да изразяваме лоши чувства :-).
От прочетеното във форума се вижда едно нещо - повечето от компетентните и нафукани мнения са си чиста фантазия. Не искам да споменавам мненията на онези "математици" за нивото на студентите по биология...
Магистратурата по биоинформатика е наистина повече за биолози, отколкото за други специалности, защото това си е все пак биологична наука. В краен случай и за някои "по-аналитично мислещи математици" :).
Когато започвахме да "пробиваме" за бакалавърска програма по биоинфоматика (вече имаме такава, официано одобрена и с отпуснати места от МОН), ни "съветваха" да направим магистратура, защото "какво толкова има за бакалавърска програма по биоинформатика"? Сега съм сигурен, че това настина трябва да е бакалавърска програма, защотото се изискват солидни познания по биология (молекулярна основно, но и биохимия, генетика, клетъчна, биоразнообразие и т.н.). И оттам нататък чрез огромните бази данни на секвенираните геноми можем да се опитаме да надникнем в необятния свят на наследствената информация на висшите организми. Невероятно е, какво може да се направи в областта на еволюцията, молекулярната генетика, и почти всички останали биологични науки с няколко прости програми и наличните секвенции. Геномът носи следи от милиарди години еволюция (за математиците - 2.5 милиарда). Ние се носим на повърхността на грандиозни открития, които ни предстоят да видим и в основата на които ще е биоинформатиката.
Тези, които наистина се интересуват от подобни примамливи перспективи и които искат да са първи в тази насока - са добре дошли. В нормалните страни подобни Хамлетовски съмнения, които чета по форума не съществуват - там има големи Институти по биоинформатика, в които се работи, фармацевтични фирми печелят милиарди от конструирани с биоинформатични методи лекарства, лекарите се канят да изхвърлят всички стари ваксини и да изработят нови, специфични за целта, получени чрез биоинформатични методи.
Е, ние сме още в началото, не всичко ни е наред, но НИЕ ЗНАЕМ ПЪТЯ, което е най-важното. В катедрата работят четирима докторанти по биоинформатика, имаме публикации по биоинформатика (все още малко, разбира се) в най-реномирани научни издания.
Това е първият последен път, който пиша в този форум, но все пак се чуствах длъжен да напиша нещо, тъй като не обичам да ме подминават и да ми се подсмиват...
Бъдете здрави и помнете, че младостта е нещо преходно и презрителните погледи от нейната висота не са най-мъдрото нещо, което човек може да направи ...

А тези, които искат да научат нещо повече за биоинформатиката, нека да дойдат в катедрата - "Физиология на растенията и молекулярна биология", Биологичен факултет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" или да ми пишат - minkov@pu.acad.bg
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: liska в 03.02.2007, 15:26:49
Здравейте!
Догодина, живот и здраве, записвам магистратура по Биоинформатика.
Но дотогава съм решила да се "образовам" малко по биология, понеже съм информатик по образование.
Ще се радвам да намеря ентусиасти в тази област  :-)
До скоро!
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: jadore в 07.02.2007, 12:28:02
Ако мога да бъда с нещо от помощ съм насреща.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: liska в 07.02.2007, 12:42:14
 :-) Много мило от твоя страна !!! Ще се възползвам някой ден от предложението.
Видях че има тема с въпроси в областта на биологията, та ако имам някакви питания и неясноти, ще пиша там.
Като начало започвам с
"Дайджест по биология",
"Тайните на клетката",
"Биология за 10 клас"
и ...едни материали за ДНК
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Diudi в 14.02.2007, 10:57:18
Биоинформатиката има ли практика след всяка година??? :roll:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: ilia в 14.02.2007, 13:24:10
В учебният план на Биоинформатика няма предвидени теренни практики (ако това е смисъла на въпроса)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Diudi в 14.02.2007, 15:53:39
А въобще имат ли някаква практика?И ако имат,то каква е тя?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: ilia в 15.02.2007, 13:28:52
Прегледах отново плана и доколкото видях няма никакви летни учебни практики.

Ето линка към учебния план http://bio.uni-plovdiv.bg/BCs_Bioinformatics_R.pdf (http://bio.uni-plovdiv.bg/BCs_Bioinformatics_R.pdf)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 17.02.2007, 17:57:18
Ще помагам с каквото мога!
Ако те интересува какво се води в дисциплините и какво може да ти е от полза като информатик може да се свържеш с мен и колегата ми (Венци и Веско - катедра Мол.биол.) както и за материали по въпроса :)


Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: sidewinder в 02.03.2007, 23:28:27
http://web.uni-plovdiv.bg/victorivanov/pdf/spec/newplans/File0016PDF.pdf
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Diudi в 04.03.2007, 09:44:23
Благодаря за информацията  genecatcher ,но аз съм видяла тази програма много отдавна :-D
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: justiicho в 26.08.2007, 12:17:04
Аз съм в курса Биоинформатика 2 за 3 година редовно обучение и до колкото знам практика след всяка година няма , може да има по време на магистратурата или след нея и до колкото съм чувал след нея ако си натрупал малко повече знания има голям шанс да ти помогнат да специализираш извън страната.

