Подред ли да караме?
И аз мисля, че изпитът по история е най-подходящ за приемен такъв по право с оглед всичките му специфики - голям обем информация, множество дати, имена, събития, както и липсата на логическа връзка между тях - т.е. отговорът по която и да е тема не изисква знания по предходната (почти де
не и в степен като при физиката/ химията, където "изпуснеш" ли един урок нататък става ... обречена кауза). Идеята, според мен е да се отсеят кандидатите, способни да боравят с такъв обем информация. Обаче не е съвсем точно следното:
Само че практикуващите юристи нормално не са под напрежение да си решат случая за 4-5 часа. Трябва им да имат обща представа за закона, а за подробности могат просто да си отворят книжката/сайта със съответния закон и готово. И няма нужда да помнят целия правен кодекс на Републиката.
Общата представа от "закона", както казваш, изисква да се познават освен законите още правилници, наредби, инструкции...да не говорим за съдебната практика. Всекидневно биват публикувани все нови и нови правни актове, както и променени такива. Юристът с просто отваряне на закона, както казваш, може да добие някаква обща представа, докато решението на проблема често се крие я в някой правилник по прилагане, я в някоя разпоредбица, или инструкцийка или тълкувателно решенийце
.. или... още много варианти. Идеята е като се запознае с проблема адвокатът, примерно да се сети, че по този въпрос е чел нещо ново... някъде там, еди къде си и да се поразрови зада даде компетентно мнение, което ще се различава доста от това на лаика (кофти дума
), който ще цъкне в нет-а на подходящия може би закон и ще реши, че е открил правилното решение на проблема си.
Както се казва, "базата данни" е прекалено голяма и без необходимите знания как да бъде "архивирана" и впоследствие ползвана може да се превърне единствено в един ненужен товар.