argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Студентска справка-възможност или необходимост?  (Прочетена 2590 пъти)

Kelli_Mutu™

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2750
  • Юридически факултет
    • My photos

Здравейте колеги,
Мисля, че това е една много актуална тема за всеки студент. Какво имам предид под студентска справка-ами справка относно оценки, статут, здравно осигуряване и пр. Мисля, че е крайно време такъв вид виртуална услуга да се предлага и от сайта на ПУ. Същата трябва да включва следните три услуги:
1. Всеки студент да може свободно да проверява всяка една оценка, получена от семестриален изпит, както от текущата година, така и от положените през предни години изпити.
2. Всеки студент да може да прави справка относно здравното си осигуряване.
3. Всеки студент да може да проверява статута си на такъв, както към настоящия момент, така и всички настъпили изменения в същия по време на неговото обучение.

Всяко едно от тези неща ми се вижда напълно възможно, допустимо и необходимо. Доста университети в България предлагат в страниците си такъв вид студентска справка. Това служи за улеснение не само на студентите, но и на самите инспектори които се занимават с тези задачи. Също така мисля, че такъв вид услуга даже ще улесни работата на хората, които се занимават с цялата тази дейност и ще допринесе за по-ефективното й осъществяване. Ще се намали възможността да се допускат грешки относно здравното осигуряване, което се случва доста често напоследък. Ще се намалят опашките пред съответните инспекторати, което ще е добре и за двете страни  :roll: И най-вече ще се създаде такова удобство, което предлагат доста от университетите в България-мисля, че ПУ не им отстъпва по никакъв начин, а напротив! Такъв вид справки стават най често с факултетен номер и/или с ЕГН, като достъпът съответно е ограничен.
« Последна редакция: 25.09.2006, 15:56:21 от Kelli_Mutu™ »
Активен

avenger

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 518

още повече,че тази виртуална справка ще улесни значително студентите-спестява се досадното чакане по опашки само за 1-2 минутна справка при инспекторите трябва да се чака 30 и повече минути
Активен

Kelli_Mutu™

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Юридически факултет
    • My photos

Да така е. И вече доста университети предлагат такава възможност, но така като гледам нито интересът и ентусиазмът на студентите е голям, та какво остава за ръководстовото, от което зависи това.
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net

Мисля, че се подготвя цялостна система "студент", която да прави описаните от вас неща. Засега от Focus можете да получите минимална информация за следването си, извлечена от централната база данни. Ще проуча въпроса дали може и как да през Focus user interface да получите повече информация.
Активен

Kelli_Mutu™

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Юридически факултет
    • My photos

Ще проуча въпроса дали може и как да през Focus user interface да получите повече информация.

Благодаря много ksx. Малко са хората в ПУ, които правят повече от необходимото, което се желае от тях и следва от задълженията им.
Активен

stug

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 134

Мисля, че се подготвя цялостна система "студент", която да прави описаните от вас неща.
Ако имаш предвид онова нещо в бараката, то крашваше и крашва в най-неподходящи моменти и изправя УО на нокти дори при съставяне на обикновен списък за изпит. Там дори няма някакъв елементарен бекъп на данните! Правиш дълъг списък, вадиш си очите, накрая става токов удар, машината рестартира и почваш всичко отначало. Как се оправят ФМС, с каква БД, не знам. Но системата "студент" я отпиши.
Активен

Kelli_Mutu™

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Юридически факултет
    • My photos

Но системата "студент" я отпиши.

Е, чак да се отпише не може просто така. Все отнякъде трябва да се започне. Пък и ръководството, което отговаря за това, ако се заеме сериозно може и да стане нещо. Не мога да разбера защо другите университети имат такова удобство, а ПУ няма! Не мисля, че то отстъпва по някакъв начин!
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net

... Ще проуча въпроса...

Ок - обещаното.

Наистина се разработва нова система "Студент", където в обща база ще се намира цялостната информация за изпити, поправки и т.н. академично "досие" на студента. Това обаче едва ли ще стане в близките 2 години.

В настоящата база, която за момента се ползва от Focus има обща информация за студента като имена, форма на обучение, курс, специалност, завършено средно училище и т.н., която предполагам няма да е интересна за студентите-Focus-потребители.
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!

Това  е  супер  необходимо  и  възможност  да  се  направи  в близко бъдеще!Успех  и  скорошно  откриване  на  същата! :sun: :handshake: :y:
Активен
Всичко е любов