Доколкото програмата която genecatcher линк-ва тя претърпя малко промени ,но за добре бяха те :) .
 
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: D040 в 05.10.2007, 18:46:43
има ли студенти от биоинформатика 1 ви курс ?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Glezoran4o в 05.10.2007, 18:49:33
има да, за6то пита6 ?  :-)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Калински в 02.11.2007, 19:10:34
Има ли смисъл да уча биоинформатика при положение, че съм зле по математика? Дали ще мога с биология да компенсирам :roll:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: MISSTY в 02.11.2007, 19:21:35
Явно математиката е проблем на доста хора. Според мен само биологията няма да ти е достатъчна за биоинформатика...аз съм с молекулярна биология и макар че математиката при нас е малко(само 1 семестър) се чудя дали ще успея да си взема изпита.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Kompot в 27.09.2009, 15:00:31
Искам да попитам,къде ще се провежда "Растително разнообразие" доколкото разбрах ще е в сградата до Стария град,така ли ще е.
И другото въпросче ми е само в Ректората ли може да се провери коя група си?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: MISSTY в 27.09.2009, 15:14:02
Да в Стария град ще е. :) А групите могат да се видят в ректората на списъците или може да се обадиш на инспекторката да я попиташ.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Glezoran4o в 28.09.2009, 18:52:59
Растително разнообразие се кара горе  на тепето ;)  , най вероятно ще имате при  доц. Младенов :) , мн е точен  :-) :-) :-)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: mariana138 в 28.09.2009, 19:51:21
да той е мн точен хареса ми  :-) :-) :-) :-P :-P :-P
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: sidewinder в 02.10.2009, 16:32:43
Нека да напиша и аз нещичко в тази така забравена тема и има защо да е така. Както за много неща, ние българите и в тази област решихме да действаме като жабата - видяла, че подковават коня и тя се наредила на опашката.

Налага се да дам няколко безплатни съвети на кандитат-студенти, решили да се занимават с биоинформатика.

Преди да хукнат да се записват за нея, нека изчетат доста неща, да проучат какво представлява тя на запад и какво е тя у нас. Да направят паралел. Да си зададат въпроса - какво ще работя в България после? Има ли центрове, институти, които ще ме вземат на работа? Ако няма в България почва за реализация, ще бъда ли конкурентноспособен на запад с това, което ще ме научат тук. Нека проявят известна доза изпитателен подход и критичен поглед. Нека да са наясно, че биоинформатиката не се нуждае само от един компютър. Всичко, което се открие на база на аналитичния апарат на биоинформатиката, ще трябва да се проверява и експериментално в лаборатория. Иска много богата материална база. Запознайте се с какво разполагат западните институти, колко обучаващ персонал имат, какви постижения имат.

И когато претеглите на кантар всичко това, сами решете.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 29.10.2009, 12:32:23
Има ли смисъл да уча биоинформатика при положение, че съм зле по математика? Дали ще мога с биология да компенсирам :roll:

ще можеш, но ще ти трябва не толкова математика колкото информатика или - мрежи, ОС, програмиране до някаква степен.

но определено не е задължитлено, има си биоинформатика повече за молекулярни биолози и такава за информатици, зависи конкретно с какво ще се занимаваш...
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 29.10.2009, 12:36:58
Нека да напиша и аз нещичко в тази така забравена тема и има защо да е така. Както за много неща, ние българите и в тази област решихме да действаме като жабата - видяла, че подковават коня и тя се наредила на опашката.

Налага се да дам няколко безплатни съвети на кандитат-студенти, решили да се занимават с биоинформатика.

Преди да хукнат да се записват за нея, нека изчетат доста неща, да проучат какво представлява тя на запад и какво е тя у нас. Да направят паралел. Да си зададат въпроса - какво ще работя в България после? Има ли центрове, институти, които ще ме вземат на работа? Ако няма в България почва за реализация, ще бъда ли конкурентноспособен на запад с това, което ще ме научат тук. Нека проявят известна доза изпитателен подход и критичен поглед. Нека да са наясно, че биоинформатиката не се нуждае само от един компютър. Всичко, което се открие на база на аналитичния апарат на биоинформатиката, ще трябва да се проверява и експериментално в лаборатория. Иска много богата материална база. Запознайте се с какво разполагат западните институти, колко обучаващ персонал имат, какви постижения имат.

И когато претеглите на кантар всичко това, сами решете.

и какво, западните институти като са по-добре хайде ние да не се занимаваме с нищо а да си стоим в каменната ера нали? или да спрем да обучаваме студенти щото видиш ли западните студенти може да са по-добре?
за биоинформатиката наистина не трябва само компютър - трябва и някой наясно с нещата да седи на него!

а като така умело сравняваш, в колко чужди лаборатории си бил и какво бе тяхното ниво на биоинформатиката?

Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: minkov в 30.10.2009, 10:06:11
Нека да напиша и аз нещичко в тази така забравена тема и има защо да е така. Както за много неща, ние българите и в тази област решихме да действаме като жабата - видяла, че подковават коня и тя се наредила на опашката.

Налага се да дам няколко безплатни съвети на кандитат-студенти, решили да се занимават с биоинформатика.

Преди да хукнат да се записват за нея, нека изчетат доста неща, да проучат какво представлява тя на запад и какво е тя у нас. Да направят паралел. Да си зададат въпроса - какво ще работя в България после? Има ли центрове, институти, които ще ме вземат на работа? Ако няма в България почва за реализация, ще бъда ли конкурентноспособен на запад с това, което ще ме научат тук. Нека проявят известна доза изпитателен подход и критичен поглед. Нека да са наясно, че биоинформатиката не се нуждае само от един компютър. Всичко, което се открие на база на аналитичния апарат на биоинформатиката, ще трябва да се проверява и експериментално в лаборатория. Иска много богата материална база. Запознайте се с какво разполагат западните институти, колко обучаващ персонал имат, какви постижения имат.

И когато претеглите на кантар всичко това, сами решете.

Прочетох това съобщение и бях доста pissed-off. Толкова, че чак се регисрирах, за да отговоря, което за мен е постижение, тъй като това е първото ми участие в дискусионен форум. Причината е и в един отговор, че написаното по-горе се е харесало поне на един човек - вероятно студент... Разбира се, такива наглед компететнтни изказвания лесно влияят на младите хора, които освен това се колебаят какво да правят, какво да учат... В този смисъл подобни безотговорни и некомпетентни изказвания са доста неприятни, особено за хора, които искрено се опитват да въведат нещо ново и да направят постепенно тази България по-нормална европейска и "световна" държава. Класика е да се правят изказвания за това, че в България нищо не става, нищо няма да стане и въобще "forget it kid". Психологията на "здравия" българин е - "откажи се, нищо няма да стане...", докато психологията на обикновения американец, например е, "давай, ще успееш..." Затова цитираното писание ме дразни особено много, още повече, че е в стил - "понеже гроздето е високо и не можем да го стигнем, то е кисело".
Преди да пише повече, бих поканил "genecatcher" (Виктор) да погледне оборудването в катедрата и да му обясня, че то е на европейско ниво и няма никакви проблеми да се направи каквото и да е в областта на молекулярната биология, което и в други европейски университети. Така че въпроса с проверката на биоинформатичните хипотези не стои. Катедрата, която се занимава с биоинформатика - обучение и наука (МБФР), има за следващите три години над 2 милиона лева национално финансиране, което е уникално дори и за европейски университет. И само за да завърша, ще му кажа, че в областта на системната биология и биоинформатиката в ПУ за следващите три години е финансиран европейски проект под мое ръководство за 2.2 милиона евро, от които почти 1 милион са за оборудване. Проектът е класиран в челото на 15 финансирани подобни проекти в Европа, избрани от около 5000 подадени предложения. Надявам се че това говори добре за перспективите на биоинформатиката в ПУ.
Много се надявам, че подобни, като цитираното, конформистки изказвания няма да повияят на младите хора, които са решили да се насочатб в областта на биоинформатиката. Не се впечатлявайте - винаги има подобни хора със "здрав разум", които виждат нещата у нас винаги в черно и се опитват да ви обезкуражат. Сигурно сте чували подобни думи и от другаде. Добре, че науката се прави от "по-луди и безразсъдни, които не си правят такива тънки сметки. Ако не беше така, още щяхме бодро да си преживяме бананите на дървото
Cheers !!

Проф. Иван Минков, фен на биоинформатиката

PP: Прилагам някои ликове, които може да са ви инересни:
http://www.computing.dcu.ie/prospective/postgraduate/bioinformatics/index_bg.html
http://www.computing.dcu.ie/prospective/postgraduate/bioinformatics/whatis.html
http://www.ebc.uu.se/education/master/Bulgarian.html

А това е една любопитна лекция, която е изнесена, както се разбира, пред небиолози, опитваща се да обясни какво е биоинформатиката - тя е доста дълга - около 1 час, но е много любопитна. Дано да имате търпение да я видите.
http://video.google.com/videoplay?docid=-5710696533230340751#
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: sidewinder в 31.10.2009, 22:18:16
Браво! Толкова сте напрегнати от работа, че открихте мнението ми след 27 дни. Това показва колко ви интересува мнението на хората за това, с което се занимавате. Не ме разбирайте погрешно, не се опитвам да пречупя хатъра на никого. Хората трябва да знаят с какво си имат работа.

