argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Сайта на ФМИ и на ТУРСКИ !?  (Прочетена 8619 пъти)

Beginner

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67
  • May the source be with you
    • Begginer's web
Сайта на ФМИ и на ТУРСКИ !?
« -: 19.08.2009, 16:21:44 »

Днес забелязах, че сайта на факултета има линк за турски език, което ме докара до размисъл. Искам да разбера какви са целите на това нещо, освен да се подмазваме на платежоспособните клиенти (не съм объркал студенти с клиенти). Някой ще каже, че те преобладават в нашия университет, затова ще дам пример с университетите в САЩ, където започват да преобладават китайци. Защо там няма никъде превод на китайски. Защото е много труден? Не ще ви кажа защо, защото имат национално самосъзнание. Ние все повече превръщаме образователната ни система, която е пред колапс в търговия. Сега ще направим на братята турци да четат и на майчиния си език, както им направихме и новини по БНТ, за да им е по-комфортно вместо да учат ИЗЛИШНИЯ български. Следващата предполагаема по индукция стъпка е поддръжка на гръцки език и т.н докато евентуално българския стане ненужен. Та другия въпрос ми е докога ще се съобразяваме с чужденците в нашата собствена държава, при положение че като идем на вън не ни броят за живи. Нима в турските университети имат преведени сайтовете на български!? Но от празни думи няма смисъл. Искам да видя вашето мнение по въпроса и ако може не отговаряйте на турски език, защото все още във форума официалният език е БЪЛГАРСКИ.

ПП: Предполагам че ще я заключите като кажете че е заяждане както винаги става със сериозните теми. Но ние трябва да се опитваме да изграждаме наше собствено самосъзнание, тъй като вече сме демократично общество.
« Последна редакция: 19.08.2009, 16:25:49 от Beginner »
Активен
Понякога стоя и си мисля, а понякога само стоя.

Владо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Сайта на ФМИ и на ТУРСКИ !?
« Отговор #1 -: 19.08.2009, 18:42:01 »

Обаче линка към версията на турски език е написан на български  :-D
Вероятно основната причина да има и такава версия на сайта е да се привличат повече чуждестранни студенти и по-специално от Турция и не виждам нищо лошо в това, нито заемат наши места нито по някакъв начин  ни пречат, дори е по-добре защото до колкото знам плащат доста високи такси, а тези такси са добре дошли за университета ни.
Към анонимния Beginner, примерът с университетите в САЩ е неуместен поради две причини, първата е, че там образованоето си е чист бизнес, а за втората помисли сам.
Не знам дали това което те мотивира може да се нарече патриотизъм, защото като ти каза, вече сме "демократично" (а не националистично) общество, само дето ефекта от тази демокрация прилича на ефекта, който ще се наблюдава ако на човек който е бил изгубен в пустинята и стада от дехидратация дадеш да изпие две кофи вода (от онези по 25 литра)... та мисълта ми беше, че в демократичното общество всички хора имат равни права без значение произход, религия, пол и тнт. Разбира се, някой би ме поправил, че съответните хора трябва да са граждани на съответната страна, но специално проблема с турците се отнася най-вече за тези които са български граждани. Не знам как се обърна така, че да плюеш по малцинставата е патриотизъм, а да говориш истината се смята за родоотстъпничество, вероотстъпничество и какво ли още не ! Всички знаем, че определени хора се заиграват (както обичат да наричат тази безочливост по телевизията) с етническата карта на България и използват създалото се напрежение за политически цели.
Цитат
Но ние трябва да се опитваме да изграждаме наше собствено самосъзнание
Процесите на изграздане на наше собствено самосъзнание или както иначе се нарича национална идентичност протичат още през 19 век, така че малко късно си се сетил, но един проблем от тогава си остава не решен и това е, че за разлика от държавите в Западна Европа, където нациите се оформят върху всеобщи граждански права, балканските политици се стремят към създаване на етнически монолитни нации, а това няма как да стане и до ден днешен създава проблеми.
Активен

seltika

• Гост
« Отговор #3 -: 19.08.2009, 21:06:48 »

