argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Биоинформатика???  (Прочетена 29569 пъти)

3auHTePecoBaH

 • Гост
Биоинформатика???
« -: 01.07.2005, 10:37:26 »

Бих искал да разбера нещо повече за тази нов специалност? Защото навсякъде е само леко засегната, ако има линк към някаква информация, ще съм ви благодарен( потърсих но не открих почти нищо).Мерси преварително.
Активен

balik

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 140
Re:Биоинформатика???
« Отговор #1 -: 03.07.2005, 14:44:54 »

За подробна информация се обърнете към проф. Минков (minkov@pu.acad.bg)
За съжаление трудно се събира информацията от хората, които я имат за да се сложи online на страницата на факултета. А би трябвало самите те да са заинтересовани за нейното популяризиране, но уви.....
Активен

noname

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #2 -: 11.08.2005, 14:43:30 »

Разбра ли се нещо за биоинформатиката вече ?
Активен

guest

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #3 -: 29.09.2005, 18:44:22 »

Информация има, и при това online тук:

http://sci.bio.argon.acad.bg/rec/menu.htm


P.S.
това е за магистратурата, за  бакалаври пишете на проф.Минков - minkov@pu.acad.bg

...а за това защо информация има, но не е качена в тъй нареченият "сайт на факултета",  няма да давам коментари.
Активен

biba

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 23
Re:Биоинформатика???
« Отговор #4 -: 25.11.2005, 21:01:01 »

ами няма допълнителна информация, за да не се смеят хората на такава. Според мен магистърската степен по "биоинформатика" за завършили ФМИ трябва да е допустима само след приемен изпит. Завършила съм математика и тлърдя, че огромната част от студентите там са много далече и от елементарната биологична култура, придобивана в училище. Между другото, не е честно при този учебен план да станат магистри по биология, но очевидно е финансово изгодно за факултетите. А погледнато от друга страна, голяма част от колегите ми в "молекулярна биология" са генетично ощетени в способността си да мислят. В учебния план от тази посока трябва да учат много повече анализ, вероятности и статистика, числени методи. Иначе няма смисъл да придобиват представа що е туй програмиране - опитът е безполезен.
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #5 -: 26.11.2005, 02:16:01 »

Госпожице/госпожо biba,
Въпросът дали трябва да се даде магистърска степен е много спорен. Съдейки по това какво се изучава като Биология на мен лично ми е много интересно, а и някак си като прегледах какви са задължителните предмети започна да ме хваща носталгия по 5 годишното ми обучение по Биология /*специализирана паралелка*/, защото уверявам ви дори след 4 години /*вече 5-та*/ Информатика, все още помня много от изучаваното и дори се изненадвам как водя компетентни спорове със колеги от биологическите специалности. Освен това има доста интересни неща от биологията, които могат да се въведат в компютърния свят най-малкото поне като симулации. Дори на скоро ми хрумна една такава идея за представяне симулация на генетичен 3D модел и мисля дори и с малкото си познания и малко компетентна помощ да я реализирам покрай останалите ми ангажименти.
Това вече кой за какво е записал тази специалност е съвсем отделен въпрос. Реално като се замислите за бакалаври колко хора записват да учат само колкото да им минава времето. Лично за мен тази специалност като магистратура е доста интересна и ако бях научил по-рано определено бих я записал. А това дали ще има изпит по биология или информатика... ами добре. Мен лично не ме смущава това. Интересно защо нямаше публикувано никъде това като възможност към магистратурите във ФМИ??? :? Е, няма значение. За догодина ще го имам в предвид.
Активен

biba

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 23
Re:Биоинформатика???
« Отговор #6 -: 30.11.2005, 00:17:01 »

OpenBSD,

Първо, за възможни магистратури се проверява по обратен начин: не какво ти предлагат в съответния факултет (ФМИ), а кои факултети и в кои университети предлагат съответни магистърски програми, как са регламентирани правилата (винаги има решение на факултетния съвет) и т.н. Обикновено има изисквания към направлението (шифъра) и хорариума по определени дисциплини. Има достатъчно голям избор.

Не съжалявай особено много (след като имаш задоволителни биологични знания), защото в тази магистратура нямаше да намериш това, което търсиш. ЕДВА ЛИ ЩЕШЕ ДА СИ УДОВЛЕТВОРЕН!!!
В магистърската програма не е включена полезната според мене химична и биохимична подготовка. Включена е и относително малко генетика. А няколко от дисциплините са сложени просто за да се запълни минимално допустимият от закона хорариум.

