Не бях обръщал внимание на този форум, но по настояване на моите докторанти го погледнах днес. Утре е Коледа (приятни изживявания на всички) и не е добре да изразяваме лоши чувства
.
От прочетеното във форума се вижда едно нещо - повечето от компетентните и нафукани мнения са си чиста фантазия. Не искам да споменавам мненията на онези "математици" за нивото на студентите по биология...
Магистратурата по биоинформатика е наистина повече за биолози, отколкото за други специалности, защото това си е все пак биологична наука. В краен случай и за някои "по-аналитично мислещи математици"
.
Когато започвахме да "пробиваме" за бакалавърска програма по биоинфоматика (вече имаме такава, официано одобрена и с отпуснати места от МОН), ни "съветваха" да направим магистратура, защото "какво толкова има за бакалавърска програма по биоинформатика"? Сега съм сигурен, че това настина трябва да е бакалавърска програма, защотото се изискват солидни познания по биология (молекулярна основно, но и биохимия, генетика, клетъчна, биоразнообразие и т.н.). И оттам нататък чрез огромните бази данни на секвенираните геноми можем да се опитаме да надникнем в необятния свят на наследствената информация на висшите организми. Невероятно е, какво може да се направи в областта на еволюцията, молекулярната генетика, и почти всички останали биологични науки с няколко прости програми и наличните секвенции. Геномът носи следи от милиарди години еволюция (за математиците - 2.5 милиарда). Ние се носим на повърхността на грандиозни открития, които ни предстоят да видим и в основата на които ще е биоинформатиката.
Тези, които наистина се интересуват от подобни примамливи перспективи и които искат да са първи в тази насока - са добре дошли. В нормалните страни подобни Хамлетовски съмнения, които чета по форума не съществуват - там има големи Институти по биоинформатика, в които се работи, фармацевтични фирми печелят милиарди от конструирани с биоинформатични методи лекарства, лекарите се канят да изхвърлят всички стари ваксини и да изработят нови, специфични за целта, получени чрез биоинформатични методи.
Е, ние сме още в началото, не всичко ни е наред, но НИЕ ЗНАЕМ ПЪТЯ, което е най-важното. В катедрата работят четирима докторанти по биоинформатика, имаме публикации по биоинформатика (все още малко, разбира се) в най-реномирани научни издания.
Това е първият последен път, който пиша в този форум, но все пак се чуствах длъжен да напиша нещо, тъй като не обичам да ме подминават и да ми се подсмиват...
Бъдете здрави и помнете, че младостта е нещо преходно и презрителните погледи от нейната висота не са най-мъдрото нещо, което човек може да направи ...
А тези, които искат да научат нещо повече за биоинформатиката, нека да дойдат в катедрата - "Физиология на растенията и молекулярна биология", Биологичен факултет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" или да ми пишат -
minkov@pu.acad.bg