Леле леле, Владо, колко малко си написал, колко много глупости си казал. Първо - образованието в САЩ било бизнес. И да е така какъв е проблема ? Там са привлечени по-голямата част от умовете по света, а тук привличаме само лопати и търмъци. Излишно е да казвам какви разработки се правят там, каква материална база имат и колко са титулувани. Второ - в демократична страна всички имали равни права. В Турция да си видял сайт с превод на български, нещо с превод на кюрдски ? Да, на теория си прав че всички са равни, но на теория няма разлика между теория и практика, но на практика има. Трето - като плащат високи такси какво ? Св***и ли да им правим. Висшето образование не е задължително - който иска учи, който иска не учи. Същите тия днес в аулата няма да ти заемат мястото, но утре като завършите заедно ще ти вземат мястото на работа, защото той ще има 6, а ти ще имаш 3. Или същия този ще ти е началник, а некадърни началници в тая държава - с лопата да ги ринеш. За патриотизъм и националистичност не смятам да говора. Едно време хората са умирали, със сигурност от тях има и твои и мои прародители, за да можеш сега и тук ти и аз да говориме на български език. С какви очи това го подминаваш с лека ръка и ми казваш какъв е проблема да има преводи на турски - нали си плащат ? Ти имаш ли българско самосъзнание ? Знаеш ли какво е това ? На какви се правим с тая толерантност ? Кой я оценява и къде толерират българите само за това че са българи ? Колко по-добре се държиш с някой - толкова повече той ти се качва на главата.
« Последна редакция: 19.08.2009, 21:10:27 от seltika »
Активен

Beginner

• Неактивен Неактивен
    • Begginer's web
« Отговор #4 -: 19.08.2009, 21:17:27 »

Към анонимния Beginner
Каквото и да означава това, аз съм човек който застава зад думите си. Така ще определенията може би показват само колко ти е богат речниковия състав :)
Няма да коментирам поста ти, защото това според мен е отговор на английски дипломат - много говорене, но нищо не ни казваш. Идеята не е да ме изкараш нациналист. Идеята е да се замислим над темата. Сравнения за пустини, пустиняци и други ги прави на сбирките на родата...
След като трябва да бъдем равни и толерантни защо не направим и лекциите на турски, гръцки, цигански, влашки? Нали и те са част от етноса на държавата?
Ще ти кажа защо за да не размишляваш излишно. Защото всичко това се прави целенасочено от определени кръгове (не визирам ръководството на ФМИ) от хора. Останалото сигурно ще можеш да се досетиш сам.
ПП: Айде опитай се да влезнеш в ВУЗ в САЩ, който има ранг подобен на ПУ (който е един от топ-университетите в България) толкова лесно колкото си влезнал тук. Да видим къде е по-големият бизнес. Не искам да ти давам по-конкретни примери, защото аз май съм по-неанонимен от теб и ще имам по-големи проблеми...
« Последна редакция: 19.08.2009, 21:30:38 от Beginner »
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!
« Отговор #5 -: 19.08.2009, 22:10:51 »

