argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Разочарование относно "изборът" на "избираеми дисциплини  (Прочетена 8471 пъти)

n0_m0r3_pa1n

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 38

Здравейте!
Тъй като днес денят доста ме скапа и разочарова покрай избираемите дисциплини нямам намерение да държа разочарованието за себе си и искам ясно да си изразя мнението как би трябвало според мен да протича изборът на избираеми дисциплини. Като за начало искам да припомня какво значат думите: човек . студент  и овца.  Разгадайте разликите вие между трите. А сега ще си позволя да намеся главния начин за прехрана на хората от моя край (Родопите), който е овцевъдството. Нека да видим приликите между овцевъдството и студентството:
 - 6:00 - Овчаря вади овцете да отиват на паша
 * 7:00 - Студентите излизат от вкъщи и вече се трупат пред кабинета на избираемата дисциплина.
 -  8:00 - Овчарят се вкупчва около овцете и тези с най-хубавата козина биват заведени на поляната с най-хубава трева.
 * 8:00-9:00 - Водещият избираемата дисциплина се муши между десетките чакащи студенти като избира тези, които предварително са записани от него да бъдат първи записали се.
 - Овчарят остава останалите от стадото овце да се бутат за останалата трева по поляната.
 * Водещият дисциплината пуска един хвърчащ списък, в който се записва този, който успее да се докопа до него.
 - На поляната няма място за всички овце => някои отиват към друга част на стадото и се опитват да докопат нещо от там
 * В списъка няма място за всички затова тези, които не са успели да се запишат, отиват да се пробват при десетките други чакащи за други избираеми.
 - 18:00 - Овчарят прибира стадото. Който ял - ял.
 * 18:00 - Студентите се прибират. Който се записал - записал.

Тези няколко на пръв поглед глупави редове съм убеден, че 101% ще засегнат някои от преподавателите и от студентите. Нека. Не може днес аз да бързам да се запиша и да съм в постоянно нарушение на ЗДвП, за да отида час и половина преди да започне записването за избираемата и вече да има създаден списък от студентите и той да бъде пълен. Извинете ме, но целият избор на избираема прилича на овцевъдството. И най-жалкото не е това, че начинът на избор ме кара да се чувствам като овца, а че водещите на избираеми дисциплини се правят на овчари. Искам да ви попитам: Така добре ли ви е? Защото на мен не ми е. От какво се оплакват предподавателите: Глупави, незаинтересувани студени, които пълнят избираемите, само колкото да запишат нещо и недостатъчен брой места. От какво се оплакват студентите: Прекалено голям брой чакащи от рано сутринта, избираеми дисциплини, които трудно взимат интереса на студента с дългото си описание, прекалено малко места за избираемите дисциплини, които взимат интереса на повечето студенти.
 Какво за мен е решението?
Пределно ми е ясно, че по-голям брой избираеми дисциплини, които да привличат погледа още с отварянето на списъка няма да се създадат. Не казвам, че има дисциплини, които не са полезни. Определено всички избираеми са полезни, но колко от тях грабват интереса или биват представени по такъв начин, че да го грабват? Примерно има хиляди математики и само като видя заглавието си казвам: "Пак математика".. в същото време ако в пояснението бъде даден пример къде намира приложение тази математика, бъдат дадени примери използвани с нея и това се прави по време на избираемата, вместо само някакви сметки, определено с кеф ще опитам да запиша математика. Та след изброените проблеми и от двете страни предлагам да бъде приложено някакво отсяване на студентите. Най-справедливият начин на отсяване е тестовият (според мен). Нека този, който знае за какво става въпрос в избираемата, позаинтересувал се е малко и е почел тук-там да влезе и да запише това, което му е интересно. А не хора без никакъв интерес да запишат само защото първи са докопали хвърчащия лист. Отсяване може да има на базата на успех, курс, специалност или някакви знания по даден предмет.  Нямам против предподавателя да решава кои студенти да запише първи както се случва много често, но нека тази бройка бъде оповестена при избора на избираемата. Преподавателя казва: Записвам от 60 човека 15 по мой избор. А не като отидем там да има вече записани 30 от него, защото в крайна сметка всички плащаме и всички сме равни, уж. Не мисля, че моята годишна такса е нещо повече или по-малко от нечия друга годишна такса. Затова осигурете ни равенство, защото това беше едно от главните неща, които ме подразниха днес. Нека всички имаме равен начален старт, пък нека, който иска дадено нещо да го заслужи, ако вече не го е заслужил примерно чрез високия си успех. Минало е всичко покрай демокрацията.. По този начин тези "избираеми дисциплини" е по-добре да бъдат кръстени на "дисциплини", защото в някои случай аз дори не използвам правото си да упражня моя "избор" като студент в този университет. З
Ясно ми е, че веднага ще има мнения, които ще ме "насолят". Това ми е без значение. Разбира се, всеки може да каже, че след като не ми харесва тук да си хващам багажа и да си ходя. Но аз не съм от хората, които се подчиняват на принципа "преклонена главица сабя не я сече". След като давам пари, които всъщност представляват труда на нашите + моя труд, аз желая срещу дадения от мен труд да получа нещо добро и качествено, а ако не го получавам, винаги мога да се боря за него. Ако по-високата годишна такса в размер на 750 лв. (в СУ за информатика) ми даде възможността да запиша избираема, към която имам интерес и равенство с всички останали съм съгласен да я заплатя. И също така съм готов да помогна с каквото мога на университета, за да имаме всички равни възможности. Извинявам се за сравнението ми с овцевъдството, но преди време този човек си го позволи, защо да не мога и аз: http://www.youtube.com/watch?v=G83u0fXXqOo . Ако сравнението ви обижда... аз само показах как се почувствах днес, и предишния път, и по-предишния.. замислете се Вас защо Ви обижда? :) След като 21 век е век на модерните технологии защо все още трябва да се държим и всичко около нас да бъде като за тревопасни. И ако ще се държим като овчари и овце, дайте да си го кажем и да се държим така, ако ли не - дайте да направим нещо по въпроса с тези избираеми, защото на мен ми писна. :)
Хубав ден желая на всеки, който е стигнал или не с прочита си до тук. Извинявам се ако мнението ми обижда някого, то е лично мое и изказва начинът, по който се почувствах днес и решенията, които смятам, че ще помогнат (разбира се с малко сарказъм).
« Последна редакция: 26.11.2011, 00:25:18 от Светослав Енков »
Активен
I GOT IT

