argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Какъв лаптоп ще ми трябва?  (Прочетена 6658 пъти)

Keth

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
Какъв лаптоп ще ми трябва?
« -: 17.09.2010, 08:02:51 »

Тази година започвам да уча тук със специалност Бизнес информационни технологии. Мой приятел ми каза, че там тъдето учи му се налагало да ползва програми, предполагам че и на мен ще ми се наложи. Ще остана с бъдещия си лаптоп през цялото обучение. С какви параметри трябва да е, за да го ползвам нормално?
Активен
специалност: Бизнес информационни технологии
курс: първи
група: 1б

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
Re:Какъв лаптоп ще ми трябва?
« Отговор #1 -: 17.09.2010, 08:39:06 »

Здравей,
Аз ти препоръчвам Леново, например този:
http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_T410-lenovo_thinkpad_t410
Основанията ми за това са стабилен корпус, надеждна клавиатура и монитор, производителността му също е добра, въпреки, че това не е най-важния критерий. Разбира се въпроса е доста дискусионен и до някъде е въпрос на лично предпочитание/възможности. Например аз съм решил следващия ми лаптоп да е Apple, а в момента вече трета година съм с IBM/Lenovo T60 и все още е като нов, при все доста тежката му употреба... та затова ти препоръчвам да се насочиш към Леново.
Поздрави.
А.
Активен

Keth

• Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 17.09.2010, 09:32:39 »

Гледам цената да е трицифрено число, не съм добре откъм възможности. Като настроих търсенето на лаптопи Lenovo пригодени за бизнес ми излезна този. Но програмите които ще ползвам толкова ли са натоварващи, че да изискват твоя избор? Един човек ми беше казал за лаптоп на Acer, забравих му точно модела, като каза че ставал за работа в университет, но на този сайт пишеше че е за игри. Не разбирам много от хардуер, от какво се определя за какво става един компютър?
« Последна редакция: 17.09.2010, 09:43:05 от Keth »
Активен

DrCIH

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 11
« Отговор #3 -: 17.09.2010, 09:45:46 »

Здравей,
Аз ти препоръчвам Леново, например този:
http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_T410-lenovo_thinkpad_t410
Основанията ми за това са стабилен корпус, надеждна клавиатура и монитор, производителността му също е добра, въпреки, че това не е най-важния критерий. Разбира се въпроса е доста дискусионен и до някъде е въпрос на лично предпочитание/възможности. Например аз съм решил следващия ми лаптоп да е Apple, а в момента вече трета година съм с IBM/Lenovo T60 и все още е като нов, при все доста тежката му употреба... та затова ти препоръчвам да се насочиш към Леново.
Поздрави.
А.
Колега, не смятам че един тепърва влизаш в такава специалност човек ще оцени качествата на безкрайно скъпите, поне за мен, но качествени IBMи. Аз съм поддръжник на теорията, че няма да се жениш за този компютър и за това не е нужно да е толкова качествен. Купуваш нещо за 700-1200 лв. и след като тази конфигурация стане слаба за теб, си взимаш нов. Но наистина всеки си има вкус и мнение.
Keth, аз не бих си взел 13" защото на мен 15" са ми малко с тия ложни сIDEта натъкани с тулове и какво ли още не, остава да ми смалят още монитора :).
Препоръчвам ти някой от по-евтините, но гледай да не е Acer или нещо друго прекалено евтино :). Хубави са ASUS, HP, Sony Vaio, Dell или Toshiba като фирми. Що се отнася до модела, той не се избира по интернет. Трябва да тръгнеш да обикаляш по магазините, защото там много често има промоции, модели нефигуриращии в сайтовете. Просто тръгваш, казваш това е направено, за да бъде мое и това е.
Активен

Breathe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 347
  • delusions
« Отговор #4 -: 17.09.2010, 10:09:26 »

Ориентирай се към Netbook. Някой до 13", с Atom-ски процесор и не много силна видеокарта, която да възпроизвежда hd, но в същото време батерията да издържа доволно много време.
Марките са Acer, Asus, HP, Dell, Toshiba...
Както каза DrCIH, най-добре е да обиколиш и да видиш промоциите на големите вериги. Обикновено тези модели са винаги на промоции и са под 1000 лева :)
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог
« Отговор #5 -: 17.09.2010, 10:33:47 »