Биоинформатиците знаят английски, затова няма да го превеждам. Няма да коментирам, само ще натъртя, че става въпрос за институт от 400 души, включително и Нобелов лауреат. Изгледайте клипа!!!
Боже мой, в това помещение, пълно с апаратура може да се побере футболно игрище! :-o Къде са те, къде сме ние и кога ще постигнем 1/10 от тяхното. Само 1/10!
A nice illustration of some beyond the state-of-the-art bioinformatics research are the activities of Craig Venter's institute, which employs over 400 people, including Nobel laureate Hamilton Smith. As Craig Venter explains, while being interviewed by Richard Dawkins, imagination plays a substantial role in science, especially in bioinformatics. When you couple imagination with scientific excellence and adequate infrastructure, research and real breakthroughs become possible. The high quality uncut version of this interview, taken at Craig Venter's institute premises, provides also a glimpse at the infrastructure, which supports and enables these breakthroughs:

Интервюто с Craig Venter:
http://www.youtube.com/watch?v=3E25jgPgmzk

Успех

п.п. "Фен на биоинформатиката" не звучи сериозно.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Атанас Терзийски в 01.11.2009, 09:08:31
Вики, ако си мислиш че твоето, моето или нечие друго съществуване в ПУ, българските университети или българските институции е сравнимо със западните - отърсвай се бързо от заблуда. Плодовете, които ние даваме трудно корелират със заплатата, която получаваме и в това трябва да си убеден... Въпреки всичко това не е основание за постоянно хленчене и мотивация/подтик към анархия. Какво всъщност предлагаш ти: за закрием биоинформатиката, да закрием ПУ, да закрием и държавата... между другото аз симпатизирам на подобно мнение, но резултата за теб лично би бил плачевен, както и за България в глобален мащаб... Подобни reset-вания на системата, знаеш много добре колко са успешни.

Виж, според мен ти трябва да намалиш емоцията, защото ми се виждаш обладан от нея. Качи се при Минков и си говори f2f (не тук само). Пътьом обаче си мисли аргументи за твоите, срещу неговите плодове (резултати) - само така невежа от форума ще може да ви разпознае.

Съвета ми към теб е да простиш на Минков дълбоко в сърцето си - този акт помага невероятно много и дори да го подкрепиш и да заработите заедно. Това нещо и той трабва да направи, само че с доста повече хора в ПУ. Ако не, Вики просто си търси друга работа и без това кариерата ти в ПУ беше reset-ната преди година, не вярвам да си там заради заплатата... забрави че ще успееш и в каузата - лично аз не те подкрепям, а знаеш че сме големи приятели.

Ето ти един мил спомен :)

http://photo.argon.acad.bg/ksx/2009/rodopi-02/IMG_9585.jpg.html
Титла: Re:Биоинформатика:)
Публикувано от: dyavol4eto_f в 04.11.2009, 18:59:34
може ли някой да ми каже от каде мога да си сваля програмата за биоинформатичен анализ CLC Sequnce Viewer казаха че мога да го сваля от саита на унив.но не можах да открия точно от каде благодаря предварително:)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: munroe в 07.11.2009, 15:55:54
Цитат
Браво! Толкова сте напрегнати от работа, че открихте мнението ми след 27 дни. Това показва колко ви интересува мнението на хората за това, с което се занимавате. Не ме разбирайте погрешно, не се опитвам да пречупя хатъра на никого. Хората трябва да знаят с какво си имат работа.

Биоинформатиците знаят английски, затова няма да го превеждам. Няма да коментирам, само ще натъртя, че става въпрос за институт от 400 души, включително и Нобелов лауреат. Изгледайте клипа!!!
Боже мой, в това помещение, пълно с апаратура може да се побере футболно игрище! shocked Къде са те, къде сме ние и кога ще постигнем 1/10 от тяхното. Само 1/10!
A nice illustration of some beyond the state-of-the-art bioinformatics research are the activities of Craig Venter's institute, which employs over 400 people, including Nobel laureate Hamilton Smith. As Craig Venter explains, while being interviewed by Richard Dawkins, imagination plays a substantial role in science, especially in bioinformatics. When you couple imagination with scientific excellence and adequate infrastructure, research and real breakthroughs become possible. The high quality uncut version of this interview, taken at Craig Venter's institute premises, provides also a glimpse at the infrastructure, which supports and enables these breakthroughs:

Интервюто с Craig Venter:
http://www.youtube.com/watch?v=3E25jgPgmzk

Успех

п.п. "Фен на биоинформатиката" не звучи сериозно.

Тихо, че наистина объркваш учениците и кандидат студентите :) Ако някое объркано дете прочете това кой знае какво ще си помисли.

Според мен тази специалност е много по-перспективна от примерно икономическите. В Свищов учат само икономически специалности. Ами в другите университети? На година толкова много икономисти излизат, че не знам. Никога няма да забравя как хората, които срещу 10 000 лева те правят икономист казаха: " Ще учиш за безработен"  :-D.