dz3n

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 25
  • 0x647A336E

За какво равенство говориш колега? Равенство ли е аз да съм станал в 06:30 за да мога около 7:30-8:00 да съм в университета и да чакам там още два часа до 10:00 за да успея да се запиша за това което имам желание, и в същото време ти да дойдеш в 09:30 и да ми разправяш, че и ти си плащал колкото и аз, и трябвало да има равенство. Този "хвърчащ лист" е направен от първите дошли да чакат във време в което ти най-вероятно си спял. Въпросният лист е единственият начин да се реши проблема с наглостта която цари по време на записване на избираеми. Не знам коя подред е тази избираема за теб, но знам, че до сега е трябвало да разбереш, че да успееш да се запишеш трябва да дойдеш поне 2-3 часа преди уреченият час. Няма защо да се сърдиш нито на преподавателите, нито на колегите които наричаш овце. Другият път като си дадеш зор да станеш рано както направихме повечето записали се днес, проблеми със записването няма да имаш.
Активен

n0_m0r3_pa1n

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 38

Колега, не наричам никой никак си (просто малко сарказъм). Не се бъркай в това. А изказвам мнение, че цялото това нещо с чакането не е редно. Не е това начинът да се записват избираеми дисциплини и не в колко ранен час си дошъл показва това колко голямо желание имаш да учиш избрана от теб дисциплина. Не искам да има наглост, нито бутане, нито чакане, нито кой превари, той завари. Искам цивилизован начин на записване, който да дава на всеки равен шанс. И това, че ти ставаш в 6 и 30, за да отидеш да се запишеш, аз ставам всеки ден в 6 и 30, за да си направя ядене и да пропътувам  разстоянието до Пловдив и до университета. Затова пак казвам, нека часа няма значение, а желанието. Разбрал съм го правилото, но ми писна винаги да се съобразявам с него.
Поздрави! :)
P.S.
Аз се записах. Въпросът е, че просто не одобрявам цялата ситуация.
Активен
I GOT IT

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог

Спокойно, и в СУ положението е такова. Всъщност е малко по-зле, но компенсират почти изцяло с входящ изпит при избераемите с голям интерес. Ама пак ще кажеш, че някои са по-равни, понеже видите ли имали знания, които ти нямаш...