1. НЕ на нетбук. става да си провериш фейсбука, когато си на кафе с приятели, но само до там. Клавиатурата не позволява продължителна работа... (по ред причини в момента съм наказан с нетбук!).
2. НЕ на 13" ако говорим за лаптоп за РАБОТА и основна машина за 3-4 годни. Екрана е малък - дори да се хвърлят 1500-2000 лв. за бизнес лаптоп с висока резолюция, самия екран е твърде малък за работа с някои редактори. Visual Studio, Photoshop, AutoCad и т.н. изискват сравнително голям екран, за да има достатъчна работна площ след като се разположат многобройните менюта и ленти  с инструменти. И още един фактор, който ще надделее :) - за гледане на филми и игри също са неудобни.

Ако си говорим за лаптоп с нисък бюджет, който да свърши някаква работа по време на обучението - избирайте да е мин 15.3", да НЕ е с енергоспестяващ процесор, да има минимум 3 Гб РАМ (над 3 Гб ОС-а ви трябва да е 64битов!), както споменаха по-горе да има стабилен корпус - при евтините сглобки ще има груб компромис, но бърз тест можете да направите като натиснете корпуса в областта непосредствено до клавиатурата (не бива да се огъва), както и на горния капак (като е затворен) при натиск не бива да хлътва, защото притискането на матрицата довежда до весели артефакти. И не  на последно място - КЛАВИАТУРАТА. Добре е да има цифров блок, цялото пространство отляво и дясно да бъде заето. Функционалния клавиш да е разкаран от мястото на контрола.стрелките да са на добро място... абе като седнете не него да не правите грешки на всяко второ натискане :)
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #6 -: 17.09.2010, 11:03:38 »

Netbook не става за работа. Аз имам 2 лаптопа - единият е Netbook Lenovo IdeaPad S10e с матов екран - чуден за разнасяне и командировки, може би и за носене в Унито за писане на лекции, все пак е 1.2 кг. Другият ми лаптоп, обаче, е Lenovo ThinkPad R500 с 15.4" 1680х1050 матов екран и с DisplayPort изход (от него има преходници до HDMI/DVI) на който вързвам втори монитор 22" пак 1680х1050 матов - и IDE-тата спят и мъркат като нахранени котета. Обаче е топуз с 3.7 кг (с чанта и адаптер 5 кг го пиши). За работа вкъщи се ползва десктоп с 2 х 24" 1920х1080 монитора с матов екран и с големи ергономични клавиатура и мишки на едно огромно бюро. Дотук с лиричните отклонения.

За трицифрена сума, т.е. 999 лв лимит, има DELL и Acer добри машинки. 13" и 14" недей, ако ще ти е основна машина. Гледай резолюцията, не размера. Е, много дребната точка дразни, но и ниската резолюция пречи на нормалната работа на всички IDE и по-сложни програми. На нетбука дори един фейс се гърчи на 1024х576, особено както не обичам да си скривам таскбара - стават 500 точки вертикално. За матовият екран съм го натъртил не случайно - адски дразнят лъскавите екрани в залите или при пътуване, когато имаш източник на светлина зад теб, вкъщи може да намериш позиция или кътче, където да е ок... Цифровият блок не е предимство, защото има за 15 лв външни клавиатурки с цифров блок, не се пишат толкоз много цифри, не сме счетоводители. За функционалния клавиш се свиква.

Екрана е ситен, но се гледа по-отблизо, така че зависи от диоптрите. Все пак е неудобно за очите, натоварват се при ситна точка и дребен текст, дори и да виждаме уж добре (засега).

Ако е работен лаптоп и няма възможност за десктоп (общежитие, квартира, пътуване), може по-нататък да се купи един 22-24" монитор и една хубава външна клавиатура за работа вкъщи с повишен комфорт.

Другото Ламерко го е казал.

