Ако дадете конкретни предложения и оплаквания, отговор ще има. Ако просто кажете - Не искаме да има предмет Теория на Вероятностите и Приложна Статистика, няма как да получите реален отговор.
Аз мисля, че студентите биха били прави, ако кажат: Не искаме да има един предмет Теория на вероятностите и приложна статистика.
И биха били много прави, ако добавят:
Искаме да изучаваме два предмета. Единият предмет да е Теория на вероятностите, а другият - Приложна статистика,
- защото това са две науки, които имат противоположни цели, решават различни задачи,
- защото анти-спам филтри за електронна поща се основават на теоремата на Бейс.
- защото за изграждане на самообучаващи се системи се използват вероятностни модели,
- защото задачата за определяне дали един текст в Интернет пространството или медийното пространство е субективен или обективен може да се реши със статистически методи,
- защото статистиката дава средствата за обработка на анкети,
- защото един огромен клас антуални задачи могат да се решат със средствата на вероятностите и статистиката
- защото със статистически методи могат да се получат нови знания, може да се прогнозира,
- защото, ако нямаме данни, описващи явлението, от Интернет пространството обикновено могат да се получат необходимите данни за да се реши задачата,
- защото за да се разберат статистическите методи са необходими задълбочени знания от теорията на вероятностите
- защото за да се решават задачи от реалния живот са необходими задълбочени знания по статистика,
- защото за да се прилагат статистическите методи е необходим статистически софтуер,
- защото успоредно със статистическите методи трябва да се изучава и статистически софтуер,
- защото …
това като чета за пощи,анкети, филтри чак ми се доходи на ТАКЪВ предмет.. интересно ми се струва, вижте колко малко трябва да грабне студента да му хареса една дисциплина!
Та толкова ли е сложно да се промени подход и друго, не!
Съгласен, на мен също ми става интересно. Обаче при мен работите станаха наобратно. Интересен ми е хардуера. Бях тръгнал с интерес на лекциите на Шкуртов, но като видях какво се преподава, лелееееееее. Чувствах се все едно съм в училище в час по антична история. И беше още по смешен с това, че си прави архив със студентски изцепки, в които нищо чудно да се вкарват верни отговори, които той ги смята за грешни, защото през 60те и 70те нещата не са стояли така.
Примери за такива смешно-странно-плачевни истории мога да дам още.
За какъв диалог между студент и преподавател мрънкате. Нима никой не знае за тези архаични лекции ? И като се знае кво се прави по въпроса ? Все едно не ви е известно на всички за всички простотии, които стават, но е по лесно така нали - "пусни ти жалба", защото няма да се пусне. Всеки бяга от отговорност.
Фурнаджиев писа в другата тема "деца, деца и т.н." . Може и да си прав, може и деца да сме. Вие като сте опитни, очукани що не поемете инициативата ? Като повечето лекции са безинтересни що не проявите самоконтрол ? Що никой не натиска Шкуртов, че говори пълни бози, никой натиска Копанов, че избираемата му е с гръмко име, но въздух под налягане, някой каза ли на Костадинов, че на информатици доказателства не им трябват, а повече материал (точно почваха интересните неща, но часовете свършиха, защото като пиша програма трябва да знам доказателството на теоремата която ползвам
) ? Много е лесно да се каже - оправяйте се сами. Обаче на тия дето вършим работата трябва да им вземем и заплатите.
Тук може би трябва да се каже, че идеята за университета е малко изкривена. Тук според мен трябва студенти и преподаватели да са от един отбор, а не противници както става. А защо става така, защото балът е прекалено нисък и влиза всеки който поиска - дискотекаджии и кафеджии. А защо влиза всеки ? Защото главата на рибата са бизнесмени, а не преподаватели. Както проф. Христова каза а и останалите преподаватели виждате колко човека идват да чуят нещо - 20-30 и вместо да се намалят тези специалности като бройки те се увеличават, за къв чеп са още зомбита ?
Пожелавам на всички алчни хора да се къпят в пари, да смърдят на пари, да спят на пари, само да се ометат по възможност на друга планета и да не пречат на другите.