Ами компютърните специалности... Почти във всеки университет се учи нещо такова. Във ВТУ има само 3 такива специалности :) И за информатиците няма да има работа. Още повече, че децата от 5 годишни започват да "работят" с компютър и всеки втори е специалист :) А талинтливите информатици нямат нужда от диплома, а от едно добро портфолио с проекти :)

А да учиш математика е толкова перспективно... Освен да станеш учител по математика друго не виждам :)

Някой може ли да ми даде пример за една специалност и след като я завършиш започваш веднага работа с космическа заплата :) Всеки студент се стреми към тази цел.

Абе учете каквото си искате, но и в България рано или късно ще има глад от Биоинформатици. Нали видяхте как стана с кризата. Зароди се в чужбина и след някакъв период от време и при нас дойде :) При нас всичко идва по-късно :)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 07.11.2009, 19:01:09
Истината е, че няма климатични условия за биоинформатика у нас. Това е като да искаш да караш Бентли, защото виждаш, че другите карат, ама пътищата у нас са разбити, за да вдигнеш висока скорост.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: munroe в 07.11.2009, 22:46:27
А за какво има?
Да копаме на нивата ли?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: MISSTY в 08.11.2009, 00:00:08
Ами запишете някоя по-преспективна специалност тогава .. пък ние будалите нека си учим ... толкова вече се изтъркаха тези теми "колко зле са нещата в бг и колко яко е на запад" ... ами и тука е яко - ако имаш желанието да си го направиш такова. :wink:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Атанас Терзийски в 08.11.2009, 00:21:37
Ами запишете някоя по-преспективна специалност тогава .. пък ние будалите нека си учим ... толкова вече се изтъркаха тези теми "колко зле са нещата в бг и колко яко е на запад" ... ами и тука е яко - ако имаш желанието да си го направиш такова. :wink:

MISSTY, поздравления за поста!  :#3: една тортичка за почерпка (само за теб)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 09.11.2009, 23:12:01
Еми и тука е яко, всичко е много перспективно, ама не плащат 2400 Евро на месец."Въображението е по-важно от знанието"

Айнщайн
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 09.11.2009, 23:22:15
А за какво има?
Да копаме на нивата ли?

От 1989 г., ние не сме спирали да копаме на нивата.
Титла: Re:Биоинформатика:)
Публикувано от: Веско Баев в 12.11.2009, 17:55:49
може ли някой да ми каже от каде мога да си сваля програмата за биоинформатичен анализ CLC Sequnce Viewer казаха че мога да го сваля от саита на унив.но не можах да открия точно от каде благодаря предварително:)

от тук - http://www.clcbio.com/index.php?id=479
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 13.11.2009, 15:55:49
Наука в България има смисъл да се прави единствено в сътрудничество с бизнеса и по поръчка на бизнеса!
Обучаването по принцип на научни кадри, които след това не могат да се реализират в България е само хвърляне на парите на българските данакоплатци в полза на американската и западно европейската икономика!!!!
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: munroe в 13.11.2009, 20:06:44
Наука в България има смисъл да се прави единствено в сътрудничество с бизнеса и по поръчка на бизнеса!
Обучаването по принцип на научни кадри, които след това не могат да се реализират в България е само хвърляне на парите на българските данакоплатци в полза на американската и западно европейската икономика!!!!

Преподъчай на бъдещите студенти, някоя специалност която им гарантира поне 80% че ще си намерят работа със заплата, с която да водят нормален начин на живот (нужни са около 1000 лева на месец).
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 13.11.2009, 22:06:38
Проблема не е в специалностите. Проблема е, че незнанието и невежеството на много хора им плаща заплатата. И целокупния български народ зависи от тези хора.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 16.11.2009, 21:51:40
Времето и историята са най-добрите учители. Изглежада, че специалността я има вече 4 години. Все някой магистър ще се обади да каже къде си е намерил работа.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: munroe в 17.11.2009, 21:09:33
Наука в България има смисъл да се прави единствено в сътрудничество с бизнеса и по поръчка на бизнеса!
Обучаването по принцип на научни кадри, които след това не могат да се реализират в България е само хвърляне на парите на българските данакоплатци в полза на американската и западно европейската икономика!!!!

Преподъчай на бъдещите студенти, някоя специалност която им гарантира поне 80% че ще си намерят работа със заплата, с която да водят нормален начин на живот (нужни са около 1000 лева на месец).

Не отговори :)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 18.11.2009, 22:17:07
Щом държиш да ти отговоря, нека е волята ти. "Истинската" наука в света се поръчва от елита с определени цели. Всеки, който си мисли, че прави наука без взаимодействието с тази елитарна клика, до никъде няма да я докара. Големите институти, като Монсанто, Новартис, Бакстър Интернешанъл и други в света, имащи огромни средства и неограничени възможности, обслужват именно елита. Всички останали само се напъват, и си мислят, че правят нещо. Всеки, дръзнал да се занимава с наука, без да е обвързан с елитарното общество се намира някъде в периферията на събитията.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Атанас Терзийски в 18.11.2009, 22:37:41
Truther, ..... и какъв е извода? Ако си по периферията по-скоро зарежи, така ли?

