А що не? От къде знаеш какъв ми е критерия?
C, Python, Lisp, Ruby та дори и Perl и PHP са от едната страна
Java, C#, VB .Net та дори и COBOL са от другата
А сега познай какъв е критерия
И една подсказка, не е разделение на езиците, които знам от тези, които не знам.
През последните месец и полвина практически цялото ми свободно време отива в четене на процеси. Софтуерни процеси (Ася Стоянова би се гордяла с мен
И колкото повече задълбавам в процесите и разбирам как работят тлъстите IT корпорации, толкова повече се убеждавам, че когато една голяма фирма застане зад някаква технология, значи тя има интерес от това. А интересите на фирмите, по дефиниция са бизнес интереси. Не технологични.
SUN (според мен, може и да бъркам) не са застанали зад Java от любов към технологията, ами от любов към финикийските знаци... пари... кинти... авоари... cash
А глобалната рекламна кампания за .Net, която струва милиарди $ също (според мен) не е от любов към технологията, ами пак към горепосочените "roots of all evil".
Та така... аз ги деля на "бизнес езици" и "езици, които някой хакер е направил, за да му паснат на акъла".
И ако се замислиш малко, на кой Жавата е по-удобна - на програмистите или на Project Manager ите?
Идва клиента и ти му казваш:
- Направихме страхотна ахитектура, направо перфектно решение, супер евтино и стабилно е и можем да го направим много бързо.
- А каква технология използвахте, моля?
- Zope application server.
- Кфо???
- Zope application server, доста иновационна и гъвкава платформа, писана на Python.
- Ама аз не съм чувал за нея...
- Ами за какво сте чували?
- Java, J2EE, ASP .Net, Oracle и SQL Server
- А знаете ли какво представляват тези неща?
- Не, обаче всички ми ги хвалят... искам на Java и Oracle...
- Ама ще е доста по-скъпо и по-тромаво и ще отнеме повече време и ще трябва да наемете сертифициран от съответните фирми персонал да ви го поддържа...
- Нищо, аз ще си платя колкото трябва и ще чакам. Щото после ще мога да си лепна на Web сайта "Powered by Java & Oracle" и хората ше ми имат повече доверие...
Та така... и ти повече не се опитваш да правиш иновации... използваш това, което в момента всички са чували... което се рекламира в момента... това, в което се наливат яки кинти... то може и да е много добро, обаче на теб ти се НАЛАГА да го ползваш, щото такваз е видиш ли пазарната конюнктура ф момента...
Да не мислиш, че много ми се учи Java
Ама нали тряа да ям и да плащам сметки... НАЛАГА ми се... как искаш тогава да я харесвам?
И само ме е страх, че Zope нещо бая се разрастнаха напоследък и да не вземат да правят яка реклама на Python а, че отиде тогава хубавият език...
Може вече да ме оплюете, да ми се смеете да ме наругаете, да ме посочите с пръст и да ме замеряте с камъни. Това е моето мнение за Жава и тям подобните и езици. Не, че кат не я харесвам няма да се хвана да я изуча из основи де