Да и аз неодобрявам линка на турски и гръцки език. Това е грубо нарушаване на човешките права на българските студенти!За да го оцветя малко по емоционално ще го нарека поредния от много години безплоден опит  на новите интелектуални ЕНИЧАРИ на българщината и на зараждащия се български дух на новото време! Безплатен съвет :Като искате направете брошури за реклама на турски и гръцки  език и ги изпратете по пощата на бъдещите кандидат студенти ,но незабравяйте да посочите , че говоренето ,писането ,изобщо комуникацията в БГ става на САМО на официалния език който е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН и той е БЪЛГАРСКИЯТ КНИЖОВЕН ЕЗИК. Какво ще говорят помежду си, на какъв език извън Университета  няма абсолютно никакво значение,но ако искат да се изучат и адаптират в БГ трябва ПЕРФЕКТНО да знаят БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!Едно отклонение -Правенето на грешки е полезно, НДУ, ( необходимо и достатъчно условие) за израстването на личностите  ,които са се занимавали с този проблем за което ги приветствам, с пожелание да не повтарят същата грешка в бъдещата си работа!инж. Марин Райнов Янков студент 4-5 курс ,специалност Право, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
Към анонимния Beginner
Каквото и да означава това, аз съм човек който застава зад думите си. Така ще определенията може би показват само колко ти е богат речниковия състав :)
Няма да коментирам поста ти, защото това според мен е отговор на английски дипломат - много говорене, но нищо не ни казваш. Идеята не е да ме изкараш нациналист. Идеята е да се замислим над темата. Сравнения за пустини, пустиняци и други ги прави на сбирките на родата...
След като трябва да бъдем равни и толерантни защо не направим и лекциите на турски, гръцки, цигански, влашки? Нали и те са част от етноса на държавата?
Ще ти кажа защо за да не размишляваш излишно. Защото всичко това се прави целенасочено от определени кръгове (не визирам ръководството на ФМИ) от хора. Останалото сигурно ще можеш да се досетиш сам.
ПП: Айде опитай се да влезнеш в ВУЗ в САЩ, който има ранг подобен на ПУ (който е един от топ-университетите в България) толкова лесно колкото си влезнал тук. Да видим къде е по-големият бизнес. Не искам да ти давам по-конкретни примери, защото аз май съм по-неанонимен от теб и ще имам по-големи проблеми...
Активен
Всичко е любов

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #6 -: 19.08.2009, 22:19:23 »

Турския е език, като всички останали. Друг е въпроса, че покрай него вървят един тон неприемливи неща. В случая обаче ситуацията не е такава, тъй че не се впрягайте много :)

Ето нещо интересно по темата. Снимката е от връх Свобода в източните Родопи.
Активен

Владо

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 19.08.2009, 22:26:32 »

Такъв израз като "богат речников състав" няма или по-точно е граматически неправилен в контекста, в който го използваш и зада правиш забележки относно речника ми, трябва поне да познаваш елементарните правописни правила и граматика, а виждам черно на бяло, че не е така  :?
По втората ти забележка, ако не разбираш какво говоря/пиша, това не означава, че казаното/написаното няма смисъл и благодаря за съвета ти, но аз съм от хората които рзмишляват и не приемат чуждите мнения на готово, жалко че ти го смяташ излишно губене на време.
Относно "великите" ти разкрития за конспирацията, мога да кажа, че дори не си одраскал върха на айсберга.
САЩ... понеже голяма част от семейството ми живее, учи и работи там, а също и аз самия съм бил там, претендирам, че съм поне малко наясно как стоят нещата, ако държите мога да ви кажа и какви са таксите в някои университети и какви изпити се полагат.

seltika, самосъзнанието ми е българско и да знам какво е това. А ти знаеш ли ?
Не смей да ме обвиняваш в родоотстъпничество ! Погледни малко историята, виж какви са били идеите на хората, борили се за свободата ни, за това как да изглежда свободна България и дали се покриват с твоето мислене  :?
Заключенията ти относно конкуренцията, реализацията, а също така и великите ти открития за човешките взаимоотношения, могат да се сравнят само с тези на... начална учителка в малко село с училище до 4-ти клас.

Активен

Владо

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 19.08.2009, 22:36:00 »

Инж. Марин Райнов Янков, не ви ли хрумна, че превода на други езици се прави зада се привлекат студенти от Гърция и Турция, такива които не са били в България или и да са били все още не знаят български ? Такива които се интересуват от университета ни и ако евентуално дойдат да учат тук, са наясно че ще се наложи да изучават български език ? Това по какъв начин нарушава човешките права на студентите ? Наистина, много ще ми е интересно да разбера.
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 19.08.2009, 22:40:06 »

Наско,  напълно съм съгласен, че както гръцкия ,турския , арменския  ,ромския, македонския ,сръбския , китайският     и    т.н.  са само езици на други народи ,  и като такива не се употребяват в сферата на Хуманитаристиката   на обучението в нашите    Университети . изключая Филологиите по тези езици където преподаването на същите пък е просто по програма одобрена от МОН.инж. Марин Янков 4-5 курс ,Право,  ПУ
Активен
Всичко е любов

Beginner

• Неактивен Неактивен
    • Begginer's web
« Отговор #10 -: 19.08.2009, 22:44:33 »

