Здравейте!
Тъй като днес денят доста ме скапа и разочарова покрай избираемите дисциплини нямам намерение да държа разочарованието за себе си и искам ясно да си изразя мнението как би трябвало според мен да протича изборът на избираеми дисциплини. Като за начало искам да припомня какво значат думите:
човек .
студент и
овца. Разгадайте разликите вие между трите. А сега ще си позволя да намеся главния начин за прехрана на хората от моя край (Родопите), който е овцевъдството. Нека да видим приликите между овцевъдството и студентството:
- 6:00 - Овчаря вади овцете да отиват на паша
* 7:00 - Студентите излизат от вкъщи и вече се трупат пред кабинета на избираемата дисциплина.
- 8:00 - Овчарят се вкупчва около овцете и тези с най-хубавата козина биват заведени на поляната с най-хубава трева.
* 8:00-9:00 - Водещият избираемата дисциплина се муши между десетките чакащи студенти като избира тези, които предварително са записани от него да бъдат първи записали се.
- Овчарят остава останалите от стадото овце да се бутат за останалата трева по поляната.
* Водещият дисциплината пуска един хвърчащ списък, в който се записва този, който успее да се докопа до него.
- На поляната няма място за всички овце => някои отиват към друга част на стадото и се опитват да докопат нещо от там
* В списъка няма място за всички затова тези, които не са успели да се запишат, отиват да се пробват при десетките други чакащи за други избираеми.
- 18:00 - Овчарят прибира стадото. Който ял - ял.
* 18:00 - Студентите се прибират. Който се записал - записал.
Тези няколко на пръв поглед глупави редове съм убеден, че 101% ще засегнат някои от преподавателите и от студентите. Нека. Не може днес аз да бързам да се запиша и да съм в постоянно нарушение на ЗДвП, за да отида час и половина преди да започне записването за избираемата и вече да има създаден списък от студентите и той да бъде пълен. Извинете ме, но целият избор на избираема прилича на овцевъдството. И най-жалкото не е това, че начинът на избор ме кара да се чувствам като овца, а че водещите на избираеми дисциплини се правят на овчари. Искам да ви попитам: Така добре ли ви е? Защото на мен не ми е. От какво се оплакват предподавателите: Глупави, незаинтересувани студени, които пълнят избираемите, само колкото да запишат нещо и недостатъчен брой места. От какво се оплакват студентите: Прекалено голям брой чакащи от рано сутринта, избираеми дисциплини, които трудно взимат интереса на студента с дългото си описание, прекалено малко места за избираемите дисциплини, които взимат интереса на повечето студенти.
Какво за мен е решението?
Пределно ми е ясно, че по-голям брой избираеми дисциплини, които да привличат погледа още с отварянето на списъка няма да се създадат. Не казвам, че има дисциплини, които не са полезни. Определено всички избираеми са полезни, но колко от тях грабват интереса или биват представени по такъв начин, че да го грабват? Примерно има хиляди математики и само като видя заглавието си казвам: "Пак математика".. в същото време ако в пояснението бъде даден пример къде намира приложение тази математика, бъдат дадени примери използвани с нея и това се прави по време на избираемата, вместо само някакви сметки, определено с кеф ще опитам да запиша математика. Та след изброените проблеми и от двете страни предлагам да бъде приложено някакво отсяване на студентите. Най-справедливият начин на отсяване е тестовият (според мен). Нека този, който знае за какво става въпрос в избираемата, позаинтересувал се е малко и е почел тук-там да влезе и да запише това, което му е интересно. А не хора без никакъв интерес да запишат само защото първи са докопали хвърчащия лист. Отсяване може да има на базата на успех, курс, специалност или някакви знания по даден предмет. Нямам против предподавателя да решава кои студенти да запише първи както се случва много често, но нека тази бройка бъде оповестена при избора на избираемата. Преподавателя казва: Записвам от 60 човека 15 по мой избор. А не като отидем там да има вече записани 30 от него, защото в крайна сметка всички плащаме и всички сме равни, уж. Не мисля, че моята годишна такса е нещо повече или по-малко от нечия друга годишна такса. Затова осигурете ни равенство, защото това беше едно от главните неща, които ме подразниха днес. Нека всички имаме равен начален старт, пък нека, който иска дадено нещо да го заслужи, ако вече не го е заслужил примерно чрез високия си успех. Минало е всичко покрай демокрацията.. По този начин тези "избираеми дисциплини" е по-добре да бъдат кръстени на "дисциплини", защото в някои случай аз дори не използвам правото си да упражня моя "избор" като студент в този университет. З
Ясно ми е, че веднага ще има мнения, които ще ме "насолят". Това ми е без значение. Разбира се, всеки може да каже, че след като не ми харесва тук да си хващам багажа и да си ходя. Но аз не съм от хората, които се подчиняват на принципа "преклонена главица сабя не я сече". След като давам пари, които всъщност представляват труда на нашите + моя труд, аз желая срещу дадения от мен труд да получа нещо добро и качествено, а ако не го получавам, винаги мога да се боря за него. Ако по-високата годишна такса в размер на 750 лв. (в СУ за информатика) ми даде възможността да запиша избираема, към която имам интерес и равенство с всички останали съм съгласен да я заплатя. И също така съм готов да помогна с каквото мога на университета, за да имаме всички равни възможности. Извинявам се за сравнението ми с овцевъдството, но преди време този човек си го позволи, защо да не мога и аз:
http://www.youtube.com/watch?v=G83u0fXXqOo . Ако сравнението ви обижда... аз само показах как се почувствах днес, и предишния път, и по-предишния.. замислете се Вас защо Ви обижда?
След като 21 век е век на модерните технологии защо все още трябва да се държим и всичко около нас да бъде като за тревопасни. И ако ще се държим като овчари и овце, дайте да си го кажем и да се държим така, ако ли не - дайте да направим нещо по въпроса с тези избираеми, защото на мен ми писна.
Хубав ден желая на всеки, който е стигнал или не с прочита си до тук. Извинявам се ако мнението ми обижда някого, то е лично мое и изказва начинът, по който се почувствах днес и решенията, които смятам, че ще помогнат (разбира се с малко сарказъм).