Отиди по магазините и си го избери да ти е удобен на ръката и да ти радва окото. Дотолкова са еднакви параметрите, ако няма да играеш игри, че вече наистина се гледа да е удобен...

Понеже смяташ да го ползваш 4 години, гледай да има 24 или 36 месеца гаранция или възможност за закупуване на допълнителна гаранция. На Toshiba No matter what уловката не се хващай обаче.
« Последна редакция: 17.09.2010, 11:26:26 от Светослав Енков »
Активен

Keth

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 17.09.2010, 11:59:18 »

Лапторът на баща ми е 15-и-нещо инчов с резолюция 1280х800 и ми се вижда добре. Намалих си резолюцията на моя компютър, пуснах Фотошоп и мисля че 756 пиксела вертикално са ми достатъчни. Гледам в Google, че за това IDE е препорачително процесора да е към 2.6 GHz Intel Pentium IV or equivalent. Ако е с две ядра не знам как да сравня, примерно двуядрен 1.5 GHz по-добре ли е от едноядрен 2 GHz?
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #8 -: 17.09.2010, 12:08:50 »

А, да - гледай да е някакъв двуядрен, не взимай едноядрен. Не за друго, просто по-добре работи операционната система и не "лаги" много. Точна формула няма. Не е 2х, а да речем, 1.8х или 1.5х.  И гледай да не е Атом (или поне да е двуядрен Атом).

IDE-то не е игра, като е по-бавен процесора, просто ще изчакваш малко повечко да се зареди първоначално или по-бавно ще компилира. При игрите е фатално, защото лаги и сече и просто не може да се играе, когато е по-слаба от минималните изисквания системата. Фермите на Фейсбука и те са алчни за процесор и видео - може да се приравнят на игра (не стават за по-слабите нетбуци).

За съвета на Ламерко да не е енергоспестяващ - не знам, има и бързи енергоспестяващи процесори. По принцип не винаги има контакт подръка и по-икономичната система кара повече на батерия. Нужен е компромис...

За резолюцията, то тя е винаги или 1280х800 или 1366х768 на масовите лаптопи. 1680х1050 и 1920х1080 е на бизнес или HD моделите. Има и 1920х1200 бизнес модели, но наистина е много ситно, а и са скъпи. За текста има увеличаване на размера, Win7 се справя добре.
« Последна редакция: 17.09.2010, 12:11:52 от Светослав Енков »
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог
« Отговор #9 -: 17.09.2010, 12:10:32 »

1. Не можеш да работиш на шопеца на 756 пиксела - освен ако под работа имаш предвид да разглеждаш картинки.

2. Твърде малко програми могат да ползват повече от едно ядро/процесор. Повечето нови продукти на Адоби се справят някак си. Но реално повечето приложения, които ще ползваш ще ползват само едно ядро. Това значи, че ако вземеш процесор на 1.5 Гх, 95% от програмите ще бачкат на минимум. Друг е въпроса, че ако пуснеш няколко приложения, ОС-а ги разхвърля балансирано м/у ядрата. С други думи - многоядрен, но и мощен процесор е най-добре :) Аз лично предпочетох преди година и нещо E8500 2x3.14Ghz пред 4-ядрен на 2 гхз

ПП: под енергоспестяващ имах предвид Атом (заради горния пост) и онези нови орязани селерони :)
« Последна редакция: 17.09.2010, 12:12:28 от lamerko »
Активен

Keth

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 17.09.2010, 13:34:02 »

Аз форошопа засега го ползвам за да рисувам и да радактирам изображения. Разни сложни чертежи не съм правил. Но и той излиза, че е като игра: използвай smudge на някоя по-голяма картина и ще чакаш 5 минути докато завърши движението, което трябва да го прави в реално време. А вашите програми каква разолюция искат?
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #11 -: 17.09.2010, 13:45:29 »

На мен 2 екрана по 1920х1080 ми са малко, като свикнах...