@Владо само за уточнение: "Речников състав - Целият фонд от думи, лексикални единици, чието съществуване, комбиниране, словосъчетание и изречение се регулира от лексикалната норма – тя регулира употребата на думите според речниковото им значение." (Използвай гугъл понякога преди пост.)
Относно сладките бригадки в САЩ и претенциите за познаване на нещата нямам коментар...
ПП: Оценявам по достойнство сравненията ти - такива си правихме когато бяхме в 5-ти клас втория срок
Активен

seltika

• Гост
« Отговор #11 -: 19.08.2009, 22:45:47 »

Ти за история хич не ми говори, защото само като ти чета глупостите и полудявам. Какви са били идеите на хората, които са се борили за свободата ? Да има турски език заедно с българския ли бе ? Който иска турски да са маха от България и да хваща пътя за юго-изток. За родоотстъпничество хич не мога да те обвинявам - то ти си го защитаваш и то доста ревностно ;) .

Ще си говорим и за конкуренцията и реализацията, но да мине малко време. Щото ще ревеш "ъъъ бахти скапаната държава, бях с Асан заедно в един курс, за нищо не ставаше, пък сега взима 2000 заплата, пък аз късам билети в четворката".

Между другото на кой организъм му е дошла идеята за превода на въпросния език ?
« Последна редакция: 19.08.2009, 22:49:25 от seltika »
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 19.08.2009, 22:55:06 »

Инж. Марин Райнов Янков, не ви ли хрумна, че превода на други езици се прави зада се привлекат студенти от Гърция и Турция, такива които не са били в България или и да са били все още не знаят български ? Такива които се интересуват от университета ни и ако евентуално дойдат да учат тук, са наясно че ще се наложи да изучават български език ? Това по какъв начин нарушава човешките права на студентите ? Наистина, много ще ми е интересно да разбера.
----------------------------------------------------------Преди година, две познавах една млада студентка  от ФМИ която беше добра математичка с перфектни записки,  но за съжаление майка й  ни превеждаше от турски на български. Момичето имаше доста 2-ки само защото не знаеше български, (била е на 1-2 год. по времето на Голямата екскурзия.Това момиче ако беше учило в Истамбул щеше да стане перфектна програмистка или математичка.За съжаление тук в БГ тя бе нещастна и навярно е прекъснала само защото не знаеше  български ,а по думите на майка й се е срамувала да говори на български. За сведение знаеше не повече от 200-300думи на български.За такива младежи ми е мъчно, за останалите които не познавам -нямам преживявания. Не съм политик ,но извън БГ имаме много хора , които искат да се завърнат към КОРЕНИТЕ си ,но не знаем как да ги посрещнем!инж. Марин Янков 4-5 курс, Право, ПУ
« Последна редакция: 19.08.2009, 23:13:30 от marin2025 »
Активен
Всичко е любов

Владо

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 19.08.2009, 22:56:35 »

@Beginner ти къде видя, след като пита google, че речниковия състав представлява набора от думи които са в активния речник на даден човек ? Къде видя също да пиша нещо за бригади при положение, че ясно написах, че става въпрос за учене ?
Също така, щом смяташ, че сравненията ми са като на петокласник, защо прибягваш до същия стил в опита си да ме наредиш ?
seltika, моля те не полудявай, фирмите все още търсят кадърни хора, но ако от теб нищо не става, тогава няма да има значение как се казва този който взема 2000 лв заплата.
Активен

Beginner

• Неактивен Неактивен
    • Begginer's web
« Отговор #14 -: 19.08.2009, 23:03:07 »

Искам само да уточня, че целта на темата не беше да давам повод на разни хора да се опитват да ми правят интересни забележки. Идеята беше, че нашия университет има достатъчно голям авторитет и не трябва да се подмазваме на хората, които искат да учат в него.
Ще дам примера с Мохамед и планината. В случая ПУ би трябвало да е планината. И не разбирам защо трябва да се правим на Мохамед. Нима вече всичко се определя от количеството, а не качеството?
Не искам да превръщам темата в място където хората си избиват комплексите, а просто исках да видя дали това е масовото мислене на българските граждани, свързани с ПУ, защото за мен това не е нормално.
@Владо: мисля да не пиша повече неща свързани с личността ти. Имам достатъчно други аргументи, за да имам за цел да те "редя" в някакъв форум
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #15 -: 19.08.2009, 23:08:44 »

seltika, успокой топката. Тръгнала си да си мериш това, дето на теория не би трябвало да имаш и много злобно си налагаш мнението. Гледай да зачиташ чуждите гледни точки, не да зачеркваш всичко. Това не е нито учтиво, нито градивно, нито патриотично (каквото се опитваш да го изкараш).