Ако наистина искаш всичко да става по твоята - НБУ. Там наистина си плащаш, за да си равен с останалите :)
Активен

griph

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18

Че има проблем - има, но не знам дали има достатъчно воля за промяна или подобрение в системата и дали постовете във форума изобщо имат някакъв отзвук в средите, в които се решават нещата. Ако изобщо може да послужи за успокоение, ще приведа един пример от моя опит с университет в Германия, където всички предмети са избираеми по закон и по-принцип я мислим за по-уредена държава:

Отидох да се запиша за един предмет в 7.30 сутринта и се оказа, че пред мен има опашка от над 300 души, след мен се образува опашка от два пъти повече хора. В 15.30 успях да се запиша, но не при преподавателя, при когото исках - професор, а при друг - асистент. Пуснаха допълнителни 6 курса по 50 човека.
Извод - ако се намерят преподаватели и достатъчно учебни зали, за най-желаните избираеми могат да се запишат всички, които искат, а непопулярните избираеми - направо да отпадат.

За друг предмет се записвах през електронната система на университета. Записването започна от 10.00 в един ден - системата разбира се висна и не ме пускаше до 13.00, когато влязох - всички предмети, които исках да запиша бяха пълни и записах някакви глупости. Цаката беше да се закача изобщо. В следващите дни всички списъци се разместиха - хората размисляха и си сменяха местата и успях да вляза в групите, в които исках.
Извод - Една електронна система за записване, въпреки че не винаги функционира перфектно, може да спомогне донякъде, като поне премахне човешкия фактор при грешките. Могат да се запишат по-голям брой хора за предметите, които искат да изучават. Да си направим такава система! - нали се пишем програмисти, пък и защо не през DeLC, тъй и тъй повечето имаме ъкаунти?

Друг възможен изход: Онлайн записване, като системата сортира списъците по среден успех на студентите [от хипотетична база данни с оценките] - то който си е мераклия на ученето си му личи и по оценките и така ако има виновен, то ще е студента с нисък "бал".
Активен
...wonderland is an understatement:)

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page

Съжалявам, че така се получи, но такъв изглежда е реда. За първи път пускам избираема дисциплина и исках да е 'електронно записване', но се оказа, че 'не можело'. Когато дойдох - бяха записани в списък 36 човека, от които записах първите 26. 4 души записах насила, т.к. ми са нужни като помощници за курса.

Както виждате - и в Германия е подобно, за жалост. Няма как. Имаше начин с предварително обявен входен тест и класиране. Очевидно догодина ще процедирам така.

Ако е проблемът да посещавате избираемата, водена от мен, защото ви е интересно - заповядайте. Няма да изгоня никого. Но няма да имате оценка и все пак трябва да запишете някоя друга избираема.

Аз лично исках да започна записването точно в 10:00, но след като списъкът, направен от вас, вече включваше 36 души, то нямаше смисъл да се чака. Процесът на записване е записан от охранителната камера в 533 и може да се види как всеки от записаните се записва и подписва собственоръчно.

М/у другото - колегата Н. Вълчанов с обявени 60 места, също е имал 80-90 кандидата и се е получило същото.
Активен

Beginner

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67
  • May the source be with you
    • Begginer's web

Сравнението с овцете много ми допада, защото е много точна. За повечето псевдо-светила в нашия университет студентите са нищо повече от овце.
Продължавай така и ти ще си низвергнат от форума като един от всичките хейтъри :) Аз на твое място бих разпечатал поста и бих го пуснал на студентите, които го подкрепят да се подпишат и бих го занесал на новия-стар декан.

Друг възможен изход: Онлайн записване, като системата сортира списъците по среден успех на студентите [от хипотетична база данни с оценките] - то който си е мераклия на ученето си му личи и по оценките и така ако има виновен, то ще е студента с нисък "бал".
+1
За това говоря от много време. Ама нали знаеш как това ще бръкне в з******** на някой - дали ще е система/дали ще се прави от инспекторката/дали ще се прави от секретарките/дали ще се прави от преподавателя.
Активен
Понякога стоя и си мисля, а понякога само стоя.