Иначе, считам че този хибриден дял наистина си заслужава вниманието. Ако обаче можеха да се подбират по-свободно дисциплините, например чрез индивидуален учебен план (а такава възможност в нормативните документи е регламентирана). И без това за толкова време не може да се учи цялата биология, по-добре е да се включат специфични области от биологията. Това би ти позволило, например, да реализираш биологични модели (в по-тясна област), които обаче да описват съответния биологичен обект много по-адекватно; намалява вероятността да се допуснат грешки.

А за приемния изпит - наистина е добре да го има. Разбери, че поне 50% от студентите в биологичния факултет просто възпроизвеждат последователност от думи, без да се замислят какво стои зад тях. Дори не могат да обяснят какво казват, изполдвайки други думи! В този факултет нищо не провокира мисленето ти, напротив! Излишно е!
Никой преподавател, например, не си задава въпрос как може в 1 грам проба да се съдържат 2 грама някакво вещество (какъв да е метаболит) - това често е "изводът" от упражнението! Болшинството от преподавателите освен това не осмислят необходимостта от каквато и да е доказателственост, а дори и от елементарна коректност на резултатите. МЕТРОЛОГИЯ трябва да влезе в програмата на биолозите... И повече физика. Отпреди години им липсва!!

... Абе биолозите даже не осмислят що е туй функция и как да им е полезна в модел, камоли в алгоритъм на основата  на "изкуствен интелект". Релационни бази данни?!? Какво е това животно?? То не е само да щракаш, ми и да мислиш!!!

Абе много е трагично в този факултет, никога не съжалявай! По-добре си осмисли свободното време директно с реализация на това, което си замислил. Повече ще те удовлетвори!

Аз ужасно много съжалявам, че хвърлих 4 години в биологичния факултет, вместо магистърска програма във ФМИ!!! И все пак имаше много повече смисъл от магистратурата "биоинформатика"!!!
Активен

Valdorval

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 87
Re:Биоинформатика???
« Отговор #7 -: 30.11.2005, 15:33:01 »

Какво мислите дали като завършил информатик ще мога да се справя и ще мога да запиша тази магистратура въпреки че познанията ми по биология за много малки?
 :-)
Искам да чуя вашето мнение?
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #8 -: 30.11.2005, 18:15:44 »

Фен, до колкото разбирам изобщо не се учи биология, така че ако не седнеш сам да си я учиш нищо няма да направиш :evil: Но то като гледам знания с фуния до сега никой не е измислил да се наливат в главата, а това от "Матрицата" си е още само фантастика. Все пак от опит глава не боли :-) само поизтънява портфейла :lol: :-D :-P що се отнася до магистратури. Е, на "есен с песен" ще му мислим стига да има такава обявена специалност.
@biba за съжаление генетиката не се учи толкова подробно в средните училища. Ето например наското научих, че освен кодиращата генетична информация има и молекули в ДНК, които нямат никакво значение за синтезирането на белтъци. Също така много ме вълнува въпросът как така в многоклетъчен организъм клетките пазят едно и също ДНК, но за различните органи, изградени от различни клетки се синтезират специфични за тях белтъци. Понеже нямам толкова свободно време за да чета купища документация за това, предпочитам някой да ми го обясни било то и повърхностно, а аз вече ще знам какво да търся за по-добро разяснение. Има още толкова много неща, за които мога да питам, но в момента нямам толкова свободно време, а и ми трябва спокойствие за да формулирам правилно въпроса. Това става най-добре в учебните занятия ако не се лъжа. Там мога да получа конкретен отговор на момента.
Активен

BORIME4KA

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 86
  • http://psabev.blogspot.com
Re:Биоинформатика???
« Отговор #9 -: 01.12.2005, 15:33:46 »

Миналата година ходих на интензивен курс по "Биоинформатика" в Битоля, Македония. Много неща се учат, но всичко се свежда до теория на графите. Не можеш без биология, но без информатика и математика повече не можеш  :-D
Всъщност, съотношението на биологичните към информатичните знания в науката е нещо като 15:85, тъй че споко!
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #10 -: 01.12.2005, 15:54:59 »

Не винаги гентетиката може да се представи с граф, било то и в сферата на информатиката. Просто в различните науки има различно виждане за нещата. Честно казано като информатик не мога да си представя как всичко може да се сведе до Теория на графите, но ще ми е интересно да науча това виждане на математиците над молекулярната биология и генетиката.
Активен

V. Noncheva

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #11 -: 03.12.2005, 22:14:30 »

>> Какво мислите дали като завършил информатик ще мога да се справя и ще мога да запиша тази магистратура въпреки че познанията ми по биология за много малки?