Според мен елитарен и добре финансиран може да корелират до някъде, но елитарен и добра наука или добра наука и добро финансиране съвсем не е задължително да са в пропорционална връзка.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 18.11.2009, 22:57:12
Ще се изразя по друг начин. Тези, които поръчват музиката не се интересуват от тези, които не правят музика по техния вкус.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: pdunners в 24.11.2009, 23:48:19
Като човек който се опитва да прави бизнес с нещо като биоинформатика (за сега не много успешно, но със страхотен потенциал :) ) ще нахвърлям няколко хаотични мисли.
1) За тези които се чудят дали да се образоват в Пловдивския университет или да речем в чужбина - имайте предвид че в чужбина е пълно и с калпави университети - особено в САЩ.
2) По принцип трябва да сте наясно дали по-скоро имате намерение да се занимавате академично с наука или по-скоро усвоявате бъдеща професия - това ще определи до голяма степен и приоритетите и избора ви.
3) Не приемайте избора на университет за окончателен - винаги има вариант за стажове или съвместни програми с гостувания в други университети - изглежда според написаното от проф. Минков - това за Биониформатика в ПУ е реална възможност.  Освен това докторантура може (и понякога е по-добре)  да се прави в друг университет (наш или чужд).
4) Вече България е в ЕС, така че границата български-чужд университет ще се размива - е може би това още не е случая, но при западната конкуренция за всеки Българските университет имат 2 пътя - или да западне и да се закрие - или да се развие и стане конкурентен.
5) Следването в България има предимства (вероятно примерно финансови, а и се изграждат необходимите и полезни познанства - бъдещи контакти), но задължително трябва поне малка част от подготовката ви да е в чужбина - това отваря хоризонти и развива мироглед.
6) Добрите студенти винаги са дефицит - ако се смятате за такъв - професорите трябва да се конкурират за вас, а не обратно (особено ако правите докторантура).
7) Всяка допълнителна наука (освен основната - в случая Биологията), увеличава шансовете ви за реализация експоненциално.  В сегашно време идеалната кобнинация би била биология + химия + физика (особено квантова) + математика (мноого висша) + достатъчно познания по информатика (като минимум - да имате визия как коже да бъде решен даден проблем и на базата на това можете да направите задание към добър програмистки екип) - не е прекалено - просто е идеал - хм - почти недостижим - нали?
8 ) Личното ми мнение е че за бакалавърска степен по Биоинформатика е малко пресилено - по-логично е да е Магистърска, но по-голямо значение има дали имате интереса и отдадеността да изучавате 2 и повече науки едновременно на необходимото ниво, без компромиси и пропуски.
9) И да - твърдо вяврвам че в България може да се прави бизнес с Биоинформатика - най-малкото защото вече светът е достатъчно отворен за да няма голямо значение местоположението на правенето на бизнес (особено ИТ) - познавам една много успешна българска фирма работеща в тази област (ако няма да се приеме като реклама мога да я спомена в следващ пост).

Успех!
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 18.12.2009, 19:02:20
pdunners, напълно съм съгласен с теб!

а балакавърското ниво според мен е нужно защото от опита ми с магистрите не беше впечатляващ, хората записващи се бяха или информатици или биолози и така те нямаха общата база/картина за симбиозата на 2-те науки (примерно за един математик, биологичните понятия са тъй абстрактни, че за година и половина само в магистратурата да му се изгради една добра биологична база е невъзможно и обратно) за това и спряхме приема в магистратурата за момента  до появата на хора които могат поне малко да се оправят и с двете неща...

по тази причина това "отглеждане" на биоинформатиците и в двете науки едновременно още от бакалавър е полезно, до колко се е получило ще видим...
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 19.12.2009, 18:37:53
"Отглеждане"?!

Вие да не сте фермери някакви? А студентите експеримент?  :hihi:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 22.12.2009, 10:04:30
"Отглеждане"?!

Вие да не сте фермери някакви? А студентите експеримент?  :hihi:

Е сега, изразих се малко по-лирично май  :hihi: ами така си е, студентите трябва да се "дундуркат" и в двете науки за да не им е чужда нито една от тях  :wink:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: munroe в 29.12.2009, 13:32:19
http://www.bestjobs.bg/rabotni-oferti-bioinformatic/41635/4 (http://www.bestjobs.bg/rabotni-oferti-bioinformatic/41635/4)