Seishin

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 28
  • Ubuntu! ;)

Напълно подкрепям мнението на @n0_m0r3_pa1n!

Не може записването да е от 10:00, а някой си, който е дошъл няколко часа преди официалното записване да е направил списък на "хвърчащ лист" и точно този лист да бъде официалният списък с желаещи да се запишат! Ако ще е със списък то нека да се пуска от преподавателя и то в точно зададения час!

Не знам как е в чужбина, но не вярвам да е такава блъсканица кой да се запише първи! Типично нашенска работа! Да, и там има опашки, но всеки си стои мирно и не се мъчи да избута другите, за да може той да се запише първи!

Най-добрите варианти, които вече ги споделиха и колегите, са:
  • 1. Електронна система
  • 2. Тест

Като е възможно теста да се интегрира и в самата онлайн система. Все пак живеем в 21 век, а още повече, че учим във факултет по математика и ИНФОРМАТИКА и не вярвам точно такъв проект да е толкова сложен, че преподавателите да не могат да го направят... Но трябва желание! Но желанието се е изпарило за такива проекти... Не само тук, в нашия университет, а като цяло в България! Никой няма желание да се занимава с неща, от които няма да извлече облаги, но от друга страна, които биха спомогнали за въвеждането на по-цивилизован ред за справянето с такива казуси!

Теста е нужен, за да се види кой е наистина заинтересован и иска да изучава дадена дисциплина, а не просто се е записал, защото му изглежда лесно и ще изкара добра оценка... 50% от записалите се студенти, ако не и повече си нямат ни най-малко понятие какво представлява, примерно,  Arduino платформата, какви са й възможностите и за какво служи! Разбира се, теста не трябва да е сложен, а просто да включва въпроси с общ смисъл, за да се види колко е заинтересуваността на студентите!

Но все пак живеем в България - страна на всевъзможните глупости и неуредици... Където хората, които се противят на тези проблеми са наричани със звучната побългарена дума - "хейтъри"... Нрав... Балкански нрав...

Все пак пожелавам успех и приятни моменти на всички успяли да се запишат на желаните дисциплини! =)
« Последна редакция: 25.11.2011, 15:35:53 от Seishin »
Активен
Linux: The Choice of a GNU Generation

dz3n

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 25
  • 0x647A336E

@Seishin На това му викам да си изкажеш мнението неподготвен.
1. Този хвърчащ лист си е само един хвърчащ лист и не е официалният списък както си мислиш ти
2. Идеята на хвърчащият лист е именно да се избегнат бутаниците караниците и опашките. И тъй като както се изрази ти, нещата са типично по нашенски, ако го няма хвърчащият лист наглостта ще възтържествува и ще се запишат 30-те най-нагли личности.
Не "най-умните"
Не най-подготвените
Не тези с най-висок бал
Не и тези които са дошли първи.
Ще се запишат тези които умеят да се бутат най-много и тези с най-малко възпитание и морал.
То дори и сега след като направихме списък с първите 30 дошли, пак се намериха хора които да ми "обяснят", че тоя списък не важал и в същото време да се бута правейки си път към вратата
« Последна редакция: 25.11.2011, 15:57:02 от dz3n »
Активен

m3Lo

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2

Здравейте, аз съм колега от 4ти курс Информатика. Аз съм още по разочарован от малкия брой места ,защото трябва сега да уча някаква си математика ,която хич няма да ми е интересна и безсмислена. Моето лично мнение е ,че трябва да има от 2-3-4 курс минимум по 1 група за всяка избираема да може всеки да се запише според интереса и желанието си! Все пак затова съм избрал Информатика Възмутен съм също и от записването..  Все пак сме ФМИ трябва да има някакъв по реален и съвременен начин за записване-това е към ръководството на факултета.
Благодаря ;)  :angry:
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page

Не ми разрешиха 60  места, а и м/у другото - избираемата със 60 места на Н.Вълчанов - същата история - 90 мераклии и 30 са извън борда.