Според мене тази идея е чудесна!
В момента в страните от Европейския съюз има много работни места за такива специалисти (магистри и доктори). Главно във фармацевтичната индустрия. Всяко ново лекарство се тества на 4 етапа преди да се пусне на пазара. Използват се статистически методи.
В момента са обявени 10 стипендии за докторанти в тази област във Великобритания само за чужденци. След приемането на България в ЕС се очаква и у нас да се появят подобни работни места.
Един биоинформатик трябва да има знания поне в следните три области:
-   биология
-   статистически методи
-   статистически софтуер>> Миналата година ходих на интензивен курс по "Биоинформатика" в Битоля, Македония. Много неща се учат, но всичко се свежда до теория на графите.

Едно мощно средство в биоинформатиката са Бейсовите мрежи.

Бейсова мрежа = Ориентиран граф + Вероятности

Статистическите методи се използват за да се самообучават Бейсовите мрежи от данни.

Публикации в тази област има на учени от Израел и САЩ.

Моята дипломна работа от магистърската ми степен беше в тази област. Специалисти от Института по молекулярна биология и от Института по математика и информатика работеха върху хипотезата че ракът е вирус. Аз изследвах 4 генома. Математическият апарат, който използвах, е вериги на Марков. Тогава нямах достъп до съответния софтуер и си програмирах метода на Фортран. Получените резултати са публикувани през 1983год.

Моят научен ръководител проф. Янев ще изнесе доклад на тема от биоинформатиката:

Seminar't po Verojatnosti i statistika ste provede porednata si sbirka
na 7 dekemvri (srjada)
ot 14 chasa v staja 403 na IMI-BAN s doklad na
        Nikolay Yanev
na tema
          BRANCHING PROCESSES AND CELL PROLIFERATION.
Model of Leukemia Cell Kinetics.
Nikolay Yanev,
Department of Probability and Statistics, Chair,
Institute of Mathematics and Informatics,
Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria
E-mail: yanev@math.bas.bg
      First, we will try to give some general idea about Cell Proliferation and Branching Processes. After that this idea will be developed considering with most details the modeling of Leukemia Cell Kinetics. For this purpose a new class of two-type decomposable branching processes is introduced. It is investigated the asymptotic behavior of the means, variances and covariance in the subcritical, critical and supercritical cases. In the subcritical case a limit theorem is also proved. Finally some open problems are proposed.
      The preliminary knowledge in this field is not required.

Поздрави,
Веска Нончева

Активен

Проф. Иван Минков

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #12 -: 23.12.2005, 15:15:34 »

Всякаква информация за Биоинформатика можете да получите в катедрата по физиология на растенията и молекулярна биология, на адрес plantgene.org. За съжаление по технически причини саитът не работи от известно време (месец) и най вероятно ще бъде достъпен след нова година (2006). Дотогава на моя е-маил адрес minkov@pu.acad.bg, както и на адреса на Виктор - vitorio@abv.bg, можете да се свържете и да получите повече информация.
За съжаление сайта на факултета по биология е доста старомоден като дизайн, възможности и техническо изпълнение, така че не можем да го използваме пълноценно за подобна информация. Иначе най-лесният начин за информация е Google - Bioinformatics - и си подгответе по-голям диск за информацията по Bioinformatics :-).  А накратко - биоинформатиката е най модерната в момента наука и е молекулярна биология с методите на информатиката.
Активен

Проф. Иван Минков

 • Гост
Re:Биоинформатика???
« Отговор #13 -: 23.12.2005, 15:58:10 »

