А не искаш ли преди това нещо по така простичко да научиш? Общата теория н относителността, квантовата теория на полето и статистическото описание на феромагнитното състояни на първо време мисля, че стават. После може да минеш на струнната теория за да разбереш за нагънато-усуканото 20-мерно пространство, в което живеем. Като стигнеш дотам, ти ще си човека, който ще обясни точно кое как е станало и ще спечелиш Нобелова награда. Когато цъфналите налъми полетят с прасетата.
Въпросът хич не е прост. Сериозно. Почти всички учени днес приемат, че Вселената се разширява (дори само това твърдение впрочем изисква сериозна подготовка, за да го разбереш) и значи някога е била по-малка. Това "някога" се оценява на околко 15 милиарда години (оценките варират грубо между 10 и 20 милиарда, може да има и по-нови по-точни изследвания, ама там някъде е). Какво точно е станало не се знае. Изобщо, появяват се разни проблеми със самата същност на пространството и времето в онзи "момент" и е голяма каша. Иначе в ПУ не мисля, че има някой, който да се занимава по-сериозно с тази тема. Може би астронома ни Иван Попов, ама с него не се познавам толкова добре и не знам в коя точно област са му интересите и изследванията. Иначе ето малко коментар по по-лесните въпроси:
Освен това разбрах, че след около 500 милиона години се очаква Слънцето да спре да свети, да "изгасне".
Ами не е така. Очаква се след около 5-5.5
милиарда години да ни свърши слънчицето. Само че първо ще се пораздуе и ще ни поизпрари (а може и да ни погълне, не е съвсем точна сметката, ще разберем като стане
).
Как се е образувала слънчевата система от физична гледна точка?
Гравитация. Облак прах и газ, който по някаква причина (може да е гравитационното въздействие на някой минал наблизо масивен обект) започва да се уплътнява, оттам насетен уплътнението започва да увлича още неща и постепенно става толкова голямо, че в центъра му започва да се развива термоядрена реакция и става звезда. А пахта и газовете, които не са погълнати от слънцето също започват да се уплътняват и накрая стават на планети, спътници, астероиди и прочие. Всичко е гравитация. Поне в астрномически мащаби.
Знаете ли къде в нета мога да прочета интересни неща по въпроса?
Гугъл? Уикипедия?