М/у другото - аз повече от вас съжалявам за получилото се, но бях форсиран да постъпя така (да анулирам електронното записване, то щеше да има пак недоволни). Догодина ще помислим, ако все още има желаещи, да пусна и трите семестъра информатични избираеми. Проблемът е, че все още не съм и хабилитиран и нямам право да водя самостоятелно лекции и избираеми. Така че, ръцете ми са вързани засега.
Активен

chemi

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 132

Най-отговорно ще ви кажа, че и в МИТ (Масачузетския технологичен институт) всички учебни дисциплини са по избор от специален каталог. От хора, завършили този забележителен институт (двама са били студенти и в нашето ФМИ), знам че също курсовете са лимитирани и записването изобщо не е по електорнен път (вероятно там не знаят как да го направят). Всеки преподавател сам решава как да се записват в неговия курс кандидатите. Има входни тестове за някои (такива има за някои и в нашето ФМИ), за други няма такива и записването завършва, когато се запълнят местата чрез записване от кандидатите и т. н. В СУ има обявени избираеми, за които пък, ако не се запишат достатъчно хора, увисват (отпадат) и тогава търсиш къде има място. В нашия университет няма друг факултет, който предлага такъв голям брой избираеми за всеки триместър. Даже в много случаи в разписанието за даден семестър си пише откровено: Избираема дисциплина: " Проблеми в ......." (това дори се вижда и в учебните планове на някои специалности в други факултети). Да не говорим, че при нас винаги има и факултативни дисциплини за всички.
Всъщност не искам да кажа , че има идеално решение на проблема, но всички предложения, които тук се правят са вече многократно обсъждани от ръководството и студентите. Виж например следната дискусия
https://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=329.0

Активен

seltika

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5

А защо най-горната граница е 60 човека ? Големите зали побират сумати народ, което значи че няма никакъв проблем 4 избираеми да поемат може би по 100 човека, от които практиката сочи че редовни ще са максимум 30. И на мен ми е писнало някакви лекета да се бутат, да мрънкат, да се запишат и после да не ходят, а аз да ходя на нещо тотално безинтересно за мен.

П.С. Енков, интересно ми е кой е индивидът, който с такова голямо желание убива желанието на студентите като ограничава бройката на явно интересните дисциплини ?
Активен

ShitHappen

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6

Здравей,

И аз последна дупка на кавала, да се обадя. Не ми се седи само настрани.

@dz3n, обръщам се специално към теб ( представляваш мнението на хората които са се записали в "СПИСЪКЪТ"  (лично мнение, разбира се) ). Нямам против, отиди и предната вечер. Какво от това? Кой казва, че "СПИСЪКЪТ" важи само заради часът на ставането от леглото?

Сравненията с други университети за какво ги включвате ?! Те са зле - можем и ние значи?

гл.ас. Енков, не сте бил форсиран да направите нищо. Сравненията с това какво са направили други ваши колеги не ми се струват на място. Всеки преподавател сам решава тези неща. Не оспорвам решението Ви. Просто изборът, за това как да протече "филтрацията", беше във вашите ръце.

Струва ми се само, че всеки има хубави идеи за това как тези проблеми могат да се разрешат, но мързелът преодолява всичко. Мен също ме мързи и никой не ми е виновен :)

Поздрави,
Венелин
« Последна редакция: 25.11.2011, 22:30:57 от ShitHappen »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page

Щом казвам бях форсиран, значи бях. Не го казвам за оправдание.

Да заключвам ли темата или има още онеправдани да се оплачат на арменският поп?
Активен

Таньо Иванов

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 81
  • Бъди коректен потребителю!

Вярно е, че има много нередности в ФМИ и се забелязват от далече.
Те сигурно няма да престанат с времето, такава е природата на хората.
Просто за някой неща може да се постъпва по-рационално и да не се отделя толкова време в чакане, защото времето е пари...

Напълно съм прав с първия пост, особено с това че повечето дисциплини са вид математика, и не са интригуващи. Много бих се радвал и аз ако имаше наистина полезни дисциплини от страна на бъдещето кариерно развитие на студентите.

