Нека обобщя, безпристрастно (защото ме обвиняват, че защитавам статуквото, а всъщност аз искам да има добър тон и да се спазват правилата, едно от които е и да се изясняват нещата и да се казват ясно и точно и по темата):
1. Проблеми има. И в двете страни на процеса на обучение във ФМИ. Не си затваряме очите. Но и не става както във форума - цък, решихме да модерираме и хоп - няма я тази дисциплина, хоп - няма го този преподавател. Хоп - смъмрим го и той вече е мек като памуче. Автономността на преподавателите е нож с две остриета. Нямаме бутони Изтрий, Редактирай, Слей/Раздели в процеса на управление на дейността на факултета.
2. Конкретно за основните дисциплини - включени са в учебният план. В него има описано какво трябва да се изучава и това е защитено и акредитирано. Не се променя лесно. Доц. Гочева може да ви обясни по-добре. Може да се актуализира дисциплината, без да се променят включените в нея неща.
3. Ученето във ВУЗ не е точно курс по най-съвременните технологии. За такива си има сертификати, курсове, семинари, конференции. И просто онлайн материали, както и забравените класически библиотеки и книги. Учебният план във ВУЗ полага основните неща. Е, те са стари. Питагоровата теорема е от хиляди години. За съвременните технологии има избираеми и факултативни дисциплини.
Затова и доста преуспели хора са се отказали да учат или поне да завършат ВУЗ. Но те са малък процент. И са компенсирали по друг начин, успели са да намерят това, което им е нужно. Но забелязвам, че доста от тях са записали ВУЗ, учили са 2-3 години и, най-важното, после техни съдружници и работници са техни състуденти. ВУЗ е общност. Социална среда. Добра или лоша, всеки си решава.
4. При проблеми с поведение на преподавател (а и студент) си има начини за оплакване и обратна връзка с ръководството. Не е нужно да е донос, не е нужно и да се чака анкета. Да, има заложени и механизми за наказание на студенти, нарушаващи правилата (преписване, лошо поведение, пушене), не само на преподавателите.
Да, не мога да ви кажа конкретни неща. Аз съм модератор на форума, не съм декан, не съм счетоводител. не съм председател на Студентски съвет, не съм и член на Факултетния съвет. От мен се иска, при нарушаване на правилата на форума, да реагирам. Ще затварям теми и ще трия мнения занапред. Тези теми ги отключих, за да стане дискусия. Засега стана. Щом се включиха доц. Гочева (зам-декан) и проф. Христова (дискутиран преподавател), значи има развитие. Бавно ще е. Но го има.
Темата отново се обърна в размяна на персонални реплики и квалификации.