Не бях обръщал внимание на този форум, но по настояване на моите докторанти го погледнах днес. Утре е Коледа (приятни изживявания на всички) и не е добре да изразяваме лоши чувства :-).
От прочетеното във форума се вижда едно нещо - повечето от компетентните и нафукани мнения са си чиста фантазия. Не искам да споменавам мненията на онези "математици" за нивото на студентите по биология...
Магистратурата по биоинформатика е наистина повече за биолози, отколкото за други специалности, защото това си е все пак биологична наука. В краен случай и за някои "по-аналитично мислещи математици" :).
Когато започвахме да "пробиваме" за бакалавърска програма по биоинфоматика (вече имаме такава, официано одобрена и с отпуснати места от МОН), ни "съветваха" да направим магистратура, защото "какво толкова има за бакалавърска програма по биоинформатика"? Сега съм сигурен, че това настина трябва да е бакалавърска програма, защотото се изискват солидни познания по биология (молекулярна основно, но и биохимия, генетика, клетъчна, биоразнообразие и т.н.). И оттам нататък чрез огромните бази данни на секвенираните геноми можем да се опитаме да надникнем в необятния свят на наследствената информация на висшите организми. Невероятно е, какво може да се направи в областта на еволюцията, молекулярната генетика, и почти всички останали биологични науки с няколко прости програми и наличните секвенции. Геномът носи следи от милиарди години еволюция (за математиците - 2.5 милиарда). Ние се носим на повърхността на грандиозни открития, които ни предстоят да видим и в основата на които ще е биоинформатиката.
Тези, които наистина се интересуват от подобни примамливи перспективи и които искат да са първи в тази насока - са добре дошли. В нормалните страни подобни Хамлетовски съмнения, които чета по форума не съществуват - там има големи Институти по биоинформатика, в които се работи, фармацевтични фирми печелят милиарди от конструирани с биоинформатични методи лекарства, лекарите се канят да изхвърлят всички стари ваксини и да изработят нови, специфични за целта, получени чрез биоинформатични методи.
Е, ние сме още в началото, не всичко ни е наред, но НИЕ ЗНАЕМ ПЪТЯ, което е най-важното. В катедрата работят четирима докторанти по биоинформатика, имаме публикации по биоинформатика (все още малко, разбира се) в най-реномирани научни издания.
Това е първият последен път, който пиша в този форум, но все пак се чуствах длъжен да напиша нещо, тъй като не обичам да ме подминават и да ми се подсмиват...
Бъдете здрави и помнете, че младостта е нещо преходно и презрителните погледи от нейната висота не са най-мъдрото нещо, което човек може да направи ...

А тези, които искат да научат нещо повече за биоинформатиката, нека да дойдат в катедрата - "Физиология на растенията и молекулярна биология", Биологичен факултет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" или да ми пишат - minkov@pu.acad.bg
Активен

liska

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 32
Re:Биоинформатика???
« Отговор #14 -: 03.02.2007, 15:26:49 »

Здравейте!
Догодина, живот и здраве, записвам магистратура по Биоинформатика.
Но дотогава съм решила да се "образовам" малко по биология, понеже съм информатик по образование.
Ще се радвам да намеря ентусиасти в тази област  :-)
До скоро!
Активен
Если долго смотреть на луну, можно стать идиотом.

jadore

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 226
Re:Биоинформатика???
« Отговор #15 -: 07.02.2007, 12:28:02 »

Ако мога да бъда с нещо от помощ съм насреща.
Активен

liska

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 32
Re:Биоинформатика???
« Отговор #16 -: 07.02.2007, 12:42:14 »

 :-) Много мило от твоя страна !!! Ще се възползвам някой ден от предложението.
Видях че има тема с въпроси в областта на биологията, та ако имам някакви питания и неясноти, ще пиша там.
Като начало започвам с
"Дайджест по биология",
"Тайните на клетката",
"Биология за 10 клас"
и ...едни материали за ДНК
Активен
Если долго смотреть на луну, можно стать идиотом.

Diudi

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 36
Re:Биоинформатика???
« Отговор #17 -: 14.02.2007, 10:57:18 »

Биоинформатиката има ли практика след всяка година??? :roll:
Активен

ilia

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 115
Re:Биоинформатика???
« Отговор #18 -: 14.02.2007, 13:24:10 »

В учебният план на Биоинформатика няма предвидени теренни практики (ако това е смисъла на въпроса)
Активен
-

Diudi

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 36
Re:Биоинформатика???
« Отговор #19 -: 14.02.2007, 15:53:39 »

А въобще имат ли някаква практика?И ако имат,то каква е тя?
Активен