За съжалени обаче, форума не е място което може да промени коренно нещата и току виж да се промени нещо в системата. Единственото нещо с което би могъл да бъде полезен форума е обсъждането на начини по които да може да се разрешат възникналите проблемите, но не и 'оплюването' на дадена личност или институция.
Активен
Блаженството за тялото е здравето, за ума – знанието.

kaia

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 94

Здравейте, колеги :) Съгласна съм с вас, че цялата работа със записването на избираеми дисциплини не е както трябва :) Вече 4 години се сблъсквам със същото, но не забравяйте какво пише : "I етап: записване при преподавателите, които са посочили съответно ден и час за записване от 21.11.2011 до 25.11.2011 (критериите за подбор на студенти е право на преподавателя);" иначе казано преподавателя решава дали да запишем при него или не и ако той е решил предварително да запише някого, то е защото е преценил така...Винаги, когато съм искала да запиша нещо е имало списък, защото се е случвало наистина някой да чака от 8 часа, а друг да дойде в 11 например и да го пререди и за него да няма място...и това е защото системата не е наред...Трябва да има електронно записване според мен и ако дисциплината изисква някакви предварителни знания, съответно и тест.Разочаровани винаги ще има...и аз съм била и то не веднъж, но пък и ако си мислите, че ако се промени системата пак всички ще са доволни...грешите!
Активен
Щастието се състои и в това да побеждаваш злото в себе си!!!

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
Re:Разочарование относно "изборът" на "изби
« Отговор #17 -: 26.11.2011, 11:29:06 »

Няма да има доволни - нали точно затова стана скандала - аз записах 29 души чрез форума 'електронно', след разговори и преценка и бях 'принуден' (помолен любезно) да го отменя. Важал само списъка със собственоръчно написани имена и подпис, а и като видях опашката - ги съжалих. Няма как да се угоди. Проблемът е, че наистина правя за 1-ви път избираема и не очаквах да се получи така, но догодина ще знам и ще взема мерки - тест, разговори, одобрение. Искам да се получи екип и да се занимаваме с тези контролери и роботчета, а не да се отбие номерът. Освен това, няма да е Курсов Проект 1, дето Енков пише 6 и 5 само. Не ти ли тръгне проекта - 2.

М/у другото, за неразбралите - не се хваля, но съм вложил към 400 лв лични средства, а и намерих спонсор за още 500 лв за платките и за едно роботче. Ей така, за да ни е интересно, нищо не очаквам в замяна, просто иначе нямаше да има смисъл - само с емулатори не става!
« Последна редакция: 26.11.2011, 11:33:06 от Светослав Енков »
Активен

Jprojects

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 12

Здравейте колеги,
реших да пиша тук за да изкажа според мен как най-честно може да стане записването.
1. Всичко се прехвърля в електронен вариант.
2. За всяка дисциплина има лесен входящ тест който да бъде от 10 въпроса на студент но въпросите да се дават на рандом от примерно 100. Според броя верни отговори се получават определен брой точки на верен въпрос.
3. В зависимост каква е дисциплината и специалността на студента той получава определен брой бонус точки. Например: дисциплината е някакво програмиране то тогава студентите специалност информатика получават бонус точки, ако е някаква математика то тогава студентите специалност математика получават някакъв брой допълнителни точки и тн.
4. Според оценките на студента от сходни дисциплини до тази на избираемата се получават допълнително точки. Пример: избираемата е математика то се гледат всички оценки по математика на студента и се прибавя определен брой бонус точки към него според оценките му по математика.
5. Всеки студент може да се пробва на 3 избираеми дисциплини
6. След деня на записване се гледат хората с най много точки и те биват записани първи.
7. Накрая се обявяват свободните места и останалите студенти се записват на тях.

Според мен това ще е най-честно спрямо всички и не е толкоз сложно да бъде направено! Лични бих помогнал за направата или дори при нужда бих го направил сам! Стига наистина преподавателите ни да се съгласят, че наистина ИМАМЕ нужда от нова система за записване на избираемите дисциплини!
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page

Аз съм съгласен.

Как обаче да се проведе теста? Онлайн - не, може да се ползват 100 жокера и да не го направиш ти.

И по принцип - система за управление на записването и провеждането на избираеми дисциплини и дисциплини с проекти има, прави я Йордан Енев. Тя е малко специфична, но може да се доработи и използва. Само че е неофициална,

Активен