Netbook не става за работа. Аз имам 2 лаптопа - единият е Netbook Lenovo IdeaPad S10e с матов екран - чуден за разнасяне и командировки, може би и за носене в Унито за писане на лекции, все пак е 1.2 кг. Другият ми лаптоп, обаче, е Lenovo ThinkPad R500 с 15.4" 1680х1050 матов екран и с DisplayPort изход (от него има преходници до HDMI/DVI) на който вързвам втори монитор 22" пак 1680х1050 матов - и IDE-тата спят и мъркат като нахранени котета. Обаче е топуз с 3.7 кг (с чанта и адаптер 5 кг го пиши). За работа вкъщи се ползва десктоп с 2 х 24" 1920х1080 монитора с матов екран и с големи ергономични клавиатура и мишки на едно огромно бюро. Дотук с лиричните отклонения.
За трицифрена сума, т.е. 999 лв лимит, има DELL и Acer добри машинки. 13" и 14" недей, ако ще ти е основна машина. Гледай резолюцията, не размера. Е, много дребната точка дразни, но и ниската резолюция пречи на нормалната работа на всички IDE и по-сложни програми. На нетбука дори един фейс се гърчи на 1024х576, особено както не обичам да си скривам таскбара - стават 500 точки вертикално. За матовият екран съм го натъртил не случайно - адски дразнят лъскавите екрани в залите или при пътуване, когато имаш източник на светлина зад теб, вкъщи може да намериш позиция или кътче, където да е ок... Цифровият блок не е предимство, защото има за 15 лв външни клавиатурки с цифров блок, не се пишат толкоз много цифри, не сме счетоводители. За функционалния клавиш се свиква.
Екрана е ситен, но се гледа по-отблизо, така че зависи от диоптрите. Все пак е неудобно за очите, натоварват се при ситна точка и дребен текст, дори и да виждаме уж добре (засега).
Ако е работен лаптоп и няма възможност за десктоп (общежитие, квартира, пътуване), може по-нататък да се купи един 22-24" монитор и една хубава външна клавиатура за работа вкъщи с повишен комфорт.
Другото Ламерко го е казал.
Отиди по магазините и си го избери да ти е удобен на ръката и да ти радва окото. Дотолкова са еднакви параметрите, ако няма да играеш игри, че вече наистина се гледа да е удобен...
Понеже смяташ да го ползваш 4 години, гледай да има 24 или 36 месеца гаранция или възможност за закупуване на допълнителна гаранция. На Toshiba No matter what уловката не се хващай обаче.