Имам едно предложение, което можех да изпратя по e-mail на администраторите на ФМИ, но мисля че е по-добре да се чуят и мненията на други колеги по въпроса.
Става въпрос за справяне с някой проблеми, които възникват при занятия и изпит в компютърните зали. За мен има два основни проблема:
- Разсейване на студентите по време на занятията (facebook, email, чат и т.н.)
- Преписване от online материали по време на електронни тестове.
Съществуват някой груби подходи за справяне с първия проблем (напр. спиране на захранването с шалтера в стаята), които обаче не са удачни ако и на преподавателя му трябва захранване или пък е необходимо само за ограничено време да фокусира вниманието в/у нещата, които обяснява. Този подход пък въобще е неприложим за е-тестовете.
Аз подпитвах за възможността да се ограничи в определен период само интернет връзката на дадена зала, като остане LAN във факултета и свързаността с ректората, но това е сложно.
Та предложението ми е в компютърните зали да се инсталира
iTALC (Intelligent Teaching And Learning with Computers). Това е безплатен софтуер, който дава интересни възможности, които биха помогнали съществено за справяне не само с горните два проблема.
За фокусиране на вниманието върху преподавателя има функция lock workstations. А втория проблем се бори с
overvie mode, което е далеч по-добре и по-ефективно от това да се правим на пъдари с висене в дъното на залата за да виждаме какво се случва на мониторите.
Не държа на конкретния софтуер - дали ще е iTALC или нещо друго, но смятам, че наистина има нужда от нещо подобно.
Подозирам, че това трябваше да го предложа един месец по-рано за да стане по-лесна инсталацията, но ако се приеме предложението мога да помогна в хамалското инсталиране.