Никъде не ставаше въпрос за виртуализация. Беше написано "(точно както е и сега но само за компютърните зали)." и затова отговорих за именно този вариант. И мисля, че съм се занимавал и ЗАНИМАВАМ с тази материя много повече от тебе!
Относно проблемите с лицензите - определено има, особено със свободното им разпросранение наляво-надясно. Голяма част от лицензите са за ползване само в ПУ и поради тази причина не могат да се дават.
Друго нещо е, че голяма част от софтуера, който се използва за избираемите дисциплини, е обявява не преди началото на годината, а преди началото на текущия триместър, като различни преподаватели имат различни изисквания за версията. А и не мисля, че е голям проблем като се наложи студента да си инсталира нужния му софтуер. Това може да му е само в ползва, а не да се получават куриози като този, че във фирма, на която съм бил подръжка, "програмиста", който бяха наели да им прави "web услуги", да му се налага да му инсталирам frontpage и xampp. ;)
П.С. Много ми е интересно на този нетбук как ще се държи да кажем Visual Studio 2010 + XNA ;)
П.П.С. VMware бръснат яко с цените, дори и институциите и университетите