Мнението ми за тази тема е, че тя е за чесане на езици/пръсти на 2-3-ма човека и не намирам нищо градивно в нея. Кой по-голям патриот и родолюбец като хване най-незначителния проблем, ако изобщо може да се нарече проблем. Аз лично проблем не виждам, а само хора, търсещи повод. За какво повод - казах вече по-горе.

Поздрави,
Антоний
Активен
Too short signature limits.

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #16 -: 19.08.2009, 23:09:47 »

Искам само да уточня, че целта на темата не беше да давам повод на разни хора да се опитват да ми правят интересни забележки. Идеята беше, че нашия университет има достатъчно голям авторитет и не трябва да се подмазваме на хората, които искат да учат в него.
Ще дам примера с Мохамед и планината. В случая ПУ би трябвало да е планината. И не разбирам защо трябва да се правим на Мохамед. Нима вече всичко се определя от количеството, а не качеството?

Прочети това, щом се палиш на тия теми
http://www.lambdassociates.org/blog/decline.htm
...
да видиш кооооолкооооо далече би могло да бъде ПУ. Статията я препоръчвам ГОРЕЩО на всеки, който има общо с уни-тата в днешно време.
Активен

seltika

• Гост
« Отговор #17 -: 19.08.2009, 23:25:04 »

@Beginner ти къде видя, след като пита google, че речниковия състав представлява набора от думи които са в активния речник на даден човек ? Къде видя също да пиша нещо за бригади при положение, че ясно написах, че става въпрос за учене ?
Също така, щом смяташ, че сравненията ми са като на петокласник, защо прибягваш до същия стил в опита си да ме наредиш ?
seltika, моля те не полудявай, фирмите все още търсят кадърни хора, но ако от теб нищо не става, тогава няма да има значение как се казва този който взема 2000 лв заплата.

Фирмите търсят кадърни, но назначават куцо и кьораво. Личи си, че си малко некомпетентен, но за мен  нормалното би било след като не знаеш някои неща да приказваш дори и глупости, чрез които да защитаваш българското. Изумяваме, че ти правиш обратното, та затова пак питам ти сигурен ли си че си българин, защото мен ме съмнява ?

Тонка, ти пък що си мислиш, че нямам нещото, на което ако имаш ХХ хромозоми, не би трябвало да имаш ? Големият проблем е, че доста хора като тебе не виждат разни проблеми, сред които и хора, които движат държавата. Оставам с впечатлението, че употребявате думите като патриот и родолюбец без да осъзнавате какво всъщност значи това и колко е важно да бъдеш такъв. Притеснен съм и едновременно отвратен от факта, че ти както и Владо сте част от потенциалните хора, които ще трябва за в бъдеще да движат държавата, нали ще ставате висшисти. Единият още от сега вика "кво ти пука нали плащат", другия пък изобщо не вижда проблем.
« Последна редакция: 19.08.2009, 23:33:36 от seltika »
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #18 -: 19.08.2009, 23:30:41 »

Един ден без форум.... хм, бая емоции са се насъбрали. :hihi:
Активен

Владо

• Неактивен Неактивен
« Отговор #19 -: 19.08.2009, 23:36:43 »

seltika, кажи къде работиш и ми обясни от къде имаш информация какви хора назначават фирмите, защото ми е малко трудно да повярвам, че куцо и кьораво минават на интервютата.
Изумява неспособноста ти да мислиш и да разбираш, я пробвай пак да прочетеш всичко написано от мен и ми изкарай местата където предавам българското.
Добре е също да смениш тона си.
Активен