Нека да напиша и аз нещичко в тази така забравена тема и има защо да е така. Както за много неща, ние българите и в тази област решихме да действаме като жабата - видяла, че подковават коня и тя се наредила на опашката.
Налага се да дам няколко безплатни съвети на кандитат-студенти, решили да се занимават с биоинформатика.
Преди да хукнат да се записват за нея, нека изчетат доста неща, да проучат какво представлява тя на запад и какво е тя у нас. Да направят паралел. Да си зададат въпроса - какво ще работя в България после? Има ли центрове, институти, които ще ме вземат на работа? Ако няма в България почва за реализация, ще бъда ли конкурентноспособен на запад с това, което ще ме научат тук. Нека проявят известна доза изпитателен подход и критичен поглед. Нека да са наясно, че биоинформатиката не се нуждае само от един компютър. Всичко, което се открие на база на аналитичния апарат на биоинформатиката, ще трябва да се проверява и експериментално в лаборатория. Иска много богата материална база. Запознайте се с какво разполагат западните институти, колко обучаващ персонал имат, какви постижения имат.
И когато претеглите на кантар всичко това, сами решете.
Прочетох това съобщение и бях доста pissed-off. Толкова, че чак се регисрирах, за да отговоря, което за мен е постижение, тъй като това е първото ми участие в дискусионен форум. Причината е и в един отговор, че написаното по-горе се е харесало поне на един човек - вероятно студент... Разбира се, такива наглед компететнтни изказвания лесно влияят на младите хора, които освен това се колебаят какво да правят, какво да учат... В този смисъл подобни безотговорни и некомпетентни изказвания са доста неприятни, особено за хора, които искрено се опитват да въведат нещо ново и да направят постепенно тази България по-нормална европейска и "световна" държава. Класика е да се правят изказвания за това, че в България нищо не става, нищо няма да стане и въобще "forget it kid". Психологията на "здравия" българин е - "откажи се, нищо няма да стане...", докато психологията на обикновения американец, например е, "давай, ще успееш..." Затова цитираното писание ме дразни особено много, още повече, че е в стил - "понеже гроздето е високо и не можем да го стигнем, то е кисело".
Преди да пише повече, бих поканил "genecatcher" (Виктор) да погледне оборудването в катедрата и да му обясня, че то е на европейско ниво и няма никакви проблеми да се направи каквото и да е в областта на молекулярната биология, което и в други европейски университети. Така че въпроса с проверката на биоинформатичните хипотези не стои. Катедрата, която се занимава с биоинформатика - обучение и наука (МБФР), има за следващите три години над 2 милиона лева национално финансиране, което е уникално дори и за европейски университет. И само за да завърша, ще му кажа, че в областта на системната биология и биоинформатиката в ПУ за следващите три години е финансиран европейски проект под мое ръководство за 2.2 милиона евро, от които почти 1 милион са за оборудване. Проектът е класиран в челото на 15 финансирани подобни проекти в Европа, избрани от около 5000 подадени предложения. Надявам се че това говори добре за перспективите на биоинформатиката в ПУ.
Много се надявам, че подобни, като цитираното, конформистки изказвания няма да повияят на младите хора, които са решили да се насочатб в областта на биоинформатиката. Не се впечатлявайте - винаги има подобни хора със "здрав разум", които виждат нещата у нас винаги в черно и се опитват да ви обезкуражат. Сигурно сте чували подобни думи и от другаде. Добре, че науката се прави от "по-луди и безразсъдни, които не си правят такива тънки сметки. Ако не беше така, още щяхме бодро да си преживяме бананите на дървото
Cheers !!
Проф. Иван Минков, фен на биоинформатиката
PP: Прилагам някои ликове, които може да са ви инересни:
http://www.computing.dcu.ie/prospective/postgraduate/bioinformatics/index_bg.htmlhttp://www.computing.dcu.ie/prospective/postgraduate/bioinformatics/whatis.htmlhttp://www.ebc.uu.se/education/master/Bulgarian.htmlА това е една любопитна лекция, която е изнесена, както се разбира, пред небиолози, опитваща се да обясни какво е биоинформатиката - тя е доста дълга - около 1 час, но е много любопитна. Дано да имате търпение да я видите.
http://video.google.com/videoplay?docid=-5710696533230340751#