Все пак някой в България е търсил биоинформатици :)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: HOMO SAPIENS :) в 12.03.2010, 20:27:04
Биоинформатика 3 курс съм и бих искала да задам някои вапроси относно програмата на курса.Защо имаме само едно въведение(подчертавам ВЪВЕДЕНИЕ) в биоинформатика и PERL ,който ще учим само един семестър.Не мисля че е чесно спрямо нас или по скоро спрямо тези,които имат желание да научат нещо(може да сме малко,но все пак ни има) .Неможе ли да се направи нещо по този въпрос,да ни се сложат някои допълнителни предмети свързани с биоинформатиката,вместо да учим неща,който според мен не са ни необходими.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: green light в 14.03.2010, 16:59:46
Да повечето от нещата които се учат в тази специалност на ненужни, но все пак както каза един от създателите и специалността е компромис мевду няколко факултета.Създадена е единствено с цел да се дърпат пари за семестриални таки  а това че никой няма да си намери работа  не ги интересува .Всичко е преподадено набързо и без никави практичести упражнения а дори да ги има те въобще не са свързани  с теоретичната част.Преподаватели масово не искат да карат лекции а някои дори не идват на изпита през сесията уговорен доста преди това.Специално 4 ти курс сега караме всички глупости и избираеми предмети за които предната година нямаше преподавтел и всичко е наблъскано за последния семестър и вместо спокойно да се готвим за държавния учим неща от предните семестри.Мисля че специалноста е добра но за жалост в пловдивския университет я съсипаха -материалната база е ужастна (учи се в барки има по 1 пипета за 10 човека и мн други нередности).
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: HOMO SAPIENS :) в 14.03.2010, 21:12:59
 :D има нещо вярно,че учим в бараки  :-D ГЕННОТО ИНЖИНЕРСТВО Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР  :-).... другата част от лаборатотиите мисля че са добре!!!Не смятам,че за да си добър биоинформатик ти трябват пипети хахахаха(на тях да им се радват молекулярните биолози), по скоро е необходим компютър и човек,който са умее да го използва. Вярно,трябва да имаш и доста добри познания по биология(откъм броя на биологични науки,които сме изучили нямам оплаквания),обаче само с едно въведение и един пърл от нас биоинформатици определено няма да излезе  :-D Затова и зададах въпроса относно програмата... на които така и не получавам отговор.ЖЕСТОТКО СЕ СЪМНЯВАМ ЧЕ ПРОГРАМАТА НИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМЕНЕНА,НО ВСЕ ПАК НАДЕЖДАТА УМИРА ПОСЛЕДНА !!! PS: на един студент,когато утива на изпит не му трябва  нищо друго освен листове,на които да пише и химикал ;) ДАЛИ ЩЕ ТЕ ПАЗИ ДОЦЕНТ,ДОКТОР ИЛИ ЛАБОРАНТКА-не смятам че е от особенно значение!!!
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: green light в 15.03.2010, 14:55:40
ЩЕ цитирам други думи на виден професоф от факултета относно надеждата "още имате шанс за живот с  някоя магистратура"- незнам какво повече да кажа .Относно учебния план тука няма да намериш отговор  а по скоро от  някои преподавател.Колкото за необходимите неща за изпит съгласна съм, но става въпрос за отношението към нас -никой не  знаеше че имаме изпит и тепърва чакахме да се напишат въпроси и т.н
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 16.03.2010, 20:48:41
:D има нещо вярно,че учим в бараки  :-D ГЕННОТО ИНЖИНЕРСТВО Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР  :-).... другата част от лаборатотиите мисля че са добре!!!Не смятам,че за да си добър биоинформатик ти трябват пипети хахахаха(на тях да им се радват молекулярните биолози), по скоро е необходим компютър и човек,който са умее да го използва. Вярно,трябва да имаш и доста добри познания по биология(откъм броя на биологични науки,които сме изучили нямам оплаквания),обаче само с едно въведение и един пърл от нас биоинформатици определено няма да излезе  :-D Затова и зададах въпроса относно програмата... на които така и не получавам отговор.ЖЕСТОТКО СЕ СЪМНЯВАМ ЧЕ ПРОГРАМАТА НИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМЕНЕНА,НО ВСЕ ПАК НАДЕЖДАТА УМИРА ПОСЛЕДНА !!! PS: на един студент,когато утива на изпит не му трябва  нищо друго освен листове,на които да пише и химикал ;) ДАЛИ ЩЕ ТЕ ПАЗИ ДОЦЕНТ,ДОКТОР ИЛИ ЛАБОРАНТКА-не смятам че е от особенно значение!!!

Щом има желание винаги може да се направи нещо по въпроса, ако има ентусиасти нека ми се обадят. По въпросът за програмата, тя се изменя своевременно, не случайно има нова програма освен старата за бакалаври.
Ако някой има желание да научи повече от предоставеното чудесно! нека заповяда (знае каде може да ме намери).
Все пак не може да се даде всичко за ниво бакалавър. Да не говорим че точно от горните курсове Биоинформатика чувам изрази от сорта - "а защо трябва да ги учим тия сложни неща/глупости" точно засягащи елементарни биоинформатични методи! така че ако някой се чувства ощетен откъм информация с радост ще придоставя такава.

Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: HOMO SAPIENS :) в 17.03.2010, 21:31:58
ЕНТУСИАЗЪМ В ИЗЛИШАК  :-) Благодаря за отговора,ще имам в предвид написаното ... :-)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: HOMO SAPIENS :) в 07.05.2010, 18:05:49
ЗАЩО ЗА БОГА В САЙТА НА УНИВЕРСИТЕТА ПРИ МАГИСТАРСКИТЕ ПРОГРАМИ ЛИПСВА МАГИСТРАТУРА ПО БИОИНФОРМАТИКА.  :-X .... КАТО ЦЯЛО ЛИ Е ПРЕМАХНАТА ИЛИ ПРОСТО ПОРАДИ ЛИПСА НА ЖЕЛАЕЩИ. :roll:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 07.05.2010, 20:34:41
След няколко години на "проба" се оказа, че подобна магистратура може да има само ако има хора с ясното виждане на нещата за какво става дума.
Магистратура може да има и при индивидуални бройки на желаещи, достатъчно е желаещите да отговарят на изискванията, в противен случай е мъка както за студентите така и за преподавателите.

За инфо тел 560 или лично.

ПП
@HOMO SAPIENS сайта/форума не е миродавен, щом нещо го няма не означава че не съществува, а че трябва да птърсиш/попиташ където трябва   :hihi:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: HOMO SAPIENS :) в 08.05.2010, 12:40:31
"отговарят на изискванията"-това ми се вижда доста относително понятие...  :-(   От малкото което съм видяла от биоинформатиката стигам да заключението че тези изисквания май няма да са малко   :-)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: HOMO SAPIENS :) в 08.05.2010, 15:57:59
Предполага се че информацията в сайта на университета би трябвало да е актуална !!!...Затова реших да питам :-D . Писах в форума,защото знаех кой ще ми отговори  :-) и така вместо да чакам до другата седмица вече имам отговор.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Атанас Терзийски в 09.05.2010, 09:19:28
Защо търсите актуална информация в сайта на ПУ - концепцията отдавана не е тази, а актуалните новини да са в специализираните сайтове във факултетите, например: http://www.uni-plovdiv.bg/site.jsp?ln=1&id=58

http://bio.uni-plovdiv.bg --- ако тук липсва нещо, събуждайте факултетските ви вебмастъри ;-)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Truther в 09.05.2010, 22:00:21
А защо не отидем още по-далеч и не попитаме дали, ако има актуална информация не трябва да я търсите в:

http://plantgene.eu
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 18.05.2010, 22:03:45
А защо не отидем още по-далеч и не попитаме дали, ако има актуална информация не трябва да я търсите в:

http://plantgene.eu

Би трябвало да я има в bio.uni-plovdiv.bg (който е факултетно/образователно ориентиран сайт за студенти :-D)

plantgene обслужва по-скоро научната работа на катедрата от колкото обучаващата (за това е на английски).
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: G_Lady в 06.06.2010, 21:05:25
Някой може ли да ми каже дали се учат чужди езици ( предполагам, че да) в тази специалност и дали на края на семестъра се държи задължително изпит или можеш да се освободиш?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Веско Баев в 06.06.2010, 22:30:02
Учат се. Има изпити.
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: G_Lady в 22.07.2010, 13:53:45
Решила съм да запиша тази специалност, може ли да ми дададете някакви препоръки или поне да си кажете мнението дали сте доволни, че сте избрали биоинформатика или не  :-) Може да изтъкнете плюсовете и минусите, за да имам поне бегла представа какво ме чака...
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Glezoran4o в 28.07.2010, 10:02:58
Откажи се от тази специалност , няма смисъл от нея  :-( ;)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: G_Lady в 28.07.2010, 14:57:58
Откажи се от тази специалност , няма смисъл от нея  :-( ;)
Като гледам преди години си бил доста "за", хич ли не си доволен? :cry:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: HOMO SAPIENS :) в 27.08.2010, 17:04:59
SPECIALNOSTTA E SUPER....AZ GO RAZBRAH EDVA V 3 KURS ....NADQVAM SE... DA NE E BILO KASNO.OT MEN DA ZNAE6 -NE SLU6AI HORSKITE PRIKAZKI....!!!V TOQ FORUM PI6AT SULIU I PULIU DETO IDEQ NQMAT ZA KAKVO STAVA DUMA  :mmm:   NAI DOBRE SAMA NAMERI INFO I PRO4ETI :)
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: kp3mu в 03.10.2010, 18:14:48
iskam da popitam znaete li sluchaino kyde se namira s.z. 232 che tka malko purva godinka mi e iii ne gi znam oshte ';]
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Silverkata` в 03.10.2010, 18:21:46
http://uni-plovdiv.bg/site.jsp?ln=1&id=369

 Виж тук  :wink:
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: kp3mu в 03.10.2010, 18:41:08
mersii mnogo ;]
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: kp3mu в 03.10.2010, 18:53:29
i oshte edno posledno vbprosche ... lab. bot.1 shte reche :?
Титла: Re:Биоинформатика???
Публикувано от: Silverkata` в 03.10.2010, 19:38:05
Ще рече, че сте в лабораторията по Ботаника, която е на тепето на първия етаж(или партера). Като тръгнея по дългия коридор в ляво има табелка, на която пише Ботаника 1 :-).