Искат, колкото им дадеш, споко. Винаги има и алтернативни програми, а има и виртуален десктоп със скролиране - верно, неудобен, ама...
« Последна редакция: 17.09.2010, 13:53:31 от Светослав Енков »
Активен

Alex271

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
  • Информатика II-курс
« Отговор #12 -: 03.10.2010, 18:48:07 »

Да попитам ако може позволена ли е употребата на безшумени лаптопи по време на Лекций ?
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #13 -: 03.10.2010, 21:54:34 »

По принцип да.
Активен

Predator

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19
« Отговор #14 -: 03.10.2010, 22:51:32 »

По принцип не е забранено, но доста от преподавателите недоволстват

edit: всъщност от първи курс само професор Тотков не ни е правел проблеми за лаптопи, което си е леко странно, защото все пак учим информатика и докато по ЛААГ и Анализ(1,2) смисъла от лаптопа е почти нулев, то по програмиране при Донева според мен е задължителен, но тя твърдо предпочиташе да насолява колегите позволили си да дойдат с лаптоп.
« Последна редакция: 03.10.2010, 22:59:00 от Predator »
Активен

xyz--

• Гост
« Отговор #15 -: 03.10.2010, 23:26:25 »

Хах, ем, щото цъкате WoW.  :-D
Не, наистина, лаптопите дразнят. Клавиатурата шуми, допълнителните мишки шумят.
А е важно да се отбележи, че е по-добре преподавателят вобще да не те помни, отколкото да те помни с лошо.
Златна тактика, засега не дава дефект. :bravo:
« Последна редакция: 03.10.2010, 23:28:10 от xyz-- »
Активен

Alex271

• Неактивен Неактивен
  • Информатика II-курс
« Отговор #16 -: 04.10.2010, 00:48:01 »

Да много си прав тук , но ако лаптопа е буквално безшумен "клавиатура и охладителна система" предполагам няма да е проблем, но каквото и да си говорим найстина като му дойде момента тогава ще се разбере.

п.п. @Predator ... да дойдат с лаптоп или позволили си да изкарат лаптоп ?
« Последна редакция: 04.10.2010, 00:52:46 от Alex271 »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #17 -: 04.10.2010, 09:30:25 »

Позволили си да скайпят или да поливат нивата си във Farmwille....

Аз разрешавам всичко, ама мен кой ме пита. А и аз водя упр. в компютърните зали. Там си шумят РС-тата. Но ме дразните, ако започнете да размествате РС и да вадите контактите, за да си включите лаптопа и после не подредите обратно, иначе проблеми няма.
Активен

Alex271

• Неактивен Неактивен
  • Информатика II-курс
« Отговор #18 -: 05.10.2010, 20:00:51 »

Спец. Информатика
Нека и аз да попитам за 1 съвет ... ако е възможно,
Ще се изпозлва само за учене и запис на лекциите и за нищо друго какво е по добре да бъде "то" Notebook || Laptop ?
И евентуално с колко голям екран да търса около 10" - 12" или 13" - 15"
« Последна редакция: 05.10.2010, 20:07:45 от Alex271 »
Активен

muhaha

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 41
  • Информатика I-курс | II-ра А група
    • Моят блог
« Отговор #19 -: 05.10.2010, 20:26:31 »

Спец. Информатика
Нека и аз да попитам за 1 съвет ... ако е възможно,
Ще се изпозлва само за учене и запис на лекциите и за нищо друго какво е по добре да бъде "то" Notebook || Laptop ?
И евентуално с колко голям екран да търса около 10" - 12" или 13" - 15"

Саше майна 120 150 лв вземаш и си купуваш един диктофон :D, не прави хамалогии лаптопи и глупости за запис на лекции ;).

Ся щи обесня ползите:

1. Записваш супер лесно с натискане на 1 копче, спираш пак с 1 натискане.
2. Може да преслушваш многократно, както и да споделиш записа бързо и лесно с колеги.
3. Ще ти дойде в пъти по евтино.
4. Ако решиш и да препишеш записа ще си усвоил много по добре материала ;)

Сигурно има и още но бързам и не ми се мисли ;)

А има и друг вариатн който е по скъп но по евтин от лаптоп и той е ......  видео камера хем звух хем картина с минимално усилия.

И не се базикам говоря напълно сериозно ;)
Активен